Kiszone liście winogron, kiszonki
Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą.
Dolma, tolma, dolmades to takie nasze gołąbki, tylko w wersji mini. Lekko kwaskowaty smak kiszonych liści jest dość charakterystyczny. W połączeniu w farszem, otrzymamy wyjątkowe danie. Warto spróbować!
Składniki
liście winorośli, bez łodyżek najlepiej młode – tyle ile wejdzie do słoja
1 l wody
100 g soli kamiennej
2 ząbki czosnku
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Wykonanie
Wodę zagotowujemy z solą, studzimy.
Liście winorośli układamy ciasto w wyparzonym kamiennym garnku lub w słoju do wysokości 2/3 naczynia. Dodajemy przyprawy i czosnek, zalewamy przestudzoną solanką i obciążamy np. wyparzonym płaskim kamieniem, tak aby liście nie wystawały ponad powierzchnię solanki. Odstawiamy np. na kuchenny parapet. Liście kiszą się około 7 – 10 dni. Następnie zamykamy jest w słoiku razem z zalewą i przechowujemy w lodówce lub w zimnej piwnicy.
Przed zawijaniem farszu w liście, moczymy je około 30 minut w wodzie, gdyż są bardzo słone.
Smacznego!