Włoska klasyka smaku "Insalata Caprese", czyli dosłownie sałatka z Capri, wyspy z której się wywodzi. Podstawą autentycznej sałatki Caprese są dwa zasadnicze składniki, Mozzarella di Bufala, ser wytwarzany z mleka bawolic oraz pomidory Sorento, odmiana, która przy swojej idealnej dojrzałości pozostaje jędrna i zwarta. Oprócz tego świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Swoją kolorystyką Insalata Caprese odzwierciedla włoską flagę. Ta sałatka niestety nie... ale tak samo, jak ta włoska smakuje wybornie.

Tego typu sałatki to idealna propozycja dla zabieganych, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne i ... ładne.

SKŁADNIKI

1 - 2 sztuki dojrzałych pomidorów

1 kula sera Mozzarella di Bufala (lub zwykła mozzarella)

kilka lisków świeżej bazylii

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 - 2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

opcjonalnie, w sezonie kilka kwiatków ogórecznika do dekoracji

WYKONANIE

Pomidory i mozzarellę kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzu na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem, obkładamy liskami bazylii, posypujemy szczypiorem i skrapiamy oliwą z oliwek. W sezonie letnim sałatkę możemy udekorować jadalnymi kwiatami, np. ogórecznikiem.

Smacznego!

Zobacz również

Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem

spaghetti-z-cukinii-z-pomidorkami-mozzarella-pesto-i-jogurtem

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą

carpaccio-z-melona-z-marynowana-mozzarella

Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

dutch-baby-z-pomidorami-kozim-serem-i-migdalami

POMIDOR. Przepisy na każdą porę roku - Beata Śniechowska

pomidor-przepisy-na-kazda-pore-roku-beata-sniechowska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.