Pieczone warzywa – warzywa z piekarnika – sos do słoików
W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów i warzyw będzie idealną bazą wielu potraw. Możemy użyć go jako sos do pizzy, do makaronów, zapiekanek. Kiedy rozcieńczymy go bulionem, dodamy śmietanę i makaron otrzymamy szybką i pyszną zupę.
Do dzieła, taki sos to praktyczna i smaczna baza, reszta zależy od naszej wyobraźni.
Składniki
3 kg pomidorów
300 g marchewki
500 g papryki słodkiej
1 mała papryczka pepperoni – opcjonalnie
250 g cebula
100 g korzenia pietruszki
100 g korzenia selera
100 g pora
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
zioła świeże lub suszone bazylia, tymianek, rozmaryn
sól
pieprz
Wykonanie
Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, z papryk pozbywamy się nasion.
Pokrojone warzywa przekładamy do dużego i głębokiego naczynia do zapiekania, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, mieszamy. Całość skrapiamy oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny. W połowie czasu wyjmujemy naczynie i mieszamy warzywa. Po upieczeniu warzywa miksujemy na gładki sos, ewentualnie doprawiamy, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
W sezonie pomidorowym polecam również inne przetwory:
Kiszone pomidory
Sos pomidorowy ze śliwkami – BBQ
Passata – sos pomidorowy – przecier pomidorowy