Domowy sok ze śliwy tarniny, tarki

Śliwa tarnina, zwana tarniną lub tarką to kolczasty krzew, który rośnie najczęściej na brzegach lasów, wzdłuż dróg polnych lub na słonecznych zboczach.


Owoce tarniny na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, stają się wtedy bardziej słodsze. Jednak, aby nie ścigać się z ptakami warto zrywać tarninę od października i mrozić.

Uwaga! W pestkach tarniny występuje cyjanowodór, dlatego należy uważać i nie wolno ich rozgniatać!

Przygotowanie soku z tarniny jest wyjątkowo łatwe, ale wymaga cierpliwości - zagotowujemy wodę, zalewamy owoce, odstawiamy, zlewamy, zagotowujemy, odstawiamy... i tak 3 razy.

SKŁADNIKI

1 kg owoców tarniny

1,5 l wody

300 g cukru

WYKONANIE

Owoce tarniny myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 l wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Po tym czasie zlewamy płyn spod owoców do drugiego garnka, zagotowujemy i wrzącym ponownie zalewamy owoce. Przykrywamy i odstawiamy znowu na około 12 godzin.
Zabieg powtarzam trzeci raz. Po każdym przelewaniu gorącym płynem owoce będą oddawały aromat, smak, kolor i woda coraz bardziej będzie przypominała sok.
Po kolejnych 12 godzinach zlewamy płyn ostatni raz, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Gorący sok zlewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek, pasteryzujemy.

Smacznego!

Zobacz również

Tarninówka - domowa nalewka ze śliwy tarniny

tarninowka-domowa-nalewka-ze-sliwy-tarniny

Suszony pigwowiec japoński - suszone owoce

suszony-pigwowiec-japonski

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

papryka-w-marynacie-marynowane-male-papryczki

Passata - sos pomidorowy - przecier pomidorowy

passata-sos-pomidorowy-przecier-pomidorowy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.