Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu.
Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne.
Możecie przygotować więcej karmelu i przechowywać go w lodówce. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników.
Składniki
KARMEL
250g cukru
6 łyżek wody
125 ml śmietanki kremówki
40 g masła
25 ml rumu
1/2 łyżeczki soli
CIASTO
350 g mąki
20 g cukru
200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
80 ml zimnej wody, plus więcej w razie potrzeby
1/2 łyżeczki soli
JABŁKA
4 – 6 jabłek
starta skórka z 1 cytryny
soku z 1 cytryny
30 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
KARMEL
W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu 250 g cukru, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
Gdy cukier zrobi się brązowy wlewamy ostrożnie wodę i bardzo szybko mieszamy, aż cukier znowu się rozpuści. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy, aż do uzyskania gładkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, rum i sól, dokładnie mieszamy, studzimy.
CIASTO
Składniki na ciasto zagniatamy przy pomocy malaksera lub ręcznie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
JABŁKA
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy plasterki jabłek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i cynamon.
TARTALETKI
Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 3 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka rozkładamy na plackach, brzegi ciasta zawijamy do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców. Blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik na 200°C. Tartaletki pieczemy około 40 minut, studzimy na kratce. Przestudzone polewamy solonym karmelem.
Smacznego!