Domowe kiszonki - pyszne, zdrowe, kolorowe - buraczkowy, czerwony kalafior

Kiszony kalafior - nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też, tak bardzo długo zabierałam się do próby jego zakiszenia. Teraz wiem, że to był błąd!

Pewnego letniego poranka w maleńkim i uroczym barze śniadaniowym w Krakowie* pierwszy raz spróbowałam kiszonego kalafiora w buraczkach. Przepadłam… był pyszny, chrupiący, a na dodatek w przecudnym kolorze. Wróciłam do domu i od tamtej pory eksperymentuje z kiszeniem kalafiora w różnych wersjach. Póki co kalafior ukiszony według tego przepisu smakuje mi najbardziej.


SKŁADNIKI na 2 słoiki o pojemności 1 l

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 burak
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub kilka ziaren pieprzu
  • kawałek korzenia chrzanu - około 3 cm
  • solanka - mieszamy 1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej
  • opcjonalnie (w celu przyspieszenia fermentacji) - kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszenia kimchi

WYKONANIE

  1. Buraka, czosnek i chrzan obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  3. Różyczki kalafiora i plastry buraka układamy w słojach razem z czosnkiem, chrzanem, liściem laurowym i płatkami papryki.
  4. Całość zalewamy solanką, opcjonalnie dodajemy sok z kiszonych ogórków lub kimchi.
  5. Zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 - 5 dni.
  6. Przez pierwsze 2 - 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować.
  7. Kalafior po 4 - 5 dniach jest już gotowy i można  przenieść kiszonkę do lodówki. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej.

Dominika - Jarzynova, jeszcze raz dziękuję za wspólne śniadanie w Rannym ptaszku.

Zobacz również

Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

kiszony-kalafior-z-kurkuma-i-curry-domowe-kiszonki

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Kiszony czosnek

kiszony-czosnek

Komentarze

Moomu 2020-07-04 16:22:31

Mega! Już wysyłam Mamuśce może mi zrobi 🙈😹❣️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-14 17:24:32

Polecam, kalafior jest przepyszny, ostrzegam tylko przed zapachem 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.