Domowy marcepan, masa marcepanowa - migdałowa świąteczna słodycz. Marcepan - jak zrobić masę marcepanową?

Marcepan to kompozycja migdałów, cukru pudru oraz aromatu migdałowego lub wody różanej. Jego wyjątkowy smak i jakość zależą głównie od proporcji cukru do migdałów. Im mniej cukru, tym wyższa jakość uzyskanej masy marcepanowej. Masa marcepanowa może być formowana i kształtowana na różne kształty, często są to figurki, owoce, kwiaty czy inne dekoracje.

Czy można zrobić marcepan w domu? Oczywiście, że tak, a proces ten jest prostszy, niż się może wydawać. W rezultacie otrzymamy niesamowicie pyszny, aromatyczny migdałowy przysmak. Domowy marcepan może różnić się od tego dostępnego w sklepach pod względem konsystencji i smaku, ale wiele osób uważa go za równie smaczny, a nawet lepszy.


SKŁADNIKI

  • 250 g migdałów ze skórką lub bez
  • 250 g cukru pudru
  • 20 - 30 ml wody różanej lub likieru migdałowego (Amaretto)
  • kilka kropel aromatu migdałowego

WYKONANIE

  1. Migdały ze skórką zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut, następnie obieramy.
  2. Obrane migdały miksujemy w blenderze na tzw. piasek/mąkę.
  3. Dodajemy cukier puder, krótką chwilę miksujemy, dodajemy wodę różaną lub likier i aromat migdałowy, ponownie krótko miksujemy.
  4. Przekładamy mieszaninę do dużej miski lub na stolnicę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Jeżeli masa będzie się kruszyć możemy dodać odrobinę wody różanej lub likieru.
  6. Gotową masę marcepanową formujemy według uznania. Możemy zwinąć w wałek lub, tak jak ja, wyłożyć foremki folią spożywczą, wypełnić masą, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Masę marcepanową możemy wykorzystać w przepisie na Mini Stollen czyli mini wersję strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami
  • Woda różana to doskonały, aromatyczny dodatek do marcepanów, kremów, budyni i innych słodkości. W krajach arabskich wody różanej używa się również do gotowania mięsa.

Zobacz również

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Komentarze

Karmel-itka 2019-12-11 16:52:45

Nigdy nie robiłam sama, zawsze kupowałam. A tu się okazuje, że to bardzo łatwe jest do zrobienia :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-11 19:59:48

Wcześniej też tak myślałam, ale teraz robię już sama 🙂

Odpowiedz

Marzena 2019-12-12 10:24:41

W sumie jak sięgam pamięcią, nigdy nie robiłam sama. Aż szkoda, bo to takie proste☺️

Odpowiedz

Biała 2019-12-11 19:49:40

Taki domowy marcepan musisz być wyjątkowo smaczny

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-11 19:51:57

Masz rację, znany skład, kontrolowana ilość cukru, jest bardzo smaczny 🙂

Odpowiedz

Cztery Fajery 2019-12-11 21:22:08

Też przygotowuję domowy marcepan, przynajmniej wiem co zawiera :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-11 23:01:48

... wiemy co zawiera i zawsze może dodać to co lubimy 😉

Odpowiedz

Ewelina 2019-12-11 21:31:47

O uwielbiam marcepan, dla mnie to nowość, że można zrobić samemu ostatnio znalazłam domowa chałwę i tez byłam w szoku, że tak niewiele trzeba by ja zrobić

Odpowiedz

Klimaty Agness 2019-12-11 21:33:58

Marcepan był w moim domu rodzinnym na porządku dziennym, ale było to ze 20 lat temu. Ja towarzyszyłam mamie przy jego wyrobie, ale sama nie robiłam już wieki całe. Dzięki za przypomnienie o tej pyszności, na święta na pewno zrobię :)
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

Odpowiedz

Ania 2019-12-11 21:42:03

Ja nie przepadam za marcepanem, zawsze jak gdzieś widzę na ciastach to go oddaje mężowi albo go nie jem. W Norwegii 90 % ciast oblepionych jest marcepanem i to tak grobo że nie da się tego jeść. Dla mnie jest on za słodki... Ciekawe informacje na temat domowej roboty marcepana :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-11 22:58:03

Z marcepanem jest różnie, im ma więcej cukru, tym jest mniej smaczny... może tu jest klucz tej niechęci do marcepana?

Odpowiedz

Iwona Banach 2019-12-11 21:59:03

Uwielbiam marcepan, najlepsza rzecz pod słońcem i na świecie, ale nie wiedziałam, że można go zrobić w domu?! Poważnie? I* będzie smaczny? Taki kleiście marcepanowy? Jeżeli tak to chyba oszaleję z zachwytu!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-11 22:56:15

Jest pyszny, nad kleistością trzeba popracować...dobrze zmielony cukier puder, dobrze zmielone migdały, nasączenie i wyrabianie 😉

Odpowiedz

AniaM. 2019-12-11 23:59:28

Nie wpadłam na pomysł zrobienia marcepanu w domu?! Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny...

Odpowiedz

Anna 2019-12-12 09:16:23

Urocza ta marcepanowa gwiazda!
Domowy marcepan dopiero robiłam do tortu. Jest najlepszy.

Odpowiedz

Felicja 2019-12-12 10:45:07

Z marcepanem to ja tak różnie się lubię. Sklepowego nie zjem, bo jest często okropny. Jednak moja koleżanka zrobiła tort z masą marcepanową i był przepyszny. Może właśnie nie był za słodki i to był jej klucz do sukcesu. Mój mąż nie przepada, ale mój teść wręcz przeciwnie. A skoro to takie proste to chętnie zrobię sama :D

Odpowiedz

TOlinka 2019-12-12 18:16:10

Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że marcepan mogę zrobić sama w domu! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-12 21:51:20

TOlinka pozdrawiam serdecznie 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.