Fondue serowe, pomysł na wieczór z przyjaciółmi, rodziną lub na Sylwestrową przystawkę

Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.


Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.

Fondue serowe  możemy przygotować na wiele sposobów, każdy region w Szwajcarii ma swój własny przepis.  W zależności od kombinacji użytych serów, każde fondue ma inny smak. Dla mnie najsmaczniejsze fondue to kombinacja trzech serów: Gruyere,  Ementaler i Appenzeller.


SKŁADNIKI

FONDUE

250 g sera Gruyere

200 g sera Ementaler

150 g sera Appenzeller

200 ml białego wytrawnego wina  

szczypta gałki muszkatołowej

biały pieprz

20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć)

1 ząbek czosnku

DODATKI

bagietka, ciabatta lub chleb

winogrona

białe wytrawne wino

WYKONANIE

Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy masa będzie gładka i jednolita, wlewamy Kirch, mieszamy i wyłączamy palnik.

Czosnek obieramy, przecinamy na pół i dokładnie nacieramy nim naczynie do fondue. Wlewamy gorące sery i stawiamy na stół.   Jeżeli posiadacie zestaw do fondue  z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga.


Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, ciabattą, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Polecam przepis na domową ciabattę rustykalną.

Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania. Tym razem mój wybór to chilijskie białe wytrawne wino  Gewürztraminer Cono Sur. Wino o zielonożółtej barwie, bogatym i pełnym smaku i intensywnym aromacie różanych płatków i owoców liczi. Doskonale dopełnia smak kremowych serów oraz delikatnych potraw.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z TIM

Zobacz również

Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort

salatka-z-cykoria-pomaranczami-i-owczym-serem-roquefort

Gravlax w Buraczkach - Marynowany Surowy Łosoś

gravlax-w-buraczkach-marynowany-surowy-losos

Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni

krewetki-i-chorizo-z-grillowana-cytryna-szybkie-danie-z-patelni

Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem

chinski-makaron-z-siekanymi-glonami-nori-i-sezamem

Komentarze

Cztery Fajery 2019-12-28 15:06:02

Zapowiada się interesująco. Robiłam już takie połączenie, jest świetne

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:46:50

Tak Olu, takie połączenie jest wyśmienite!

Odpowiedz

Kasia 2019-12-28 15:11:33

Nawet nie słyszałam o takim alkoholu. Spróbuje upolować bo fondue bardzo lubimy. Nawet na wieczór we dwoje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:45:45

Wino jest wyborne, warto wybrać się na "polowanie" 😉

Odpowiedz

Anna 2019-12-28 15:25:10

Fondue to w ogóle danie bardzo towarzyskie.
Popełniamy je regularnie, zwłaszcza latem na tarasie.
Serowe rzadziej, bo jednak bomba serowa ma swój wymiar kaloryczny...
Smacznego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:44:48

oj, bomba kaloryczna...ale, jaka pyszna 😉

Odpowiedz

Sylwia R 2019-12-29 20:49:28

Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-30 02:53:18

Fondue to bardzo dobry pomysł na domówkę 🙂

Odpowiedz

Kasia Franiszyn-luciano 2019-12-28 18:08:46

Ojeju aż mi się przypomniało jak byłam we Włoszech w regionie Piemontu i miałam taką właśnie ucztę alez ja się wtedy opiłam wina hihihi

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:42:57

To musiała być uczta wyjątkowa 😉

Odpowiedz

Wiola Korzeniowska 2019-12-29 13:53:32

Zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam founde 😊 sprawdza się doskonale szczególnie podczas wizyty gości 😊

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-30 02:54:34

Tak, nawet tych niespodziewanych 😉

Odpowiedz

Justyna 2019-12-30 13:17:48

Po prostu cudo, kocham takie połączenia! Aż ślinka cieknie <3

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-03 04:54:46

Bomba kaloryczna, ale mi też zawsze ślinka cieknie, jak ten rozgrzany ser 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.