Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. Kruche ciasteczka cytrynowe "lemon crinkle cookies"

Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki (minimum na 2 godziny) i zacząć piec wtedy, kiedy nam pasuje, nawet na drugi dzień.

Dlaczego ciasteczka nazywają się popękane? Ponieważ ciastka  podczas pieczenia spłaszczają się, a powierzchnia obtoczona cukrem pudrem pęka i odsłania żółte ciasto.  


SKŁADNIKI

  • 2 jaja
  • 40 ml oleju
  • 150 g cukru pudru + 30 g do obtaczania ciastek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g mąki (typ 500)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE

  1. Jaja, olej, cukier puder, otartą skórkę z cytryny miksujemy  na jednolitą masę.
  2. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, szczyptę soli, miksujemy.  
  3. Gotową masę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 160°C.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy w dłoniach kulki.
  6. Każdą kulkę obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiamy blachę z ciasteczkami od razu do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13 - 15 minut.
  8. Studzimy na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Kiedy pieczemy pierwszą partię ciastek pozostałą część ciasta wstawiamy znowu do lodówki.
  • Z tego przepisu wygodzi około  30 - 40 ciasteczek. Ilość zależy od porcji ciasta, jaką nabierzemy na łyżeczkę.

Zobacz również

Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii

szybkie-latwe-i-smaczne-buleczki-jogurtowe-scones-z-nuta-wanilii

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Komentarze

zafascynowane 2020-05-29 16:55:46

Świetny przepis, wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-30 18:07:15

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Moniq 2020-06-02 02:13:54

Zrobilam. Ciasto chłodzi się w lodówce. Troche boję się posmaku kurkumy, ciekawe czy będzie wyczuwalny..

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-06-04 13:01:19

Nie powinien 😉

Odpowiedz

Anna 2023-10-25 09:22:38

Czy mąka kukurydziana to powinna być taka żółta czy ta biała skrobia podobna do ziemniaczanej?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-26 16:46:25

Ta żołta 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.