Sałatka z ogórków i curry, czyli gromadzimy zapasy i robimy słoiki na zimę. Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry.

Sałatka z ogórków w zalewie curry to pyszny dodatek na różne okazje. Chrupiące ogórki z nutą curry w słodko-kwaśnej zalewie to idealny dodatek do wielu dań - grilla, obiadów czy sałatek. Klasyczny przepis na marynowane ogórki w curry może być powszechnie znany, ale wciąż jest to smakowa uczta. Przez kolejne sezony w mojej kuchni przepis odrobinę ewoluował. Zmniejszyłam ilość cukru, octu i co jakiś czas podmieniam przyprawy. Polecam do paru słoiczków dodać płatki chili. Proponowana wersja póki co najbardziej przypadła mi do gustu.

Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry

Przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. Przygotuj kilka słoików, aby cieszyć się tym smakołykiem przez długi czas. Domowe przetwory to najlepszy sposób, by zatrzymać smak lata na dłużej. Marynowane ogórki w zalewie curry są nie tylko pysznym dodatkiem do różnych potraw, ale także doskonałym sposobem na gromadzenie zapasów. Dzięki nim można cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem o każdej porze roku. Warto więc wypróbować ten prosty przepis i zachować w słoikach odrobinę letnich smaków.

Sałatka z ogórków i curry, czyli gromadzimy zapasy i robimy słoiki na zimę

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ziarna gorczycy
  • gałązki lub same nasiona kopru

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 200 ml octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry w proszku

WYKONANIE

  1. Ogórki obieramy (lub nie) i kroimy w grubsze plastry.
  2. Wyparzone słoiki wypełniamy plastrami ogórków do połowy.
  3. Następnie dodajemy kawałek czosnku, cebuli, pół łyżeczki nasion gorczycy i tyle samo kopru, dalej układamy ogórki.
  4. Przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę, dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik.
  5. Gorącą marynatą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki.
  6. Od czasu do czasu mieszamy marynatę w garnku, ponieważ proszek curry szybko opada na dno.
  7. Słoiki z sałatką dla pewności możemy poddać krótkiej pasteryzacji, około 5 minut.

Zobacz również

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

ogorki-kiszone-tradycyjny-prosty-przepis

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

czeresnie-marynowane-w-miodzie-z-winem-i-przyprawami

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Komentarze

Bernadeta 2021-07-18 15:47:35

To jedne z naszych ulubionych ogórków na zimę.

Odpowiedz

Marzena 2021-07-22 19:30:23

To ja jeszcze mam inna zalewę. Uwielbiam te curry. Właśnie dziś nastawiam ☺️

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.