Szaszłyki z indyka po grecku, czyli grillowane suwlaki. Indycze souvlaki z sałatką horiatiki - greckie grillowanie

Jak przygotować smaczne souvlaki z fileta z indyka?

Souvlaki (suwlaki) , czyli mięsne szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Suwlaki można przygotowywać z różnych gatunków mięs - wieprzowiny, wołowiny lub mięsa drobiowego. Proponuję przepis na suwlaki z fileta indyka podane z sałatką horiatiki. Souvlaki z indyka przyrządza się bardzo szybko i bez dużego nakładu pracy.

greckie grillowane suwlaki z indyka
greckie szaszłyki suwlaki

SKŁADNIKI dla 2 osób

Indyk

  • 360 g fileta z piersi indyka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • mielona ostra papryka
  • suszony rozmaryn
  • mielony kmin rzymski
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • patyczki do szaszłyków
  • chlebek pita

Sałatka Horiatiki

  • zielona papryka
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ogórek zielony
  • oliwki z pestkami
  • ser feta
  • oregano suszone
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

WYKONANIE

Przygotowanie souvlaków - szaszłyków

  1. Oczyszczonego fileta z piersi z indyka kroimy w równą, grubą kostkę.
  2. Przyprawiamy mięso solą, ostrą papryką, rozmarynem, kminem rzymskim.
  3. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, otartą skórkę z cytryny, skrapiamy oliwą i mieszamy.
  4. Następnie kawałki mięsa nadziewamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy na 15 minut.  

Przygotowanie sałatki greckiej horiatiki

  1. Kroimy warzywa: paprykę w paski, pomidora w cząstki, ogórka w półplasterki, cebulę w krążki.
  2. Mieszamy z oregano, oliwkami, oliwą i octem.

Grillowanie souvlaków

  1. Na rozgrzanej patelni grillowej (jeśli mamy taką możliwość grillu ogrodowym) układamy przygotowane wcześniej szaszłyki.
  2. Pieczemy równo z każdej strony.
  3. Obok grillujemy chlebek pita.
  4. Sałatkę układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta.
  5. Obok układamy gotowe szaszłyki i chlebki pita.
  6. Mięso skrapiamy oliwą wymieszana z sokiem z cytryny.
  7. Dekorujemy krążkami czerwonej cebuli i liskami świeżego oregano.
suwlaki grecki grill
szaszłyki greckie souvlaki

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Filet z indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartość sodu.
  • Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B12, B3, B6, potasu, fosforu i cynku.  
  • Ogromną zaletą jest to, że mięso z indyka jest bardzo proste w przygotowaniu.
  • Indyka można przygotowywać na wiele sposobów. Nadaje się do kanapek, sałatek, na obiady i kolacje. Jest odpowiedni do przyrządzenia zup, a także wyborny jako przekąska.
  • W ramach projektu "Indyk z Europy pod skrzydłami jakości" ekspert programu, szef kuchni Szymon Szlendak przedstawia dwa pomysły na mięso z indyka.
  • Indyk? Mniej znaczy więcej - Mniej kalorii, więcej smaku!

Wpis powstał we współpracy

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Pieczona karkówka z cebulą, tymiankiem i piwem - prosty obiad z piekarnika

pieczona-karkowka-z-cebula-tymiankiem-i-piwem-prosty-obiad-z-piekarnika

Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

indyk-mole-z-ryzem-i-awokado-szybki-meksykanski-obiad

Komentarze

Marzena 2021-05-14 08:47:45

Uwielbiam greckie klimaty i kuchnię grecką. Ależ smakowicie indyka przygotowałaś🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-20 01:09:35

Polecam, to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie

Odpowiedz

kasztan 2021-05-30 18:49:06

Dzień dobly,
Lubię souvlaki.
Dziękuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.