Rustykalna ziołowa tarta w wytrawnej wersji na obiad lub kolację

Tarta galette to wyjątkowo łatwe i uniwersalne w przygotowaniu ciasto. Wystarczy rozwałkować z ciasta placek, wypełnić nadzieniem, zawinąć brzegi i upiec.

galette rustykalna wytrawana tarta cukinia twaróg szałwia parmezan suszone pomidory

Wytrawna tarta z cukinią, ziołami i serem to świetny pomysł na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

CIASTO

250 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej

100 g mąki krupczatki

150 g zimnego masła

szczypta soli

3 żółtka

50 ml zimnej wody

FARSZ

300 g cukinii

100 g cebuli

1 łyżka oliwy + 1 łyżka przed pieczeniem

1oo g suszonych pomidorów

sól

pieprz

świeże zioła - szczypiorek, szałwia, tymianek

500 g twarogu półtłustego

50 g tartego parmezanu

3 białka

dodatkowo kilka liści świeżej szałwii

WYKONANIE

Mąkę wysypujemy na blat formując kopczyk solimy. Dodajemy kawałki masła i nożem siekamy je razem z mąką. Robimy dołek na środku i wbijamy weń żółtka. Wszystkie składniki ponownie siekamy nożem. Podlewamy wodą i szybko wyrabiamy rękami, aż uzyskamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Cukinie razem ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy by puściła sok. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce na pastę. Na patelni wylewamy oliwę i szklimy na niej lekko posolą cebulę, następnie dodajemy czosnek i smażymy kilka minut. Dodajemy mocno odciśniętą cukinię z nadmiaru soku. Całość smażymy, kilka minut, aż farsz nie będzie zbyt mokry. Dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy i studzimy.

W misce rozgniatamy widelcem ser, dodajemy starty parmezan , przestudzony farsz z cukinii i zioła, mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko, na około 3 mm grubości placek. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ubijamy na sztywno białka i łączymy z farszem. Rozkładamy masę serową na cieście pozostawiając około 3 - 4 cm wolnej krawędzi. Na wierzch możemy rozłożyć listki szałwii, skrapiamy oliwą. Zawijamy brzegi ciasta do środka, robimy zakładki, tak aby zakryć część farszu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 - 45 minut, na złoty kolor. Tartę serwujemy na ciepło.

Zobacz również

Serowe wytrawne ciasteczka z pomidorowym dżemem lub bez

serowe-wytrawne-ciasteczka-z-pomidorowym-dzemem-lub-bez

Sałatka z łososiem, salsa z granatów, chili i mięty

salatka-z-lososiem-salsa-z-granatow-chili-i-miety

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

wytrawna-orkiszowa-tarta-galette-z-ricotta-ziemniakami-burakiem-i-kielbasa

Komentarze

Marzena 2021-09-01 09:51:44

Wszystko co lubię. Zrobię niebawem jak będę miała dostęp do kuchni🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-03 13:48:12

Życzę więc szybkiego dostępu do kuchni 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.