Domowe przetwory - ocet z jabłek, dzikiej róży i miodu. Żywy ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży. Przepis na domowy ocet, aromatyczny dodatek do sałatek i nie tylko.

Do przygotowania octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Jednak najlepsze będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne i wolne od chemicznych oprysków. W przypadku takich owoców nie trzeba ich zbyt mocno myć i szorować. Bakterie znajdujące się na skórce zaczną pożywiać się cukrem, co przyspieszy proces fermentacji. Ten naturalny proces pozwoli nam stworzyć, wyjątkowo aromatyczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw.

ocet jabłkowy z różą i miodem

SKŁADNIKI

  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • garść owoców dzikiej róży
  • garść płatków kwiatów dzikiej róży (jeżeli znajdziemy o tej porze roku płatków na krzewach, wtedy możemy dodać suszone lub pominąć)
  • 1 l przegotowanej wody
  • 4 łyżki miodu
  • 50 ml startera z domowego octu jabłkowego (niekoniecznie)

WYKONANIE

  1. Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Wkładamy do słoika i dodajemy owoce i płatki dzikiej róży.
  3. Jeżeli mamy ochotę na ocet z korzenną nutą możemy dodać według uznania laskę cynamonu, goździki, anyż lub ziarna czarnego pieprzu.
  4. Ciepłą wodę (nie gorącą!) mieszamy z miodem i zalewamy nią owoce.
  5. Jeżeli mamy, dodajemy starter w postaci domowego octu jabłkowego. Odrobina domowego octu jabłkowego przyspieszy fermentację.
  6. Owoce dociskamy, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie zacznie pleśnieć.  Możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.
  7. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem, tak aby zapewnić dostęp powierza.
  8. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. W pierwszej fazie następuje fermentacja alkoholowa, która trwa 2 - 3 tygodnie.
  9. Warto na początku fermentacji raz dziennie zamieszać zawartością słoja. Drugi etap to fermentacja octowa, która może potrwać około 4 - 5 tygodni.
  10. Gotowy ocet poznamy po lekkim, zdrowym zmętnieniu, przepięknym zapachu i oczywiście octowym smaku.
  11. Odcedzamy i przelewamy do butelek.
  12. Odstawiamy do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy, a nawet lat.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Domowy ocet jabłkowy można używać do sałatek, aby nadać im wyjątkowego smaku i aromatu. Jest doskonałym dodatkiem do sałatkowych dressingów.
  • Żywy ocet jabłkowy stanowi także doskonały napój, pod warunkiem, że rozcieńczymy go wodą. Taki napój poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i wzmacnia naszą odporność. Profilaktycznie możemy pić 1 łyżkę naturalnego, żywego octu jabłkowego dziennie, zawsze rozcieńczonego wodą. Zwykle używam 1 łyżkę octu na szklankę wody.
  • Jeśli zastanawiasz się nad włączeniem napoju z octu jabłkowego do swojej diety, zawsze warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub obawy zdrowotne.

Przepis zaczerpnięty z książki "Smak dzikich roślin" Patrycji Machałek

Zobacz również

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami

domowy-sos-bbq-pomidorowy-ze-sliwkami

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2021-09-04 17:02:15

Bardzo lubię domowy ocet jabłkowy, także często go robimy z dodatkiem głogu

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-05 00:28:50

Mam w okolicy głogowe drzewko, spróbuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.