Pieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami
Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach. Desery w słoikach są bardzo praktyczne. Idealne do podania, idealne do zabrania, na piknik, na słodki bufet, na deser.
Sernik możemy upiec w słoikach lub innych żaroodpornych szklankach czy kubkach. Ilość słoików zależy od tego, na jakich dużych porcjach nam zależy. Deser możemy również przygotować w jednej, większej foremce.
Do swoich serniczków przygotowałam sos z jeżyn, bo akurat jest na nie sezon. Sos możemy przygotować z innych owoców, jak truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest. Mogą to być owoce świeże, jak i mrożone.
SKŁADNIKI na 4 - 6 słoiczków
SPÓD
- 100 g płatków owsianych
- 50 g masła
- 20 g cukru trzcinowego
- 20 g miodu
MASA SERNIKOWA
- 250 g sera twarogowego mielonego
- 250 g mascarpone
- 1 jajo
- 2 łyżki maku
- 50 g cukru
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny lub limony
- 1 łyżeczka proszku budyniu o smaku wanilii
SOS OWOCOWY
- 250 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
- 30 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- Do przybrania w sezonie świeże jeżyny
SPÓD
- Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, studzimy.
- Masło podgrzewamy tylko do momentu aż się rozpuści.
- Przestudzone płatki i masło krótko miksujemy razem z cukrem i miodem.
- Zmiksowanymi grubo płatkami owsianymi wykładamy na dno słoików.
- Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
MASA SERNIKOWA
- Na suchej patelni prażymy chwilę mak, studzimy.
- Twaróg, mascarpone, jajo, cukier, budyń i sok z cytryny miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy do masy serowej mak i otartą skórkę z cytryny, mieszamy.
- Wlewamy gotową masę do słoików.
- W czajniku zagotowujemy wodę.
- Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub w szczelnej blaszce.
- Piekarnik nagrzewamy do 170°C, wstawiamy na środkową półkę naczynie ze słoikami i wlewamy do naczynia/foremki gorącą wodę, tuż pod krawędź.
- Pieczemy 30 minut, następnie bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z kąpieli wodnej, studzimy.
- Serniczki przechowujemy w lodówce.
- Serwujemy z owocowym sosem.
SOS OWOCOWY
- Na patelni lekko karmelizujemy cukier, dodajemy jeżyny i sok cytrynowy. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając lub potrząsając patelnią.
- Sos z owocami dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
- Jeżeli chcemy możemy sos z owocami przetrzeć przez sito.
- Serniki polewamy owocowym sosem tuż przed podaniem.
- W sezonie warto dorzucić do każdej porcji garść świeżych owoców.
Konesso 2021-09-08 13:32:27
Genialny pomysł! Słoiczki wyglądają pięknie i z pewnością każdego można zaskoczyć takim podaniem.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.