Bułeczki z zaparzanego ciasta - drożdżowe naleśniki smażone na patelni.

Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie.

drożdżowe bułeczki tangzhong

Przepis na te pyszne naleśniki - bułeczki pochodzi z książki "Domowy wypiek chleba" Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię i uważam, że dobrze komponują się z szalotką.

SKŁADNIKI

200 ml wrzącej wody

40 ml wody do drożdży

6 g świeżych drożdży

215 g mąki uniwersalnej

3 łyżki oleju lub oliwy

5 g cukru

5 g soli

3/4 szklanki drobno posiekanej szalotki

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)

WYKONANIE

Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ją 200 ml wrzącej wody, mieszamy, studzimy. Drożdże rozpuszczamy w 40 ml wody.

Do zaparzonej i przestudzonej mąki dodajemy 2 łyżki oleju, rozpuszczone drożdże, cukier i sól. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie i rozciągliwe ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem, najlepiej folią spożywczą i odstawiamy na około 45 - 60 minut, aż ciasto wyrośnie dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 kawałków. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy na blacie, by ciasto się rozluźniło.

Piekarnik nagrzewamy do 95°C, na środkowym poziomie kładziemy blachę do pieczenia.

drożdzowe naleśniki z szalotką bułeczki bułki tangzhong

Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy około 12 cm. Posypujemy po wierzchu szalotką i szczyptą nasion kopru włoskiego, a następnie zwijamy w ciasny rulonik i zwijamy w kształt ślimaka. Powtarzamy to z pozostałymi kawałkami ciasta i przykrywamy zawinięte ślimaki, żeby nie wyschły.

Pozostałą część oleju rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Porcję ciasta rozwałkowujemy na placki o średnicy 10 cm i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy naleśniki przez 4 - 6 minut na złoty kolor z obu stron i przenosimy je na blachę w piekarniku, by nie wystygły. Wybornie smakują z łyżką jogurtu naturalnego i słodko pikantnym sosem.

Zobacz również

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Komentarze

Bernadeta 2021-09-12 22:34:39

Kolejny wypiek który u ciebie podziwiam, super bułeczki.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.