Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką

Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym.

Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką olia hercules

Składniki

KLUSKI

100 g sera ricotta

75 g mąki

1 jajko

garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

200 g fasolki szparagowej

70 ml oleju

2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki

1 łyżka mąki

2 łyżki klarowanego masła

1 łyżka maku

sól

pieprz

>WYKONANIE

W misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto odpoczęło.

Sprawioną fasolkę gotujemy zgodnie z własnymi upodobaniami - aby była chrupiąca, należy wrzucić ją do wrzątku na 2 minuty. Jeżeli wolicie bardziej miękką, wyjmijcie ją po co najmniej 4 minutach. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy.

Wlewamy 70 ml oleju na patelnię i rozgrzewamy na małym ogniu. Tuż przed smażeniem obtaczamy krążki szalotki w mące z sola, otrzepujemy z nadmiaru i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, aż szalotka przyrumieni się na złoto. Nie za długo, by nie nabrała gorzkiego smaku. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Z ciasta formujemy wałek o długości około 25 cm i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Wrzucamy leniwe partiami i gotujemy 2 - 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku.

Na dużej patelni roztapiamy klarowane masło na średnim ogniu. Wrzucamy kluski, posypujemy makiem i smażymy kilka minut, mieszając, aż przyrumienią się na złoto. Dodajemy fasolkę i całość delikatnie mieszamy.

Podajemy leniwe z fasolką, smażoną szalotką, pieprzem i koperkiem lub listkami nasturcji.

Inspiracja - "Sielskie smaki" - Olia Hercules

Zobacz również

Cytrynowe leniwe kluseczki z chrupiącą panierką z panko

cytrynowe-leniwe-kluseczki-z-chrupiaca-panierka-z-panko

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta

Kluski śląskie w wersji na słodko z owocami, jogurtem i migdałami

kluski-slaskie-w-wersji-na-slodko-z-owocami-jogurtem-i-migdalami

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Marzena 2021-10-07 18:46:50

Dałabym się pokroić za takie leniwe... Mniam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.