Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro. Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru
W kuchni czasem najsmaczniejsze dania powstają spontanicznie. Tak właśnie narodził się pomysł na kiszoną surówkę z kapusty, buraczków i marchewki na ostro. Po zakończeniu kiszenia kiszenia białej kapusty w dębowej beczce zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw, ale resztki przyprawione ostrą koreańską papryką Gochugaru i wymieszane z otartymi buraczkami znalazły swoje miejsce w słoju.
Ciasno upchałam ten pyszny miks i pozostawiłam go do ukiszenia. Teraz, gdy kiszonka jest gotowa, chcę się z Wami podzielić tym prostym i zdrowym przysmakiem, który idealnie pasuje jako dodatek do wielu dań. Smaczna, pełna aromatu, chrupka i lekkiego ostra – taka jest ta lekko pikantna kiszonka z kapusty, marchewki i buraków.
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty białej
- 150 g czerwonych buraczków
- 50 g marchwi
- 20 g soli kamiennej
- 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)
WYKONANIE
- Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy na tzw. mandolinie.
- Buraczki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Głąb z kapusty możemy również zetrzeć na tarce i dodać do kiszonki.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy w dużej misce z solą i Gochugaru.
- Dokładnie wymieszane warzywa przekładamy do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka i mocno ubijamy.
- Warzywa obciążamy (talerzykiem i słoikiem z wodą lub wyparzonym płaskim kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 10 - 14 dni w temperaturze pokojowej.
- Podczas kiszenia pilnujemy, aby kiszonka cały czas była zalana płynem.
- Przez pierwsze dni zaglądam do kiszonki i ją ugniatam lub ubijam, żeby soki wypłynęły na wierzch.
- Po 7 - 10 dniach próbuję i kiedy w kiszonka jest wystarczająco kwaśna i smaczna przekładam ją do lodówki lub do innego chłodnego pomieszczenia.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Gochugaru to ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi.
- Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę kupuję w sklepach internetowych.
- Gochugaru możecie zastąpić inną ostrą paprykę, w takiej ilości, jak lubicie.
Marzena 2021-11-10 19:58:19
Wygląda niesamowicie. I już się na nią szykuję🙂
Odpowiedz
Marcin 2023-12-28 14:57:19
Wspaniały przepis. Uwielbiam, jak podkreślasz spontaniczność i kreatywność w kuchni, co jest często kluczem do odkrywania nowych, smakowitych potraw. Twoje połączenie kiszonej kapusty, marchewki i buraków z ostrą papryką Gochugaru brzmi nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Jestem pod wrażeniem, jak dobrze wykorzystujesz pozostałości składników, tworząc coś wyjątkowego i pełnego smaku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-12-29 10:28:32
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.