Letni krem z pieczonych pomidorów i moreli z koprem włoskim. Zupa pomidorowa na gorąco czy orzeźwiający chłodnik? Wybór należy do Ciebie!

Chłodnik pomidorowo morelowy to wyjątkowa i pyszna letnia zupa. Swój smak zawdzięcza dojrzałym w słońcu pomidorom i owocowej słodyczy moreli. Sierpień to najlepszy czas na przygotowanie tej zupy, ponieważ wtedy to pomidory i morele dojrzewają i są gotowe do zbioru.

Pomidory do zupy możemy upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem. Alternatywnie możemy wykorzystać pomidory pieczone w niskiej temperaturze i zamrożone. Dzięki temu smakiem letniej zupy z pysznymi, dojrzałymi w słońcu pomidorami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok.

Wolno pieczone pomidory według przepisu Dominiki Jarzynovej przygotujesz w sezonie według przepisu: pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

chłodnik zupa krem pomidory morele fenkuł

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • 150 g moreli
  • 50 g cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 250 ml soku pomidorowego lub passaty
  • 300 g bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 10 g świeżego obranego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie kilka plastrów wędzonej surowej szynki
  • opcjonalnie olej chili

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Pomidory i morele przekrawamy na pół.
  3. Wycinamy z pomidorów szypułki, z moreli wyjmujemy pestki i układamy na blasze skórą do dołu.
  4. Oprószamy solą, skrapiamy łyżką oliwy, pieczemy około godziny.
  5. Nasiona kopru włoskiego i kolendry miażdżymy grubo w moździerzu.
  6. Cebulę i chili kroimy w paski i podsmażamy 2 - 3 minuty na łyżce oliwy, najlepiej w dużym rondlu.
  7. Dodajemy mieszankę przypraw, krótko smażymy.
  8. Dodajemy pieczone pomidory z morelami, bulion i sok pomidorowy.
  9. Całość gotujemy około 10 minut.
  10. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty imbir i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
  11. Następnie całość miksujemy na krem.
  12. Jeżeli chcemy z zupy przygotować chłodnik wówczas przestudzoną schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  13. Koper włoski kroimy na cienkie plastry. Możemy to zrobić ostrym nożem lub użyć tzw. mandoliny.
  14. Plastry kopru obsmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie, oprószamy lekko solą.
  15. Tak przygotowuję koper, jeżeli jem zupę na gorąco.
  16. Do chłodnika polecam plastry kopru surowe. Skrapiamy je wówczas oliwą, sokiem z cytryny lub pomarańczy, solimy i odstawiamy na 10 minut.
  17. Zupę pomidorowo - morelową rozlewamy do głębokich talerzy, dodajemy plastry kopru włoskiego i ewentualnie szynkę.
  18. Jeżeli lubicie pikantne zupy polecam dodatkowo skropić olejem chili.

Zobacz również

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.