Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami. Szybka i łatwa przystawka z pieczonego sera feta i soczystych winogron

Ser feta pieczony z soczystymi winogronami, oliwą, miodem i aromatycznymi ziołami to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Delikatnie chrupiący z wierzchu, a zarazem kremowy w środku, ser feta doskonale komponuje się z ciepłymi, soczystymi winogronami, słodkim miodem oraz aromatycznymi ziołami. To idealne połączenie słodkości i słoności, które dostarczy niezapomnianych doznań smakowych.

Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, co sprawia, że danie nadaje się zarówno na wyrafinowaną przystawkę, jak i na wyjątkowy deser. Podawane na gorąco z chrupiącymi grzankami z chleba, zachwyci każde podniebienie.

ser feta pieczony z winogronami

SKŁADNIKI

  • 200 g twardego sera feta
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 - 3 garście/kiście winogron
  • zioła świeże lub suszone - tymianek, rozmaryn
  • czerwony pieprz w ziarnkach
  • czarny mielony pieprz

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. Kostkę sera feta umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Dodajemy winogrona. Możemy ser obłożyć całymi kiściami lub samymi owocami.
  4. Fetę polewamy oliwą z oliwek i miodem.
  5. Dodajemy tymianek i rozmaryn, ziarna czerwonego pieprzu i czarny pieprz mielony.
  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 - 30 minut.
  7. Pod koniec pieczenia możemy na 5 minut włączyć grill.
  8. Fetę z winogronami podajemy na gorącą z grzankami z chleba, krakersami lub chlebkiem pita.
pieczonony ser feta miód i winogrona

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Z podanych składników przygotujemy przystawkę dla 2 - 3 osób.
  • Danie najlepiej smakuje na gorąco, więc podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika.
  • Możesz podać je z grzankami z chleba, bagietki, bułki lub chleba tostowego.
  • Nie bój się eksperymentować z dodatkami. Możesz dodać do dania orzechy, czy nawet szczyptę cynamonu dla unikalnego smaku.
  • Do dania możesz dodać inne ulubione zioła niż tymianek, takie jak rozmaryn, oregano lub ich mieszankę. Świeże zioła nadadzą potrawie intensywny aromat.
  • Zamiast czerwonego pieprzu możesz dodać pieprz syczuański.
  • Korzystając z tego samego przepisu, możesz równie dobrze przygotować ser camembert. Obydwie wersje będą równie smaczne i aromatyczne.

Zobacz również

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową

koktajl-winogronowy-ze-szpinakiem-imbirem-i-woda-kokosowa

Komentarze

Beata 2022-10-15 16:17:15

Nie robiłam nigdy takiej. Jestem ciekawa jak smakuje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:13:42

To bardzo pyszna przekąska

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.