Jogurtowe, wytrawne muffinki z dynią, szałwią, orzechami i serem z niebieską pleśnią: Gorgonzola, Stilton, Roquefort lub Lazur

Sery z przerostem niebieskiej pleśni charakteryzują się oryginalną strukturą oraz swoistym aromatem i smakiem.  Do najbardziej wybitnych serów w tej kategorii należą: włoska Gorgonzola, francuski Roquefort i angielski Stilton. Z polskich serów z niebieską pleśnią możemy do babeczek wykorzystać Lazur.

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

Babeczki możemy przygotować także z innym pleśniowym serem. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wybrać taki ser, który będzie wyczuwalny w babeczkach. Powinien w gotowym wypieku wyróżniać się swoim charakterystycznym smakiem i aromatem.

Z podanych proporcji upieczemy 12 babeczek. Możemy wykorzystać gotowe papilotki do muffinek lub zrobić własne. Oto instrukcja jak zrobić papilotki do muffinek

SKŁADNIKI

PIECZONA DYNIA

  • 250 g dyni pokrojonej na 1,5 cm kawałki - u mnie dynia Hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej szałwii plus kilka małych liści do przybrania
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone lub starte na drobnej tarce
  • szczypta płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli

BABECZKI

  • 180 g miękkiego masła
  • 3 jaja
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g sera pleśniowego - gorgonzola, stilton, roquefort lub lazur
  • 3 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • przyprawiona, upieczona i przestudzona dynia
  • miód do podania - opcjonalnie

WYKONANIE

  1. Pokrojoną dynię rozkładamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dynię skrapiamy oliwą, dodajemy chili, czosnek, szałwię i sól, mieszamy.
  3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C pieczemy 15 - 20 minut i studzimy.
  4. Miękkie masło ucieramy w mikserze, dodajemy jaja, sól i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
  5. Dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ponownie ucieramy do połączenia się składników.
  6. Do masy dodajemy przestudzoną dynie, pokrojony drobno ser i orzechy.
  7. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy ciasto z dodatkami tylko do momentu połączenia.
  8. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
  9. Wypełniamy ciastem foremki, na wierzchu układamy listki szałwii i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
  10. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  11. Podajemy na ciepło lub na zimno.
  12. Polecam serwować ciepłe z odrobiną miodu, mi tak smakują najbardziej.

Zobacz również

Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami

szpinakowe-babeczki-bezglutenowe-z-boczkiem-i-pomidorkami

Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem

babeczki-muffiny-z-jogurtem-makiem-i-kumkwatem

Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą

jogurtowe-babeczki-muffiny-z-czarnymi-porzeczkami-i-mieta

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

pieczone-czekoladowe-donuty-z-borowkowym-lukrem

Komentarze

Olga 2022-10-11 19:11:50

Bardzo smakowite o ciekawym składzie. Muszę częściej robić wytrawne. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:15:28

Polecam, są pyszne, bardzo posmakowały mi polane odrobiną miodu 🙂

Odpowiedz

Marzena 2022-10-12 12:15:32

Obłędnie się prezentują. Zrobię na weekend🙂

Odpowiedz

Aleksandra 2022-10-18 08:37:21

Wyglądają bardzo ładnie. Nigdy wcześniej takich nie robiłam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:12:56

Polecam, są bardzo smaczne

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.