Sokolatopita - przepis na greckie ciasto czekoladowe z czekoladowym syropem - Ateny do zjedzenia

Sokolatopita to klasyczny grecki deser o bogatym smaku czekolady. Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe, nasączone czekoladowym syropem i zwieńczone czekoladowym ganache. To iście niebiańskie deser, który rozpływa się w ustach i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

Przepis na czekoladowe ciasto sokolatopita pochodzi z książki Bartka Kieżuna Ateny do zjedzenia. Ciasto jest obłędne w smaku, i co istotne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

SKŁADNIKI na okrągłą formę o średnicy 24 cm

CIASTO

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 10 g oliwy extra vergine
  • 100 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli

SYROP

  • 200 g cukru
  • 400 ml wody
  • skórka ścięta z 1/2 pomarańczy
  • 35 g kakao
  • 30 ml metaxy

POLEWA

DO PRZYGOTOWANIA FORMY

  • oliwa
  • mąka
>WYKONANIE

SYROP

  1. Skórkę pomarańczy ścinamy obieraczką do warzyw, starając się, aby była jak najdłuższa, będzie nam łatwiej wyjąć ją potem z syropu.
  2. Wodę z cukrem zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 10 minut.
  3. Dodajemy skórkę pomarańczową, kakao i metaxę, dokładnie mieszamy.
  4. Odstawiamy na bok

CIASTO

  1. Jaja z cukrem ubijamy na puch.
  2. Wlewamy oliwę i mleko, dokładnie mieszamy.
  3. Wsypujemy pozostałe składniki i znowu dokładnie mieszamy.
  4. Szczelną formę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką.
  5. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy około 35 minut 180°C.
  6. Gorące ciasto zalewamy syropem. Syropu jest dużo, ale śmiało wylewamy wszystko, dlatego ważne jest, aby foremka była szczelna.

POLEWA

  1. Pastylki czekolady wrzucamy do miski. Jeżeli wykorzystamy czekoladę w tabliczce drobno ją siekamy.
  2. Śmietanę podgrzewamy.
  3. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, po 3 minutach mieszamy, aż uzyskamy aksamitny sos.
  4. Sosem polewamy ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

Sokolatopita - greckie ciasto czekoladowe. Zróbcie je koniecznie, jest obłędne w smaku, ale uwaga - szybko się kończy i bardzo uzależnia.

Zobacz również

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

szybkie-ciasto-czekoladowe-z-nuta-pomaranczy

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Komentarze

Marzena 2022-10-21 11:41:52

O rany, jak to cudnie wygląda. Ślinka leci...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-11-02 12:40:51

Marzenka, jest przepyszne, do kawy idealne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.