Zdrowe, smaczne i szybkie śniadanie. Nocna owsianka na jabłkowym soku, z rabarbarem
Płatki owsiane namoczone przez noc w soku jabłkowym to zdrowe i pyszne śniadanie. Jest bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zalać płatki owsiane sokiem i odstawić na noc do lodówki. Rano dodajemy świeże lub lekko karmelizowane w miodzie owoce, jogurt, migdały lub inne dodatki według własnego uznania.
Polecam płatki owsiane zwykłe lub górskie, takie mi najbardziej po nocnym namoczeniu smakują. Błyskawiczne płatki bardzo szybko miękną i wchłaniają wodę, więc nie ma potrzeby moczyć ich przez noc. Jeżeli korzystamy z płatków błyskawiczny całe danie możemy przygotować w zaledwie 15 -20 minut.
SKŁADNIKI
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 150 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka migdałów
- łodyga rabarbaru
- łyżeczka miodu
WYKONANIE
- Do miski lub słoika wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane i zalewamy sokiem.
- Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
- Łodygę rabarbaru kroimy na kawałki i podgrzewamy chwilę na małym ogniu razem z miodem.
- Kiedy rabarbar lekko zmięknie zdejmujemy z palnika, studzimy i odstawiamy do lodówki.
- Rano owsiankę mieszamy, jeżeli stwierdzimy, że jest za gęsta rozcieńczamy, tak jak lubimy wodą lub sokiem jabłkowym.
- Na wierzch kładziemy jogurt naturalny, rabarbar w miodzie i posypujemy grubo posiekanymi migdałami.
Blendman 2020-07-18 14:17:51
Wygląda rewelacyjnie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:25
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.