Pasztet z pistacjami i Calvadosem
Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na sam koniec, posiekane.
To danie nabierze dodatkowo wykwintności, kiedy podamy je w małych kokilkach, dekorując klarowanym masłem i przyprawami.

Składniki
500g drobiowych wątróbek
70 ml Calvadosu*
1 cebula
2 ząbki czosnku
listek laurowy
1 mały strączek suszonej papryczki chili peperonczini
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła klarowanego + 2 łyżki do dekoracji
1 łyżeczka suszonego tymianku
50g obranych orzechów pistacjowych
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
100g masła
Wykonanie
Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę masła klarownego i oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na małym ogniu kilka minut pilnując, żeby się tylko zeszkliła.
Dodajemy rozgnieciony czosnek, strączek peperonczini, listek laurowy. Smażymy jeszcze minutę, zwiększamy ogień i dodajemy wątróbkę obsmażając ją na złoty kolor.
Pod koniec smażenia dolewamy calvados i podpalamy … czyli flambirujemy :-) Delikatnie potrząsamy patelnią, aż alkohol się wypali.
I tu uwaga: OSTAROŻNIE!!! Najlepiej podpalać długą drewnianą zapałką!
Wyjmujemy listek laurowy i ... PEPERONICZINI! Chyba, że nie straszny nam "ogień" :-)
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
Całość przekładamy do blendera, miksujemy na gładka masę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji.
Na koniec dodajemy masło pokrojone w kawałki (100g) i miksujemy do otrzymania aksamitnej konsystencji.
Pistacje drobno siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłego pasztetu, delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do foremek, słoiczków, miseczek.
Pozostałe 2 łyżki klarowanego masła podgrzewamy i wylewamy bardzo cieniutką warstwę na wierzch pasztetu.

Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, najlepiej na noc.
*Calvados - wytrawny francuski winiak otrzymywany z cydru.
Zobacz również
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

Śledzie po kaszubsku z chili

Empanadas z cielęciną i warzywami

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.