Przepis na domowe zielone pesto. Pesto z czosnku niedźwiedziego, migdałów i pistacji

Klasyczne pesto to utarte w moździerzu orzeszki piniowe, czosnek, bazylia, oliwa i ser Parmigiano Reggiano. Ten przepis to kolejna wariacja na temat pesto. Zamieniamy bazylię na czosnek niedźwiedzi, a orzeszki piniowe na migdały i pistacje. Możemy użyć tylko migdałów, ale miałam otwartą paczkę z pistacjami, więc postanowiłam je wykorzystać. Parmezan również możemy zastąpić innym twardym serem.

Przepis na domowe zielone pesto. Pesto z czosnku niedźwiedziego, migdałów i pistacji

Zaletą samodzielnego przygotowania pesto jest to, że możemy je przygotować w zaledwie kwadrans. Tradycyjna metoda przygotowania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, jednak warto ułatwić sobie pracę i wykorzystać blender.

Pesto przechowujemy w lodówce, najlepiej w małych słoiczkach. Słoiczki powinny być razem z pokrywką dobrze wyparzone. Po wypełnieniu słoiczków pesto warto dodatkowo zalać oliwą. W takich warunkach może utrzymać świeżość tylko przez kilka dni, maksymalnie do tygodnia. Świeżo przygotowane pesto możemy również zamrozić. Polecam małe silikonowe foremki. W zamrażarce pesto przechowujemy do 6 miesięcy.

Z czym podawać pesto z czosnku niedźwiedziego? Z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi lub gotowanymi warzywami.

SKŁADNIKI

  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 20 g obranych pistacji
  • 100 - 120 ml oliwy
  • 50 g startego sera parmezan lub innego twardego sera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Migdały i pistacje podprażamy kilka minut na patelni, do lekkiego zarumienienia.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
  3. Prażone migdały i pistacje przekładamy do wysokiego naczynia, małego miksera lub moździerza, zależy jak będziemy rozdrabniać pesto.
  4. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi, oliwę, starty parmezan lub inny twardy ser, sok z cytryny, odrobinę chili, sól i pieprz.
  5. Całość miksujemy lub ucieramy.
  6. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy do smaku.
  7. Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać oliwę, jeśli za rzadkie, starty parmezan.

Zobacz również

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca

pesto-z-jarmuzu-i-orzechow-nerkowca

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

kwiaty-cukinii-z-ricotta-i-parmezanem

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.