Śledź po kaszubsku z chili


SKŁADNIKI

500 g solonych płatów śledziowych

500 g cebuli

5 łyżek oleju

2 łyżki cukru

5 łyżek octu winnego białego + 1 łyżka do moczenia śledzi

200 g koncentratu pomidorowego

5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta soli

2 łyżki ziaren gorczycy

szczypta ostrej suszonej papryczki chili lub tyle ile lubimy

WYKONANIE

Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce na noc. Po odsączeniu osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cebulę kroimy w piórka Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy mieszając, aż się lekko zeszkli. Posypujemy cebulę cukrem i smażymy jeszcze około 1 - 2 minuty. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, chili do smaku, mieszamy i krótko przesmażamy. Na koniec dodajemy ziarna gorczycy, lekko solimy (zależy od słoności śledzi), mieszamy i studzimy.

Wysuszonego śledzia kroimy na 1 - 2 cm paski i dodajemy do zimnego sosu, mieszamy, przekładamy do miski, następnie do lodówki.


*** Śledź nie jest z puszki! Puszkę wykorzystałam do prezentacji dania ;-)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

pasztet-z-drobiowych-watrobek-z-calvadosem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.