Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru

Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce.  Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól i Gochugaru, upchałam ciasno w słoju i pozostawiłam do ukiszenia.

Kiszona kapusta kiszona marchewka kiszony burak domowa kiszonka

Jeżeli nie macie Gochugaru możecie dodać inną ostrą paprykę, w takiej ilości, jak lubicie. Często robię różne kimchi, więc duże opakowanie papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata. Ta ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi.

Składniki

1 kg kapusty białej

150 g czerwonych buraczków

50 g marchwi

20 g soli kamiennej

1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)

Wykonanie

Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy na tzw. mandolinie.  Buraczki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostały głąb możemy również zetrzeć na tarce i dodać do kiszonki.

Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą i Gochugaru, najlepiej w dużej misce.  Dokładnie wymieszane warzywa przekładamy do wyparzonego  słoja lub kamiennego garnka i mocno ubijamy. Obciążamy (talerzykiem i słoikiem z wodą lub wyparzonym płaskim kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 10 – 14 dni w temperaturze pokojowej. 

Podczas kiszenia pilnujemy, aby kiszonka cały czas była zalana płynem.  Przez pierwsze dni zaglądam do kiszonki i ją ugniatam lub ubijam, żeby soki wypłynęły na wierzch. Po 7 – 10 dniach próbuję i kiedy w kiszonka jest  wystarczająco kwaśna przekładam ją do lodówki lub do innego chłodnego pomieszczenia.  

Smacznego i na zdrowie!

Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada

Pomysł na wspaniałe śniadanie – drożdżowe nocne gofry na jogurcie z owocami i z gorącym kakao

Wieczorem przygotuj ciasto, przykryj i pozostaw na kuchennym blacie na całą noc. Rano rozgrzej gofrownicę i zacznij wypiekać gofry. Podczas gdy gofry nabierają mocy przygotuj dodatki i gorącą czekoladę.  Zacznij celebrować, wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

nocne drożdżowe gofry na śniadanie

Pyszne chrupiące gofry, owoce, jogurt, orzechy i do tego kubek rozgrzewającej czekolady. Po takim śniadaniu poczujemy się pełni energii i radości. Tak warto zaczynać każdy dzień!

Składniki

GOFRY

200 g mąki pszennej typ 500

150 ml mleka

50 g masła

5 g świeżych drożdży

100 ml jogurtu naturalnego

1 jajo

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

DODATKI

Kakao/Czekolada do picia  – wykorzystałam kakao 14% – COCOA FANTASY Milk Smooth & Creamy*

Jogurt naturalny

Owoce sezonowe i inne dodatki – u mnie świeże figi i pistacje

drożdżowe gofry na szybkie śniadanie

Wykonanie

GOFRY

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie gofrów. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Kiedy mleko przestygnie przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Na koniec dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy na blacie kuchennym na noc.

Pyszne i szybkie śniadanie na wspaniały początek dnia

Następnego dnia rano.  Rozgrzewamy gofrownicę i zgodnie z instrukcją producenta smarujemy (lub nie) masłem. Wlewamy porcjami ciasto i pieczemy na złotobrązowy kolor. Upieczone gofry studzimy na kratce.  Podajemy z ulubionymi dodatkami lub tylko oprószone cukrem pudrem. Moje gofry zaserwowałam z kakaowym jogurtem, świeżymi figami, pistacjami i oczywiście kubkiem gorącej czekolady.  Niewątpliwie jest to jedno z najpyszniejszych śniadań na świecie  🙂

KAKAO DO PICIA

Na filiżankę gorącego napoju potrzebujemy 25 g  kakao Cocoa Fantasy Milk Smooth & Creamy i 170 ml gorącej wody.
Kakao wsypujemy do kubka zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i od razu możemy pić!

JOGURT KAKAOWY

Podczas gdy gofry się pieką przygotujmy kakaowy jogurt. Do miseczki lub kubka wlewamy jogurt naturalny i dodajemy po łyżeczce słodki proszek z kakao. Po każdej dodanej porcji kakao mieszamy i próbujemy. Jeżeli masz ochotę dodaj kolejna łyżeczkę kakao. Przygotuj jogurt z kakao, tak jak lubisz!

chrupiące gofry na śniadanie i gorąca czekolada

Polecam również pyszne i chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish

*Kakao, które powstało ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowych. Jest to gwarancją szlachetnego smaku kakao. Można je przygotować zarówno w ekspresie, jak i tradycyjnie.

Wpis powstał w ramach współpracy z Cafitesse.pl

Gaijin Gotuje – Ivan Orkin – Kuchnia Japońska dla nie – Japończyków

Kuchnia Japońska dla Nie – Japończyków- Ivan Orkin, Chris Ying – Gaijin gotuje

Gaijin (gai-dzin) to japońskie określenie dla „obcokrajowca” lub „outsidera”. Właściwie kryje się w nim sugestia, że chodzi raczej o „intruza”. W rzeczy samej o białego faceta, który „zachowuje się jak słoń w składzie porcelany, popełnia towarzyskie gafy i zostawiając za sobą potłuczone talerze” – Ivan Orkin.

Gaijin Gotuje Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin

Ivan Orkin, który trzy dekady mieszka głównie w Japonii, mówi biegle po japońsku, otworzył w Tokio dwa bary z ramenem a wciąż jest… gaijinem. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.

Gaijin Gotuje – Kuchnia Japońska dla Nie – Japończyków – Ivan Orkin, Chris Ying

Ivan Orkin przekonuje, że nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według japońskich receptur. Należy zauważyć, że przepisy w książce nie zostały napisane z myślą o profesjonalnych restauracjach, ale pochodzą z domowych kuchni. Ponadto na końcu książki znajduje się słowniczek egzotycznych składników, a także wskazówki, gdzie je znaleźć i sugestie zamienników.

Gaijin Gotuje Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin

Gotuj z Gaijinem a z pewnością zakochasz się w japońskiej kuchni. Z tą książką przygotujemy pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządzimy własne temaki party i nauczymy się przygotowywać idealny kotlet tonkatsu, a także jak zwinąć swoją pierwszą wielką rolkę sushi.

Przepisy w książce odnajdziemy według podziału na kategorie. Warto wspomnieć o dodatkowym oznaczeniu literą „V” przepisów wegetariańskich lub takich, które łatwo zamienić na wegetariańskie.

  • Dania z ryżu i podawane z ryżem
  • Buliony, zupy i potrawki
  • Przystawki, przekąski, dodatki
  • Dania główne do podziału
  • Kociołki
  • Makarony
  • Kanapki i bajgle
  • Dodatki

Pociąga cię japońska kuchnia, ale wydaje się zbyt skomplikowana i nie wiesz od czego zacząć? Jeżeli tak, to książka Gaijin gotuje jest dla ciebie.

Gaijin Gotuje Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin

Godny uwagi jest serial Chef’s Table (Netfilx), który prezentuje gwiazdy sztuki kulinarnej z całego świata. Bohaterem jednego z odcinków jest Ivan Orkin, jeden z najlepszych kucharzy na świecie przygotowujących ramen.  Film przedstawia jego historię i drogę do tego, jak został mistrzem  w przyrządzaniu zupy ramen i jak do perfekcji opanował tajniki smaku umami.

Kuchnia Japońska – Ivan Orkin, Chris Ying – Gaijin gotuje

Dziękuję  Wydawnictwu Słowne za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Jeżeli lubicie kuchnię japońską polecam także książki: Prawdziwa kuchnia japońska. proste potrawy, oryginalne smaki oraz Tokio. Kultowe przepisy

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni – szybki obiad lub kolacja.

Przepis na zapiekaną dynię to pomysł na szybki, prosty i pyszny jesienny obiad lub kolację. Jest  to danie z grupy „jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha”.  Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją.

dynia zapiena jeden garnek jedna planeta jedna blaszka

Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia  z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu np. ryżu treściwszy obiad.

Jeżeli  nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

Składniki

1 dynia hokkaido ( 1 – 1,5 kg)

3 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka nasion z kolendry

nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu

1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka

1 czerwone chili, posiekane

2  limonki

kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany

200 g gęstego jogurtu

100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych

garść listków kolendry lub pietruszki

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dyni hokkaido nie trzeba obierać, więc rozcinamy ją na pół i wybieramy pestki. Miąższ dyni kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Rozkładamy na blasze i skrapiamy oliwą.  

Nasiona kolendry i kardamonu ucieramy w moździerzu. Dodajemy posiekana trawę cytrynową i trochę rozcieramy.  Doprawiamy dynię połową mieszanki, drugą odkładamy do sosu jogurtowego.

Ocieramy nad blachą drobno skórkę z jednej limonki, po czym przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok na dynię. Mieszamy i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut, aż dynia się przypiecze.

W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy sos. Odłożoną trawę cytrynową z przyprawami  łączymy w misce z otartą skórką i sokiem z drugiej limonki oraz drobno startym imbirem. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Upieczoną dynie przekładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi kolendry lub pietruszki. Podajemy z sosem jogurtowym.

Inspiracja  – Jeden garnek, jedna planeta – Anna Jones

Mandu – koreańskie pierogi z mięsem i kapustą pekińską

Kuchnia koreańska – Mandu z wieprzowiną – domowa pierogarnia

To bardzo smaczne pierożki, najlepiej zróbcie dużą porcję i zamroźcie. Nadwyżkę ugotowanych mandu możecie podsmażyć na odrobinie oleju i podać z sosem według przepisu.

pierogi mandu korea

Koreańskie mandu. Podany przepis jest na mandu z wieprzowiną. Te pierożki podaje się w Arirang, sztokholmskiej restauracji, którą prowadzą Koreanki, siostry z mamą i ciotką*. Postępując zgodnie z przepisem możemy również przygotować mandu z wieprzowiną i kimchi. Wystarczy dodać do farszu garść kimchi z kapusty pekińskiej. Jeżeli nie jadacie mięsa wieprzowinę zastąpcie tofu.

Większość składników z przepisu dostaniemy w każdym spożywczym sklepie. Olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy oraz sezam możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

pierogi mandu korea

Składniki

FARSZ

500 g mięsa mielonego wieprzowego

100 g cebuli

50 g posiekanego szczypioru z  dymki

200 g kapusty pekińskiej

2 – 3 łyżki startego imbiru

1 łyżka oleju sezamowego

sól i czarny pieprz

CIASTO

500 g mąki pszennej typ 500

250 – 275 ml wody

SOS

3 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżki oleju sezamowego

1/2 łyżeczki octu ryżowego

DODATKOWO

sezam

szczypior

pierogi mandu koreańska kuchnia

Wykonanie

FARSZ

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kapustę cienko szatkujemy i blanszujemy (zanurzamy na minutę w gorącej wodzie następnie przelewamy zimną i odsączamy). Wszystkie składniki na farsz mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodówki.

SOS

Mieszamy składniki na sos i odstawiamy

CIASTO

Z mąki i wody wyrabiamy ścisłe ciasto. Przykrywamy ciasto miską i odstawiamy na pół godziny, żeby się „rozluźniło”. Następnie porcje ciasta rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką lub foremką kółka. Możemy zastosować inną metodę, czyli uformować z ciasta wałki i pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę i ją rozwałkować na okrągły placek. Sami zdecydujcie, który sposób jest dla was najwygodniejszy. Pamiętajcie, żeby nie używać zbyt dużo mąki, bo wtedy będzie trudno skleić brzegi pierożków.

Na środek każdego placka nakładamy łyżkę farszu. formujemy z ciasta pierożki w kształcie półksiężyca, robiąc małe fałdki i dociskając je wzdłuż brzegu.

Pierożki mandu gotujemy partiami. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 6 – 7 minut, aż całkowicie się ugotują. Wyjmujemy pierożki łyżką cedzakową z wody i podajemy z sosem. Całość możemy posypać sezamem i szczypiorkiem.

*Inspiracja  Korea – Nie tylko kimchi – 50 inspirujących przepisów

Jesienna kawa z syropem klonowym, szałwią i kolorowym pieprzem

Kawa latte macchiato z syropem klonowo szałwiowym i szczyptą pieprzu

Jesienią i zimą potrzebujemy więcej ciepła i więcej słodkości. Kawowo mleczne napoje z dodatkiem słodkiego syropu mogą nas rozgrzać i zapewnić przyjemne uczucie komfortu i przytulności. Kawa z dodatkiem syropu klonowego z szałwią sprawi, że napój będzie smakował, jak … jesień.

kawa latte z syropem klonowym

Zwykle piję kawę czarną, bez mleka, cukru i innych dodatków. Jesienną kawę z syropem klonowym traktuję, jak wyjątkowy przysmak, jak pyszny deser. To idealny napój na leniwe niedzielne poranki, szczególnie takie, kiedy budzisz się, a za oknem deszcz, ziąb i wichura. Polecam wtedy oprócz gorącej słodkiej kawy stos przytulnych koców.

Co to jest caffe latte macchiato? Jest to trójwarstwowy napój z gorącym mlekiem, mocnym espresso i mleczną pianką na wierzchu.  Bazą kawy latte macchiato jest gorące, spienione mleko do którego dodane jest espresso. Wiele ekspresów posiada funkcję latte, ale z powodzeniem możemy taką kawę przygotować ręcznie. Wystarczy spienić mleko, zaparzyć espresso wlać  je ostrożnie do mleka i uważając aby nie naruszyć pianki.  Jak zrobimy to sprytnie i fachowo uzyskamy efektowny trzywarstwowy napój.

Składniki

SYROP KLONOWY Z SZAŁWIĄ

125 ml syropu klonowego

3 łyżki wody

3 – 5 liści szałwii

KAWA

50 ml kawy – świeżo zaparzone espresso ( u mnie z  Piazza D’oro Forza)

150 ml mleka

syrop klonowy z szałwią

świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny

Wykonanie

SYROP KLONOWY Z SZAŁWIĄ

Zacznijmy od przygotowania syropu. Z podanych składników przygotujemy syrop  na 3 – 4 kawy, jednak  wszystko zależy od tego, jak słodką lubimy kawę.  Możemy przygotować więcej syropu trzymając się zasady, że na każde pół szklanki (125 ml) syropu klonowego dodajemy 3 łyżki wody i 3 liście szałwii.

W małym rondelku podgrzewamy syrop klonowy z wodą i szałwią. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  Wyjmujemy liście szałwii na talerzyk, jak przestygną są ekstra do schrupania (ja lubię).

kawa z syropem klonowym szałwią i pieprzem

Kawa, którą  użyłam do przygotowania napoju to  100% z najszlachetniejszych ziaren Arabiki, pochodzących z centralnej Ameryki i Brazylii. Jej ziarna są płaskie i długie o jasno brązowym kolorze, palone we włoskiej palarni. Piazza D’oro Forza charakteryzuje się łagodnym i pełnym aromatem.  Świeżo parzona kawa zaskakuje smakiem,  posiada nuty czekolady, orzechów macadamia oraz goździków, które zapewniają rozkosz od pierwszej do ostatniej kropli kawy. Można ją nabyć na cafitesse.pl.

KAWA LATTE MACCHIATTO

Najpierw do szklanki dodajemy 2 – 3 łyżki świeżo przygotowanego syropu klonowo szałwiowego. Następnie spieniamy ciepłe mleko i zaparzamy espresso. Do szklanki z syropem wlewamy spienione mleko i bardzo ostrożnie espresso. Jak dojdziecie do wprawy uzyskacie efektowne warstwy. Jeżeli posiadacie ekspres z funkcją zaparzania kawy latte albo cappuccino, Waszym zadaniem będzie tylko przygotować syrop i włączyć maszynę.

Na koniec posyp kawę świeżo mielonym pieprzem (delikatnie, albo tyle ile lubisz) i delektuj się tym pysznym napojem, póki gorący!

kawa esspreso z syropem klonowym

Jeżeli nie lubisz, albo nie możesz pić mleka, syrop klonowy z szałwią możesz dodać bezpośrednio do filiżanki esspreso, też jest pysznie!

Wpis powstał we współpracy z Cafitesse.pl

Jeden garnek, jedna planeta – jedna książka – Anna Jones

Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi – Jeden garnek, jedna planeta – Anna Jones

„Myśl przewodnia tej książki znajduje w niej praktyczne zastosowanie, a efekt jest przepyszny. To wielkie osiągnięcie”  – Yotam Ottolenghi

Anna Jones gotuje i pisze o współczesnej kuchni wegetariańskiej.  Jest autorką książek  A Modern Way to Eat, A Modern Way to Cook oraz The Modern Cook’s Year. Jeden garnek, jedna planeta to pierwsza książka Anny Jones wydana po polsku.

Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi - Anna Jones ksiażka kulinarna

Jeszcze niedawno trudno byłoby uwierzyć, z jak ogromnym szacunkiem i wdzięcznością będziemy się odnosić do najzwyklejszych mąki czy jajek. Miesiące pandemii zmieniły nasze podejście do pożywienia. Nauczyły nas jak mniej marnować, a przepisy i składniki traktować bardziej twórczo.  Książka Anny Jones została obficie przyprawiona pomysłami, jak zredukować najpowszechniejsze straty podczas przygotowywania posiłków. Są tu uniwersalne przepisy na spożytkowanie każdej ilości warzyw oraz porady, jak wykorzystać to co najczęściej trafia do kosza. Anna stosuje jedynie kilka składników i minimum naczyń. Angażuje się w problemy ochrony Ziemi i klimatu i podpowiada, jak małymi krokami zmienić codzienne nawyki dla dobra nas i Ziemi.

Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków!

Przepisy w książce są pogrupowane według sposobu przygotowania. Potrawy duszone, curry i zupy znalazły się w rozdziale zatytułowanym Jeden garnek. Racuchy, placki i przysmażone na chrupiąco warzywa trafiły do rozdziału Jedna patelnia. Pieczone obiady i desery typu „wszystko w jednym” zostały zebrane pod szyldem Jedna blacha. Jest też zbiór szybkich przepisów na te okazje, gdy brakuje nam czasu albo chęci na gotowanie i stania przy kuchence. Na końcu każdego rozdziału kilka złożonych pomysłów na posiłki, które możemy przygotować gdy odwiedzają nas znajomi.

jeden garnek jedna planeta anna jones książka kulinarna

Rozdział Jedno warzywo to zbiór pomysłów na warzywa, które najczęściej kupujemy.  Na wstępnie zawarte są informacje o rodzajach lub odmianach danego warzywa i jak długo trwa na nie sezon. Dowiemy się jak je przygotować, a potem przyrządzić i co do nich najlepiej pasuje. Na koniec  dziesięć prostych pomysłów na poszczególne warzywo.

Sposób przygotowania, przepisy oraz składniki uproszczono tak, by zredukować koszty, liczbę naczyń i zużycie energii. Oprócz przepisów omówione zostały też problemy, z którymi musimy się mierzyć  – i my, i nasza planeta.

W rozdziałach Planeta ( I i II) zawarte są istotne kwestie dotyczące naszej Ziemi:

Zdrowa i zrównoważona kuchnia
Kwestia białka
Jak nie marnować jedzenia (i pieniędzy)
Czego marnuje się najwięcej
Jak oszczędzać energię (i pieniądze)
Jak dbać o bioróżnorodność i zdrową glebę
Co nałożyć na talerz
Żywnościokilometry
Jak się pozbyć plastiku
Sezonowe gotowanie

Jeden garnek, jedna planeta – ponad 200 przepisów na szybkie, zdrowe, wegetariańskie dania.  Anna Jones uważa, że jedząc mniej mięsa, a więcej warzyw oraz właściwie gospodarując zasobami, mamy szansę ocalić życie nasze, naszych dzieci i Ziemi.

Na Annie Jones można polegać: lektura książki i przepisy zapewniają najwspanialsze doznania na każdym poziomie” – Nigella Lawson

Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni – drożdżowe pieczywo

Jesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina – pomysł na pyszną kolację

Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowała mnie do małego eksperymentu. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki.

dyniowa ciabatta wino cono sur włoskie pieczywo

Miąższ ciabatty po upieczeniu nabrał pięknej, jesiennej  pomarańczowej barwy. Smak i aromat dyni jest bardzo subtelny i nie dominuje w wypieku. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i  rano rozpocząć proces pieczenia.

Składniki

5 g świeżych drożdży

100 – 150 ml  wody

500 g mąki chlebowej typ 750

1 łyżka oliwy z oliwek

250 g musu – purée z pieczonej dyni* (nelson, piżmowa, hokkaido, muscat)

8  g soli

25 g pestek dyni

mąka do podsypywania

WYKONANIE

Do miski wlewamy 100 ml wody, wkruszamy drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.  Dodajemy mąkę, oliwę, dyniowe purée , sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie.  Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać  5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy wodę. 

Na koniec dodajemy pestki dyni  i już ręcznie wyrabiamy, aż ciasto połączy się z pestkami. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około od 8 – 12 godzin. Ciasto możemy przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc.

Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wykładamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo ostrożnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.

Ciasto posypujemy mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.  Każdą porcję lekko formujemy skrobkami, podsuwając mąkę ze stolnicy pod spód ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie, najlepiej za pomocą  dwóch skrobek przekładamy ciabatty „do góry nogami”  na papier do pieczenia podsypany mąką. Układamy bułki w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze 20 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 245°C. Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice „do góry nogami”.  Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą. Ciabatty zsuwamy (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. 

Świeże ciabatty smakują wybornie podane z oliwą z oliwek i z kieliszkiem dobrego wina. Do dyniowej ciabatty podałam chilijskie białe, wytrawne wino powstałe z gron szczepu Riesling – Cono Sur Bicicleta.

ciabatta dyniowa pieczywo drożdżowe białe wino

 Przy okazji polecam wszystkim marzycielom KONKURS **, w którym do wygrania fantastyczne nagrody:
–              1 x Voucher o wartości 7000 zł brutto na dofinansowanie zakupu roweru elektrycznego
–              10 x Voucher o wartości 300 zł brutto do na akcesoria rowerowe
–              30 x zestawów wina Cono Sur Bicicleta

Podążaj swoją drogą, podążaj za swoimi marzeniami, żyj odważnie i z pasją! Wejdź na stronę konkursową www.konkursconosur.pl  i podziel się zdjęciem lub opisem swojego marzenia – tego, które udało Ci się zrealizować lub tego, które wciąż czeka w swojej kolejce. Marzenia mają ogromną siłę! To one nadają życiu smak, skłaniają nas do próbowania nowego, rozwijania swoich pasji i stawiania odważnych kroków.

ciabatta dyniowa pieczywo drożdżowe konkurs z winem cono sur

Wejdź na stronę konkursową i graj o atrakcyjne nagrody!

* Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 – 40 minut  lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.

**Konkurs trwa do 31.10.2021 – szczegółowy regulamin konkursu na stronie organizatora

Wpis powstał we współpracy z TIM

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości – Anna Reguła i Kinga Syposz

Poznajcie książkę „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”, dzięki której przekonacie się, że zdrowy tryb życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych!

Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych. Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną

nieprzyzwoicie zdrowe słodkości zdrowe słodycze recenzja książki


W książce znajdziecie przepisy na słodkości w nieco zdrowszej wersji, pełne wartości odżywczych z podaną kalorycznością oraz makroskładnikami. Owszem, zawarte w książce przepisy umożliwiają przygotowanie zdrowszych wersji słodyczy, ale będą one dla nas zdrowe tylko pod warunkiem, że zachowamy umiar. Wszystko zależy od wielkości porcji i częstotliwości spożywania.

nieprzyzwoicie zdrowe słodycze


W książce znajdziemy ponad 100 przepisów z podziałem na następujące rozdziały:

Słodkości proste i szybkie
Tarty, tartaletki, minidesery
Desery w słoiczkach i lody
Ciasteczka i drobne smakołyki
Serniki, torty, torciki

Pierwszy w oko wpadł mi przepis na trufle śliwkowe z tahini i czekoladą
Robiłam je już dwa razy bo wszystkim bardzo posmakowały. Wkrótce podzielę się z Wami przepisem. Jeżeli macie ochotę na więcej odsyłam do lektury książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” Anna Reguła i Kinga Syposz


Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

Upiecz to! Pieczona dynia z szałwią i pieczarkami z dodatkiem fety i pomidorów

Dynia, pieczarki, pomidory stanowią prawdziwe jesienną kombinację. Dodatek fety sprawia, że potrawa zyskuje odpowiedni smak i aromat. Takie pieczone warzywa możemy zjeść na gorąco, lub jako sałatka na zimno.

zapiekanka pieczona dynia feta pieczarki pomidorki rukola upiecz to!

Świeża rukola i sos musztardowy stanowią świetne dopełnienie smakowe całego dania.  Nie zawsze jednak mamy w domu zielone listki rukoli. Możecie je pominąć, robiłam to danie również bez zielonych liści i i sosu musztardowego, a zamiast fetą posypałam pod koniec mozzarellą. Wyszło równie pysznie, więc przepis możemy zaliczyć do bardzo uniwersalnych i zero waste!

Składniki

PIECZONE WARZYWA

700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę lub plastry

1 czerwona cebula pokrojona na duże kawałki

4 ząbki czosnku, obrane i posiekane

300 g pieczarek, przepołowionych

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

15 listków szałwii

200 g sera feta, pokruszonego

350 g pomidorków koktajlowych

SOS

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka musztardy

100 g listków rukoli

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C w trybie z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu.  Wkładamy dynię, czerwoną cebulę, pieczarki do brytfanki.  Polewamy je oliwa, posypujemy czosnkiem, lekko solą i listkami szałwii, mieszamy. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 30 – 45 minut.

Posypujemy podpieczone warzywa fetą, dodajemy pomidorki i pieczemy jeszcze 15 minut, aż dynia będzie miękka, a pomidorki zaczną się rozpadać.

W tym czasie mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę, doprawiając do smaku solą.

Upieczone warzywa podajemy z rukolą i sosem musztardowym.

Inspiracja – Upiecz to! – Rukmini Iyer