Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

Wielkanoc kojarzy się nam, między innymi ze słodkimi drożdżowymi babami…
Foremkę do baby mamy, więc zrobimy babę!
Z tym, że tym razem nie na słodko 😉

Galareta zastygła w takiej formie może stanowić smaczny i jednocześnie dekoracyjny element wielkanocnego stołu.

Przepis jest prosty i uniwersalny, sposób podania może zaskoczyć biesiadników nie tylko w Wielkanoc 🙂

Składniki

WYWAR

500g porcja rosołowa z indyka – 2 szyjki i 2 skrzydła

500g filetów z uda kurczaka

2 duże marchewki

1/2 selera, korzeń

2 pietruszki, korzeń

3 ząbki czosnku

1 cebula

1  por

3 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

2l wody

1 łyżka octu balsamicznego

sól

pieprz

50g żelatyny

DEKORACJA

3 jaja ugotowane na twardo

1 pęczek natki pietruszki

1 puszka groszku konserwowego drobnego

olej do smarowania foremek

 

Wykonanie

WYWAR

Oczyszczone i umyte mięso, umyte i obrane warzywa, przyprawy zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wymyjemy i studzimy. Wywar przecedzamy, zagotowujemy , dodajemy żelatynę, doprawiamy octem balsamicznym.

Formy do galarety smarujemy olejem.

DEKORACJA

Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek.

Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki,  natką pietruszki i groszkiem. Przekładamy warstwowo, zwracając uwagę na to, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie naszą dekoracją.

Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar z żelatyną. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem foremkę zanurzamy na 2 sekundy w ciepłej wodzie, aby łatwiej można było galaretę wyrzucić na talerz.

4 thoughts on “Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

  1. wygląda rewelacja! pięknie skomponowane jarzynki…
    mam pytanie jak duza jest ta babka ? 2 l wody to chyba nie wiele? a forma chyba mniejsza niz typowa ? czy po wlaniu wywaru warzywa sie nie przemeszczają tzn nie podnoszą w górę??

    1. Bea, ta foremka jest niewielka, jej pojemność to 1 litr. Pozostałe składniki galarety ułożyłyśmy w innych miseczkach 🙂 2 litry wody wystarczyło w zupełności, gdyż w naszej galarecie obłożenie (mięso, warzywa, jaja) stanowią podstawę dania, galareta tylko je ze sobą łączy 🙂 Dzięki temu też nic się nie przemieszcza. Gdyby wywaru było więcej, pewnie konieczne byłoby zalewanie galarety warstwowo na raty. Pozdrawiamy i życzymy Spokojnych i Zdrowych Świąt!

  2. dziekuje.. to spokojnie moge zrobic w duzej formie 😉 a co to jest filet z podudzia kurczaka to jak sie inaczej nazywa ? bo nie jestem w temacie mięsa dobra 😉
    dziękuje i także życze spokojnych, umocnionych duchowo i smacznych świąt..
    te święta będą z Wasza galaretą debiut 😉 pozdrawiam;)

    1. Pomyłka, już poprawiamy, chodzi o filet z uda kurczaka, bez skóry i kości. Możesz wykorzystać całe nogi do wywaru, potem obrać z kości. Wtedy jednak należy wziąć pod uwagę … wagę 🙂 500g w przepisie to waga odfiletowanego mięsa bez skóry i kości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *