Kolorowe wielkanocne jajka. Niebieskie marynowane jajka w naparze z suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej
Jak przygotować niebieskie marynowane jajka?
Aby przygotować niebieskie marynowane jajka potrzebne nam będą suszone kwiaty klitorii ternateńskiej, czyli kwiaty groszku motylkowego - Butterfly pea tea. Ta herbata słynie z tego, że po zaparzeniu ma intensywnie niebieski kolor – z tego względu chętnie wykorzystywana jest jako naturalny barwnik do drinków, deserów, barwienia ciasta na chleb.
Kiedy przygotowywałam ciasto na kolorowy chleb postanowiłam ponownie zaparzyć pozostałą po naparze klitorię. Okazało się, że drugi napar nadal miał intensywny niebieski kolor. Postanowiłam więc dodać do niego łyżkę octu jabłkowego i zamarynować w nim jajka. Po dwóch godzinach jaja miały piękny niebieski kolor.
SKŁADNIKI
Niebieskie jajka
WYKONANIE
- Suszone kwiaty klitorii zalewamy gorącą wodą w temperaturze około 90°C i odstawiamy na 10 - 15 minut.
- Napar przecedzamy i wlewamy do litrowego słoika, kwiatów nie wyrzucamy.
- Do naparu dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i wkładamy do niego obrane ze skorupek jajka.
- Jaja marynujemy w lodówce około 1 - 2 godzin.
- Następnie odcedzamy jaja.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Byłam niecierpliwa i wyjęłam jajka z marynaty po 2 godzinach. Spróbujcie przetrzymać jaja w marynacie dłużej, w lodówce np przez noc. Powinny wtedy po przekrojeniu być bardziej wybarwione w środku.
- Kwiatów po naparze nie wyrzucam, zalewam je w dzbanku ponownie wrzątkiem i piję. Do barwienia wykorzystałam dużo kwiatków, a normalnie do przygotowania niebieskiej herbatki wystarczy kilka, 4-6 kwiatów na 250 ml naparu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.