Kolorowy chleb na zakwasie z naparem suszonej klitorii ternateńskiej, czyli kwiatu groszku motylowego. Domowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku
Czym jest klitoria ternateńska, czyli kwiatu groszku motylowego?
Kwiaty klitorii ternateńskiej to nie tylko piękna ozdoba, ale także interesujący dodatek do pieczenia chleba. Suszone kwiaty Butterfly pea tea zaskakują niebieskim naparem. W Polsce popularnie nazywany jest niebieska herbatą. Słynie z tego, że po zaparzenie ma intensywnie niebieski kolor – z tego względu chętnie wykorzystywany jest jako naturalny barwnik do drinków, deserów, a także do barwienia ciasta na chleb. Jej naturalny pigment nadaje chlebowi niezwykły, fioletowy lub niebieski kolor, co sprawia, że pieczywo jest nie tylko pyszne, ale także estetycznie zachwycające.
Jak przygotować kolorowy, niebieski lub fioletowy chleb klitorii ternateńskiej?
Ten przepis na kolorowy chleb na zakwasie z klitorią to doskonała propozycja. Nie tylko zapewni Ci on niezapomniane doznania smakowe, ale także wzbogaci atmosferę każdego świątecznego i nie tylko stołu swoim niezwykłym wyglądem.
SKŁADNIKI na dwa bochenki
Napar z klitorii
- 25 g klitorii ternateńskiej - suszonych kwiatów groszku motylowego
- 350 ml wody - wrzątku
Zaczyn
- 40 g zakwasu
- 80 g wody
- 80 g mąki chlebowej pszennej typ 750
Ciasto niebieskie/fioletowe
- 350 ml przecedzonego naparu z klitorii - w razie potrzeby uzupełniamy wodą
- 100 g zaczynu
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 8 g soli
Ciasto białe
- 350 ml wody
- 100 g zaczynu
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 8 g soli
WYKONANIE
- Wieczorem lub rano, 10 - 16 godzin przed wyrabianiem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
- CIASTO KOLOROWE - do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
- Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Pod koniec posypujemy ciasto solą i wyrabiamy około 2 - 3 minuty w robocie z hakiem lub około 5 minut ręcznie.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny.
- W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy - cztery razy w odstępie 30 minut.
- Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
- 30 minut po ostatnim składaniu wysuwamy ciasto na stolicę oprószoną mąką, dzielimy na 2 równe porcje.
- CIASTO BIAŁE - do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
- Dalej postępujemy tak samo, jak przy cieście kolorowym.
- FORMOWANIE I PIECZENIE - na jeden bochenek bierzemy jedną porcję ciasta kolorowego i jedną białego.
- Ostrożnie rozciągamy w dłoniach lub na blacie każdą porcję ciasta na placek, kładziemy jeden placek na drugi - u mnie biały pod spodem, fioletowy na wierzchu.
- Połączone ciasta składamy w kopertę, formujemy bochenek i pozostawiamy na około godzinę, bez przykrycia.
- Po godzinie ostatni raz formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy do koszyczka rozrostowego.
- Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 12 - 24 godzin.
- Tak samo postępujemy z z drugim bochenkiem.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
- Przekładamy do rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Nie wyrzucaj kwiatów klitorii po zaparzeniu, to dużo dobrego produktu, który nie powinien się marnować!
- Możesz zaparzyć je ponownie i drugi napar wykorzystać np. do barwienia wielkanocnych jajek. Dla zabawy możesz przygotować niebieskie jajka
- Trzeci napar jest już słabszy, ale śmiało możesz go pić.
- Przykładowy harmonogram według którego przygotowuję chleb:
22:00 - nastawiam zakwas
10.00 - autoliza/fermentoliza
11:00 - wyrabianie ciasta
11:30 - 14.00 składanie
15:00 - odpoczynek ciasta na desce lub blacie
16:00 - formowanie bochenków, ułożenie w koszyku, garowanie w lodówce
07:00 - 12:00 - pieczenie chleba
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.