Domowe pieczywo - chleb na zakwasie z pszenną mąką chlebową i semoliną, czyli mąką z pszenicy durum
Co to jest semolina? Semolina to mąka otrzymywana w procesie mielenia pszenicy durum. Przypomina drobną kaszkę, charakteryzuje się bursztynowo - żółtym kolorem, który barwi wyroby z niej przygotowane, jak również nadaje im charakterystycznego smaku i zapachu.
Semolinę stosuje się głównie do wyrobu makaronów, ale także do wypieków na drożdżach i zakwasie, takich jak chleb, focaccia czy pizza. Mąka z pszenicy durum cieszy się coraz większym zainteresowaniem, ponieważ oprócz zawartości błonnika, witamin i soli mineralnych ma niski indeks glikemiczny.
SKŁADNIKI na jeden bochenek
ZACZYN
- 20 g aktywny zakwas
- 40 g mąka pszenna chlebowa typ 750
- 40 g woda
CIASTO WŁAŚCIWE
- 100 g zaczyn
- 300 g mąka pszenna chlebowa typ 750
- 200 g semoliny, mąki z pszenicy durum
- 350 g woda
- 8 g sól
- Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 - 10 godzin. U mnie jest to najczęściej 6.00 - 8.00 rano.
- Kiedy zakwas będzie gotowy mieszamy go w misce z wodą i mąkami, tylko do momentu do połączenia składników.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Po godzinie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy/mieszamy ciasto.
- Odstawiamy na 15 minut, następnie zaczynamy składać.
- W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4 razy w odstępie 30 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
- Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
- Ciasto przekładamy na blat posypany mąką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
- Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin.
- Pieczemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
- Przekładamy nacięty chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
Iwona 2023-02-08 11:42:22
Jak pięknie wypieczona skórka. Jestem ciekawa czy udałoby mi się tak odtworzyć. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-08 16:08:01
Dziękuję 🙂 Warto próbować, świeżo upieczony chleb to najlepsze i najpyszniejsze wynagrodzenie za cierpliwość 😉
Odpowiedz
Łucja 2023-02-08 14:23:36
Pięknie wygląda, z pewnością jest smaczny
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-08 16:04:49
dziękuję :) chleb jest bardzo smaczny
Odpowiedz
Patrycja 2023-02-10 10:48:49
Domowe pieczywo to najlepsze! Sama staram się od czasu do czasu wypiekać chleb w domu, tak więc może ten będzie następny.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-10 12:31:03
Zgadzam się, domowy chleb jest najlepszy 🙂
Odpowiedz
Hania 2023-02-24 14:09:42
Cóż za skórka. Już czuję jak jest chrupiąca a chlebek pod nia puszysty
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-27 11:20:18
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Kinga 2023-03-01 17:54:50
Piękny. Widać twój talent. Aż czuję jego zapach
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-01 18:37:02
Dziękuję, to miłe 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.