Domowe pieczywo - chleb na zakwasie z pszenną mąką chlebową i semoliną, czyli mąką z pszenicy durum

Co to jest semolina? Semolina to mąka otrzymywana w procesie mielenia pszenicy durum. Przypomina drobną kaszkę, charakteryzuje się bursztynowo - żółtym kolorem, który barwi wyroby z niej przygotowane, jak również nadaje im charakterystycznego smaku i zapachu.

chleb z semoliną na zakwasie z gara

Semolinę stosuje się głównie do wyrobu makaronów, ale także do wypieków na drożdżach i zakwasie, takich jak chleb, focaccia czy pizza. Mąka z pszenicy durum cieszy się coraz większym zainteresowaniem, ponieważ oprócz zawartości błonnika, witamin i soli mineralnych ma niski indeks glikemiczny.

chleb z semoliną na zakwasie z gara

SKŁADNIKI na jeden bochenek

ZACZYN

  • 20 g aktywny zakwas
  • 40 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 40 g woda

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 100 g zaczyn
  • 300 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 200 g semoliny, mąki z pszenicy durum
  • 350 g woda
  • 8 g sól
chleb z semoliną na zakwasie z gara
>WYKONANIE
  1. Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 - 10 godzin. U mnie jest to najczęściej 6.00 - 8.00 rano.
  2. Kiedy zakwas będzie gotowy mieszamy go w misce z wodą i mąkami, tylko do momentu do połączenia składników.
  3. Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  4. Po godzinie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy/mieszamy ciasto.
  5. Odstawiamy na 15 minut, następnie zaczynamy składać.
  6. W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4 razy w odstępie 30 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
  7. Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  8. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
  9. Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin.
  10. Pieczemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
  11. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C.
  12. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
  13. Przekładamy nacięty chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
  14. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  15. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Chleb cytrynowo rozmarynowy - domowe pieczywo na drożdżach

chleb-cytrynowo-rozmarynowy-domowe-pieczywo-na-drozdzach

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy

dyniowy-chleb-na-zakwasie-z-dodatkiem-sepii-z-matwy

Komentarze

Iwona 2023-02-08 11:42:22

Jak pięknie wypieczona skórka. Jestem ciekawa czy udałoby mi się tak odtworzyć. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-08 16:08:01

Dziękuję 🙂 Warto próbować, świeżo upieczony chleb to najlepsze i najpyszniejsze wynagrodzenie za cierpliwość 😉

Odpowiedz

Łucja 2023-02-08 14:23:36

Pięknie wygląda, z pewnością jest smaczny

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-08 16:04:49

dziękuję :) chleb jest bardzo smaczny

Odpowiedz

Patrycja 2023-02-10 10:48:49

Domowe pieczywo to najlepsze! Sama staram się od czasu do czasu wypiekać chleb w domu, tak więc może ten będzie następny.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-10 12:31:03

Zgadzam się, domowy chleb jest najlepszy 🙂

Odpowiedz

Hania 2023-02-24 14:09:42

Cóż za skórka. Już czuję jak jest chrupiąca a chlebek pod nia puszysty

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-27 11:20:18

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Kinga 2023-03-01 17:54:50

Piękny. Widać twój talent. Aż czuję jego zapach

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-01 18:37:02

Dziękuję, to miłe 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.