Jabłkowy chleb pszenno orkiszowy na zakwasie. Chleb z sokiem jabłkowym i jabłkiem. Domowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku
Wypiekanie chleba w weekend w moim domu to już tradycja. Dom pachnie wtedy świeżo upieczonym chlebem, którego aromat w magiczny sposób wszystkich uspokaja. Tym razem aromat pieczonego chleba był trochę inny, lekko owocowy, ponieważ chleb zawierał sok jabłkowy i utarte jabłko.
Chleb jabłkowy jest lekko słodki, ma delikatny aromat jabłek, który nie dominuje, dzięki czemu chleb możemy jeść z różnymi dodatkami. Bochenek jest sprężysty, wilgotny, o dobrej równej konsystencji. Świetnie smakuje z pasztetem i karmelizowaną cebulką.
SKŁADNIKI
ZACZYN
- 20 g aktywny zakwas
- 40 g mąka pszenna chlebowa typ 750
- 40 g woda
CIASTO WŁAŚCIWE
- 100 g zaczyn
- 350 g mąka pszenna chlebowa typ 750
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
- 300 g soku jabłkowego, naturalnie mętnego
- 1 jabłko, około 80 - 100 g
- 10 g miodu
- 10 g sól
WYKONANIE
- Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 - 10 godzin. U mnie jest to najczęściej 6.00 - 8.00 rano.
- Przed wyrabianiem ciasta na chleb umyte jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. nasienne. Ścieramy razem ze skórką na tarce o drobnych oczkach.
- Kiedy zakwas będzie gotowy mieszamy go w misce z sokiem, miodem, startym jabłkiem i mąkami, tylko do momentu do połączenia składników.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Po godzinie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy/mieszamy ciasto.
- Odstawiamy na 15 minut, następnie zaczynamy składać.
- W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4 razy w odstępie 30 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
- Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
- Ciasto przekładamy na blat posypany mąką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
- Możemy przed włożeniem ciasta na dnie koszyka ułożyć ozdobnie kilka plasterków jabłka posmarowanych sokiem z cytryny.
- Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
- Przekładamy nacięty chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
Inspiracja - przepis na chleb orkiszowy z jabłkiem z książki Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku - Siegfried Brenneis
Paula 2023-05-16 11:33:20
Pięknie wygląda. Musi być smaczny!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-16 15:27:53
Dziękuję 🙂 Chleb jest bardzo smaczny!
Odpowiedz
Pola 2023-05-22 09:53:50
Nie robiłam nigdy takiego chleba. W sumie nie piekłam żadnego pieczywa. Z chęcią bym spróbowała
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-23 11:27:00
Polecam, domowe pieczywo najlepsze!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.