Chleb jabłkowy na zakwasie. Przepis na chleb pieczony w żeliwnym garnku

Jabłkowy chleb pszenno orkiszowy na zakwasie. Chleb z sokiem jabłkowym i jabłkiem. Domowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku

Wypiekanie chleba w weekend w moim domu to już tradycja. Dom pachnie wtedy świeżo upieczonym chlebem, którego aromat w magiczny sposób wszystkich uspokaja. Tym razem aromat pieczonego chleba był trochę inny, lekko owocowy, ponieważ chleb zawierał sok jabłkowy i utarte jabłko.

Jabłkowy chleb pszenno orkiszowy na zakwasie. Chleb z sokiem jabłkowym i jabłkiem. Domowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku

Chleb jabłkowy jest lekko słodki, ma delikatny aromat jabłek, który nie dominuje, dzięki czemu chleb możemy jeść z różnymi dodatkami. Bochenek jest sprężysty, wilgotny, o dobrej równej konsystencji. Świetnie smakuje z pasztetem i karmelizowaną cebulką.

Jabłkowy chleb pszenno orkiszowy na zakwasie. Chleb z sokiem jabłkowym i jabłkiem. Domowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku

SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 20 g aktywny zakwas
  • 40 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 40 g woda

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 100 g zaczyn
  • 350 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
  • 300 g soku jabłkowego, naturalnie mętnego
  • 1 jabłko, około 80 - 100 g
  • 10 g miodu
  • 10 g sól

WYKONANIE

  1. Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8 - 10 godzin. U mnie jest to najczęściej 6.00 - 8.00 rano.
  2. Przed wyrabianiem ciasta na chleb umyte jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. nasienne. Ścieramy razem ze skórką na tarce o drobnych oczkach.
  3. Kiedy zakwas będzie gotowy mieszamy go w misce z sokiem, miodem, startym jabłkiem i mąkami, tylko do momentu do połączenia składników.
  4. Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  5. Po godzinie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy/mieszamy ciasto.
  6. Odstawiamy na 15 minut, następnie zaczynamy składać.
  7. W trakcie fermentacji ciasto składamy 3 - 4 razy w odstępie 30 minut, do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
  8. Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  9. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
  10. Możemy przed włożeniem ciasta na dnie koszyka ułożyć ozdobnie kilka plasterków jabłka posmarowanych sokiem z cytryny.
  11. Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin.
  12. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C.
  13. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
  14. Przekładamy nacięty chleb razem z papierem do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
  15. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  16. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Inspiracja - przepis na chleb orkiszowy z jabłkiem z książki Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku - Siegfried Brenneis

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kaszą orkiszową, smakowite pieczywo domowe

chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z-kasza-orkiszowa-smakowite-pieczywo-domowe

Domowy pszenny chleb na zakwasie - chleb z gara

domowy-pszenny-chleb-na-zakwasie-chleb-z-gara

Kolorowy chleb na zakwasie z klitorią - Butterfly pea tea

kolorowy-chleb-na-zakwasie-z-klitoria-butterfly-pea-tea

Po prostu CHLEB - Siegfried Brenneis - domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku

po-prosto-chleb-siegfried-brenneis-domowe-pieczywo-na-zakwasie-krok-po-kroku

Komentarze

Paula 2023-05-16 11:33:20

Pięknie wygląda. Musi być smaczny!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-16 15:27:53

Dziękuję 🙂 Chleb jest bardzo smaczny!

Odpowiedz

Pola 2023-05-22 09:53:50

Nie robiłam nigdy takiego chleba. W sumie nie piekłam żadnego pieczywa. Z chęcią bym spróbowała

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-23 11:27:00

Polecam, domowe pieczywo najlepsze!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.