Domowe pieczywo na zakwasie. Książka Po prostu CHLEB. Domowe pieczywo na zakwasie. Krok po kroku - Siegfried Brenneis

Siegfried Brenneis to mistrz piekarnictwa i ciastkarstwa oraz doradca dietetyczny w branży piekarniczej. Postanowił napisać książkę o domowym wypiekaniu chleba, przede wszystkim dlatego, aby w miejscach, gdzie coraz trudniej o "prawdziwych" piekarzy, ludzie nie byli skazani na chleb wytwarzany przemysłowo i z półproduktów.  Od setek lat chleb na zakwasie to podstawowy element naszej codziennej diety. Autorowi zależało na pokazaniu wartości pieczywa na zakwasie, którego siłą jest tradycja, a przyszłość zależy od kontynuacji tej tradycji.

Po prosto CHLEB - Siegfried Brenneis.  Domowe pieczywo na zakwasie. Krok po kroku

W książce znajdziemy podstawowe przepisy, idealne dla osób początkujących, jak również dla tych, którzy pieką na zakwasie od jakiegoś czasu. Dzięki tej książce upieczesz nie tylko chleby, bułki, czy bagietki, ale również ciasta i inne słodkości.

Książka podzielona jest na 4 rozdziały:

  1. Podstawa, czyli zakwas.  To ponad 30 stron wiedzy o zakwasie. W tym rozdziale autor zdradzi, krok po kroku, jak wyhodować, odpowiednio poprowadzić i przechowywać zakwas. Wszak podstawa udanego wypieku to aktywny zakwas!
  2. Chrupiące chleby. Przepisy na proste, nie wymagające zbyt wielu składników chleby na zakwasie.
  3. Bułeczki & bułki. Okrągłe, podłużne, trójkątne, kwadratowe,  zaplatane, zawijane, a nawet ... niedźwiedzie łapy. Są to przepisy na bułki na zakwasie lub na zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży.
  4. Słodkości z pieca. Pieczywo na zakwasie to nie tylko chleb i bułki, to także rozmaite słodkości. śmietankowe buchty, placek z kruszonką marcepanowe róże czy maślana strucla. Bo zakwas, choć z natury kwaśny, może też osłodzić życie.

Wyobraź sobie, jak wyciągasz z pieca gorący i pachnący, własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie.  Daje słowo to bardzo, bardzo  przyjemne uczucie. Pamiętam, jak na początku swojej przygody z pieczywem na zakwasie bywały chwile, że byłam zrezygnowana i zniechęcona. Na szczęście nie poddałam się!  Między innymi dzięki takim książkom, poradom życzliwych domowych piekarzy i piekarek oraz wielu, wielu próbom upiekłam swój własny chleb na zakwasie.

Jeśli Twoje pierwsze piekarnicze próby nie będą do końca udane, pamiętaj, że wiedza i praktyka czyni mistrza!

Książka "Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku" - Siegfried Brenneis.
Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Zobacz również

Tartine Bread - Chad Robertson - Chleb z najlepszej piekarni świata

tartine-bread-chad-robertson-chleb-z-najlepszej-piekarni-swiata

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor

ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.