Smakowity pszenno-żytni chleb na zakwasie z kaszą orkiszową, pieczony w żeliwnym garnku - odkryj tradycyjny smak domowego wypieku!

Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem drobnej kaszy orkiszowej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jego intensywny smak i konsystencja sprawią, że każdy kęs będzie niezapomnianym doznaniem. Wykorzystując żeliwny garnek, pieczywo nabierze chrupiącej skórki, a wnętrze będzie delikatnie puszyste.

Smakowity pszenno-żytni chleb na zakwasie z kaszą orkiszową, pieczony w żeliwnym garnku

Wypiekanie chleba w zaciszu swojej kuchni to nie tylko niezwykła przyjemność, ale również sposób na delektowanie się świeżym, aromatycznym i zdrowym pieczywem. Odkryj magię domowego wypieku, poczuj zapach pieczonego chleba unoszący się w Twoim domu i rozkoszuj się smakiem chrupiącej skórki oraz delikatnego wnętrza.

SKŁADNIKI na jeden bochenek

  • 100 g aktywnego żytniego zakwasu na mące typ 2000
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g drobnej kaszy orkiszowej
  • 350 g wody
  • 8 g soli
  • łyżka nasion kminku, czarnuszki, sezamu, siemienia lnianego lub maku - opcjonalnie

WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy wodę z zakwasem, mąką i kaszą.
  2. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  3. Dodajemy sól i nasiona, a następnie wtłaczamy je w ciasto.
  4. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 35 minut.
  5. Składamy ciasto 3-4 razy co 35 minut.
  6. Składanie ciasta: Zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy tę czynność 3-4 razy ze wszystkich stron.
  7. Przekładamy ciasto na blat posypany mąką, formujemy bochenek i umieszczamy go w koszyczku.
  8. Odstawiamy do lodówki na około 10-18 godzin.
  9. Przed pieczeniem nagrzewamy żeliwny garnek w piekarniku przez około 30-45 minut w temperaturze 250°C.
  10. Bochenek przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy go.
  11. Przekładamy do nagrzanego garnka (można z papierem) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
  12. Następnie zmniejszamy temperaturę do 230°C i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrywki.
  13. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Zobacz również

Chleb jabłkowy na zakwasie. Przepis na chleb pieczony w żeliwnym garnku

chleb-jablkowy-na-zakwasie-przepis-na-chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku

Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki

chleb-zytnio-orkiszowy-na-zakwasie-domowy-chleb-z-foremki

Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku

chleb-orkiszowy-na-drozdzach-pieczony-w-zeliwnym-garnku

Domowy pszenny chleb na zakwasie - chleb z gara

domowy-pszenny-chleb-na-zakwasie-chleb-z-gara

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.