Smakowity pszenno-żytni chleb na zakwasie z kaszą orkiszową, pieczony w żeliwnym garnku - odkryj tradycyjny smak domowego wypieku!
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem drobnej kaszy orkiszowej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jego intensywny smak i konsystencja sprawią, że każdy kęs będzie niezapomnianym doznaniem. Wykorzystując żeliwny garnek, pieczywo nabierze chrupiącej skórki, a wnętrze będzie delikatnie puszyste.
Wypiekanie chleba w zaciszu swojej kuchni to nie tylko niezwykła przyjemność, ale również sposób na delektowanie się świeżym, aromatycznym i zdrowym pieczywem. Odkryj magię domowego wypieku, poczuj zapach pieczonego chleba unoszący się w Twoim domu i rozkoszuj się smakiem chrupiącej skórki oraz delikatnego wnętrza.
SKŁADNIKI na jeden bochenek
- 100 g aktywnego żytniego zakwasu na mące typ 2000
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 50 g drobnej kaszy orkiszowej
- 350 g wody
- 8 g soli
- łyżka nasion kminku, czarnuszki, sezamu, siemienia lnianego lub maku - opcjonalnie
WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy wodę z zakwasem, mąką i kaszą.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Dodajemy sól i nasiona, a następnie wtłaczamy je w ciasto.
- Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 35 minut.
- Składamy ciasto 3-4 razy co 35 minut.
- Składanie ciasta: Zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy tę czynność 3-4 razy ze wszystkich stron.
- Przekładamy ciasto na blat posypany mąką, formujemy bochenek i umieszczamy go w koszyczku.
- Odstawiamy do lodówki na około 10-18 godzin.
- Przed pieczeniem nagrzewamy żeliwny garnek w piekarniku przez około 30-45 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy go.
- Przekładamy do nagrzanego garnka (można z papierem) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 230°C i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrywki.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.