Domowy pieczywo - prosty przepis na pszenno żytni chleb foremkowy na zakwasie
Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój.
![domowy chleb na zakwasie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/foremki-korzeniewski-zytni-orkisz-595x858.jpg)
Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem na zakwasie zaczynałam właśnie od żytnich prostych bochenków wypiekanych w keksówkach.
Skłądniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.
![prosty żytni orkiszowy na zakwasie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/foremki-korzeniewski-chleb-zytni-orkiszowy-595x858.jpg)
SKŁADNIKI
ZAKWAS
- 50 g aktywnego zakwasu
- 160 g mąki żytniej typ 2000
- 140 ml wody
CIASTO NA CHLEB
- cały zakwas
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 400 g mąki orkiszowej chlebowej lub pszennej chlebowej typ 750
- 16 g soli
- 630 ml wody
- słonecznik, siemię lniane, czarnuszka
WYKONANIE
ZAKWAS - dzień przed pieczeniem, wieczór.
- W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią typ 2000.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.
CHLEB
- Do zakwasu w misce dodajemy wodę i sól, mieszamy.
- Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.
- Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto.
- Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami.
- Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 - 4 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C, na dno piekarnika możemy wstawić miskę żaroodporną z wodą.
- Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku.
- Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 10 minut pieczemy w temperaturze 240°.
- Następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 40 - 55 minut*.
- Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut.
- Następnie wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.
![chleb żytnio orkiszowy na zakwasie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/foremki-korzeniewski-zytni-orkiszowy-595x858.jpg)
* Czas i temperatura pieczenia dotyczy wypieku chleba w kwasoodpornych foremkach "Korzeniewscy"
Tagi
domowe pieczywomąka orkiszowadomowy chlebdomowa piekarniachlebchleb na zakwasiechleb żytniorkiszżytoZobacz również
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kaszą orkiszową, smakowite pieczywo domowe
![chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z-kasza-orkiszowa-smakowite-pieczywo-domowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0137-960x1440.webp)
Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem
![chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/chleb-jalapeno-i-cheddar-595x858.jpg)
Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi
![chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/chleb-guinness-1-595x858.jpg)
Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł
![chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/5X9A4807-960x1440.webp)
Agnieszka 2022-06-21 22:10:59
Witam,po zrobieniu ciasta na chleb ( ju
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-23 11:16:30
Witam, chyba nie dostałam całej wiadomości?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.