Domowy pieczywo - prosty przepis na pszenno żytni chleb foremkowy na zakwasie
Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój.
Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem na zakwasie zaczynałam właśnie od żytnich prostych bochenków wypiekanych w keksówkach.
Skłądniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.
SKŁADNIKI
ZAKWAS
CIASTO NA CHLEB
WYKONANIE
ZAKWAS - dzień przed pieczeniem, wieczór.
- W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią typ 2000.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.
CHLEB
- Do zakwasu w misce dodajemy wodę i sól, mieszamy.
- Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.
- Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto.
- Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami.
- Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 - 4 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C, na dno piekarnika możemy wstawić miskę żaroodporną z wodą.
- Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku.
- Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 10 minut pieczemy w temperaturze 240°.
- Następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 40 - 55 minut*.
- Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut.
- Następnie wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.
* Czas i temperatura pieczenia dotyczy wypieku chleba w kwasoodpornych foremkach "Korzeniewscy"
Agnieszka 2022-06-21 22:10:59
Witam,po zrobieniu ciasta na chleb ( ju
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-23 11:16:30
Witam, chyba nie dostałam całej wiadomości?
Odpowiedz
Ewa 2024-12-20 07:44:15
Dzień dobry \nCzy jak rozczyn był 17 godzin a nie 12 to nadal można przygotowywać chleb.tak. Ciekawości zapytam taki długi proces wyrastania też jest niezbędny. Dziękuje pozdrawiam;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-12-20 10:28:21
Dzień dobry 🙂 Tak, myślę, że można przygotowywać chleb nawet po 17 godzinach wyrastania rozczynu – o ile nie przekroczył swojego optymalnego momentu, co można rozpoznać, jeśli rozczyn nie opadł całkowicie. Czas zależy od siły zakwasu i temperatury – warto zaczyn obserwować. Pozdrawiam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.