Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Domowy pieczywo - prosty przepis na pszenno żytni chleb foremkowy na zakwasie

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój.

domowy chleb na zakwasie

Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem na zakwasie zaczynałam właśnie od żytnich prostych bochenków wypiekanych w keksówkach.

Skłądniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.

prosty żytni orkiszowy na zakwasie

SKŁADNIKI

ZAKWAS

CIASTO NA CHLEB

WYKONANIE

ZAKWAS - dzień przed pieczeniem, wieczór.

  1. W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią typ 2000.
  2. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.

CHLEB

  1. Do zakwasu w misce dodajemy wodę i sól, mieszamy.
  2. Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników.
  3. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.
  4. Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto.
  6. Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami.
  7. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 - 4 godziny do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C, na dno piekarnika możemy wstawić miskę żaroodporną z wodą.
  9. Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku.
  10. Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 10 minut pieczemy w temperaturze 240°.
  11. Następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 40 - 55 minut*.
  12. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut.
  13. Następnie wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.
chleb żytnio orkiszowy na zakwasie

* Czas i temperatura pieczenia dotyczy wypieku chleba w kwasoodpornych foremkach "Korzeniewscy"

Kategorie

Pieczywo

Zobacz również

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kaszą orkiszową, smakowite pieczywo domowe

chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z-kasza-orkiszowa-smakowite-pieczywo-domowe

Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

chleb-na-zakwasie-z-daktylami-i-kolendra-domowy-chleb-pszenno-zytni-z-foremki

Chleb graham z pastą miso i prażonym sezamem

chleb-graham-z-pasta-miso-i-prazonym-sezamem

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Komentarze

Agnieszka 2022-06-21 22:10:59

Witam,po zrobieniu ciasta na chleb ( ju

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-23 11:16:30

Witam, chyba nie dostałam całej wiadomości?

Odpowiedz

Ewa 2024-12-20 07:44:15

Dzień dobry \nCzy jak rozczyn był 17 godzin a nie 12 to nadal można przygotowywać chleb.tak. Ciekawości zapytam taki długi proces wyrastania też jest niezbędny. Dziękuje pozdrawiam;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-12-20 10:28:21

Dzień dobry 🙂 Tak, myślę, że można przygotowywać chleb nawet po 17 godzinach wyrastania rozczynu – o ile nie przekroczył swojego optymalnego momentu, co można rozpoznać, jeśli rozczyn nie opadł całkowicie. Czas zależy od siły zakwasu i temperatury – warto zaczyn obserwować. Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.