Domowe pieczywo - prosty przepis na pszenno żytni chleb foremkowy na zakwasie. Daktyle i ziarna kolendry, pyszny i aromatyczny dodatek do chleba
Chleb z musem daktylowym i kolendrą to aromatyczne, subtelnie słodkie i smaczne pieczywo. Ciasto po wyrobieniu i rozdzieleniu do foremek możemy pozostawić do wyrastania na kuchennym blacie lub wstawić na noc do lodówki. Najczęściej praktykuję metodę z długą fermentacją chleba w lodówce. Chleb z ciasta pozostawionego do powolnego wyrastania w lodówce jest smaczne, lepiej strawne i dłużej zachowuje świeżość.
Składniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.
SKŁADNIKI
ZAKWAS
- 50 g aktywnego zakwasu
- 150 g mąki żytniej razowej lub typ 2000
- 150 ml wody
DAKTYLE NA MUS
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 100 ml wody
CIASTO NA CHLEB
- cały zakwas
- mus daktylowy
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
- 400 g pszennej chlebowej typ 750
- 16 g soli
- 550 ml wody
- łyżeczka ziaren kolendry grubo rozdrobnionych w moździerzu
- kolendra w ziarnach na wierzch chleba - opcjonalnie
WYKONANIE
ZAKWAS - dzień przed pieczeniem, wieczór.
- W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią razową lub typ 2000.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.
DAKTYLE NA MUS
- Daktyle zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy razem z zakwasem.
- Przed mieszanie ciasta daktyle miksujemy na mus.
CHLEB
- Do zakwasu w misce dodajemy mus daktylowy, wodę i sól mieszamy.
- Następnie dodajemy pozostałe mąki i rozdrobnione ziarna kolendry, mieszamy do połączenia składników.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.
- Foremki natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto.
- Wierzch posypujemy ziarnami kolendry - opcjonalnie.
- Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 - 4 godziny do wyrośnięcia lub na noc do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 245°C, na dno piekarnika wstawić miskę żaroodporną z wodą.
- Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku.
- Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy w temperaturze 240 - 245°C.
- Następnie obniżamy temperaturę do 200 - 210°C i pieczemy przez około 45 minut.
- Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika
- Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut.
- Następnie wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.