Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

Domowe pieczywo - prosty przepis na pszenno żytni chleb foremkowy na zakwasie. Daktyle i ziarna kolendry, pyszny i aromatyczny dodatek do chleba

Chleb z musem daktylowym i kolendrą to aromatyczne, subtelnie słodkie i smaczne pieczywo. Ciasto po wyrobieniu i rozdzieleniu do foremek możemy pozostawić do wyrastania na kuchennym blacie lub wstawić na noc do lodówki. Najczęściej praktykuję metodę z długą fermentacją chleba w lodówce. Chleb z ciasta pozostawionego do powolnego wyrastania w lodówce jest smaczne, lepiej strawne i dłużej zachowuje świeżość.

Chleb na zakwasie daktylowy z kolendrą

Składniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.

SKŁADNIKI

ZAKWAS

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki żytniej razowej lub typ 2000
  • 150 ml wody

DAKTYLE NA MUS

  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 ml wody

CIASTO NA CHLEB

  • cały zakwas
  • mus daktylowy
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
  • 400 g pszennej chlebowej typ 750
  • 16 g soli
  • 550 ml wody
  • łyżeczka ziaren kolendry grubo rozdrobnionych w moździerzu
  • kolendra w ziarnach na wierzch chleba - opcjonalnie

WYKONANIE

ZAKWAS - dzień przed pieczeniem, wieczór.

  1. W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią razową lub typ 2000.
  2. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.

DAKTYLE NA MUS

  1. Daktyle zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy razem z zakwasem.
  2. Przed mieszanie ciasta daktyle miksujemy na mus.

CHLEB

  1. Do zakwasu w misce dodajemy mus daktylowy, wodę i sól mieszamy.
  2. Następnie dodajemy pozostałe mąki i rozdrobnione ziarna kolendry, mieszamy do połączenia składników.
  3. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.
  4. Foremki natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto.
  6. Wierzch posypujemy ziarnami kolendry - opcjonalnie.
  7. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 - 4 godziny do wyrośnięcia lub na noc do lodówki.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 245°C, na dno piekarnika wstawić miskę żaroodporną z wodą.
  9. Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku.
  10. Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy w temperaturze 240 - 245°C.
  11. Następnie obniżamy temperaturę do 200 - 210°C i pieczemy przez około 45 minut.
  12. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika
  13. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut.
  14. Następnie wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.

Zobacz również

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kaszą orkiszową, smakowite pieczywo domowe

chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z-kasza-orkiszowa-smakowite-pieczywo-domowe

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.