Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Chleb z Vermont na zakwasie z mąką żytnią razową

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Domowe pieczywo, chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku

Chleb z Vermont z dodatkiem mąki żytniej razowej.


Przepis na chleb z Vermont pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Wcześniej piekłam ten chleb z dodatkiem mąki pszennej razowej. Tym razem wypiekłam chleb z Vermont, ale z dodatkiem mąki żytniej razowej.

Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.

SKŁADNIKI na 1 bochenek

LEVAIN (Zaczyn)

CIASTO NA CHLEB


>WYKONANIE
  1. 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze około 21°C.
  2. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, w tym 150 g zaczynu (levain), oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do autolizy. Pod koniec posypujemy solą i mieszamy przez około 2 minuty, przykrywamy folią i odstawiamy do wstępnej fermentacji na 2,5 godziny. Wymagana temperatura fermentacji ciasta to około 24°C. W trakcie fermentacji ciasto składamy dwa razy w odstępie 50 minut.
    Składanie ciasta – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy  34 razy ze wszystkich stron.
  3. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek o okrągłym lub podłużnym kształcie. Bochenek przekładamy do obsypanego mąką koszyka (lub np. miski wyłożonej lnianym płótnem i również obsypanej mąką) i pozostawiamy do fermentacji końcowej na około 2,5 godziny w temperaturze 24°C.
  4. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 30-45 minut w temperaturze 250°C.  Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy  np. żyletką. Przekładamy do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy kolejne 20 minut.

Kategorie

PieczywoŚniadania

Zobacz również

Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

chleb-na-zakwasie-z-daktylami-i-kolendra-domowy-chleb-pszenno-zytni-z-foremki

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Chleb graham z pastą miso i prażonym sezamem

chleb-graham-z-pasta-miso-i-prazonym-sezamem

Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy

dyniowy-chleb-na-zakwasie-z-dodatkiem-sepii-z-matwy

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-07 11:26:49

Uwielbiam ten chleb, też często go pieczemy

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-08 12:43:55

W moim domu to również jeden z ulubionych chlebów 🙂

Odpowiedz

Nacpana-ksiazkami 2020-03-08 16:57:25

Przepięknie wygląda, a smak z pewnością również bardzo dobry.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 01:07:13

Dziękuję 🙂 chleb jest przepyszny 🙂

Odpowiedz

Pichceniomania 2020-03-09 23:28:57

Na bank pyszny! Nie mam wątpliwości. i jaki piękny... :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 01:03:40

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.