Domowy chleb na zakwasie, pszenny z dodatkiem nasion chia. Chleb pieczony w żeliwnym garze
We wrześniowej Piekarni Amber tym razem pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem nasion chia.
Do przygotowania chleba możecie wykorzystać zakwas pszenny lub żytni. Taki jaki macie w domu i jaki Wam bardziej odpowiada.
Przepis pochodzi z bloga Gotowanie u Oli i według tamtej receptury potrzebujemy 500 g mąki pszennej typ 750. Postanowiłam zmniejszyć ilość mąki chlebowej i dodać w to miejsce 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Taki chleb bardziej mi smakuje.
SKŁADNIKI na jeden bochenek
- 100 g zakwasu - dokarmionego 10 - 12 godzin wcześniej
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 370 g wody
- 10 g soli
- 15 g nasion chia
- W misce mieszamy wodę z zakwasem i mąką, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
- Po tym czasie dodajemy sól i nasiona chia i za pomocą ręki lub robota kuchennego dobrze wtłaczamy je do ciasta.
- Odstawiamy ponownie ciasto na 45 min pod przykryciem.
- Następnie składamy ciasto 3 - 4 razy co 45 minut do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
- SKŁADANIE CIASTA – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
- Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
- Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin.
- Pieczemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
- Przekładamy nacięty chleb do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
Chleb z chia na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Anna 2022-09-26 21:23:30
Ale piękny! I te nacięcia mistrzowskie. Dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie. Wspaniale jest piec w dobrym towarzystwie,
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-26 21:28:33
Dziękuję Aniu. Dziękuję za wspólną zabawę w bardzo dobrym towarzystwie 🙂
Odpowiedz
Marzena 2022-09-27 07:21:49
Jak zawsze cudny🙂Ty to masz rękę do chlebów. U mnie bez chia, bo nikt inny, by go nie ruszył...
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-28 15:54:07
Dziękuję 🙂 Widziałam też Twój bochenek, jest piękny!
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2022-09-27 10:04:33
Aniu, ja chyba wproszę się do ciebie na chlebowe korepetycje. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-28 15:50:02
Zapraszam 🙂
Odpowiedz
Dorota 2022-09-27 13:13:26
Te Twoje przepiękne wzorki na chlebie, super 🙂 Piękny bochen, cudny wypiek, do następnego Aniu 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-28 15:54:57
Dziękuję pięknie Dorotko 🙂 Do następnego przy piekarniku spotkania 🙂
Odpowiedz
Kamila 2022-09-27 18:49:37
Bardzo urodziwy ten Twój bochenek! Wspaniale piec razem we wrześniu!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-28 15:55:46
Dziękuję 🙂 Bardzo lubię te nasze piekarnicze spotkania 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.