Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

Domowy chleb na zakwasie, pszenny z dodatkiem nasion chia. Chleb pieczony w żeliwnym garze

We wrześniowej Piekarni Amber tym razem pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem nasion chia.

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

Do przygotowania chleba możecie wykorzystać zakwas pszenny lub żytni. Taki jaki macie w domu i jaki Wam bardziej odpowiada.

Przepis pochodzi z bloga Gotowanie u Oli i według tamtej receptury potrzebujemy 500 g mąki pszennej typ 750. Postanowiłam zmniejszyć ilość mąki chlebowej i dodać w to miejsce 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Taki chleb bardziej mi smakuje.

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

SKŁADNIKI na jeden bochenek

  • 100 g zakwasu - dokarmionego 10 - 12 godzin wcześniej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 370 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g nasion chia
>WYKONANIE
  1. W misce mieszamy wodę z zakwasem i mąką, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
  2. Przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
  3. Po tym czasie dodajemy sól i nasiona chia i za pomocą ręki lub robota kuchennego dobrze wtłaczamy je do ciasta.
  4. Odstawiamy ponownie ciasto na 45 min pod przykryciem.
  5. Następnie składamy ciasto 3 - 4 razy co 45 minut do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej.
  6. SKŁADANIE CIASTA – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  7. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy podłużny lub okrągły bochenek i przekładamy go do koszyczka rozrostowego.
  8. Koszyk przykrywamy i wstawiamy do garowania do lodówki na około 10 – 18 godzin.
  9. Pieczemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
  10. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 250°C. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
  11. Przekładamy nacięty chleb do nagrzanego garnka i pieczemy pierwsze 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
  12. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  13. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

Chleb z chia na blogach:

Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy

dyniowy-chleb-na-zakwasie-z-dodatkiem-sepii-z-matwy

Dyniowy chleb na zakwasie w kształcie dorodnej dyni

dyniowy-chleb-na-zakwasie-w-ksztalcie-dorodnej-dyni

Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Komentarze

Anna 2022-09-26 21:23:30

Ale piękny! I te nacięcia mistrzowskie. Dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie. Wspaniale jest piec w dobrym towarzystwie,

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-09-26 21:28:33

Dziękuję Aniu. Dziękuję za wspólną zabawę w bardzo dobrym towarzystwie 🙂

Odpowiedz

Marzena 2022-09-27 07:21:49

Jak zawsze cudny🙂Ty to masz rękę do chlebów. U mnie bez chia, bo nikt inny, by go nie ruszył...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-09-28 15:54:07

Dziękuję 🙂 Widziałam też Twój bochenek, jest piękny!

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2022-09-27 10:04:33

Aniu, ja chyba wproszę się do ciebie na chlebowe korepetycje. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-09-28 15:50:02

Zapraszam 🙂

Odpowiedz

Dorota 2022-09-27 13:13:26

Te Twoje przepiękne wzorki na chlebie, super 🙂 Piękny bochen, cudny wypiek, do następnego Aniu 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-09-28 15:54:57

Dziękuję pięknie Dorotko 🙂 Do następnego przy piekarniku spotkania 🙂

Odpowiedz

Kamila 2022-09-27 18:49:37

Bardzo urodziwy ten Twój bochenek! Wspaniale piec razem we wrześniu!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-09-28 15:55:46

Dziękuję 🙂 Bardzo lubię te nasze piekarnicze spotkania 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.