Dyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garze. Chleb w kształcie i smaku dyni z lekką nutą cynamonu.
Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój.
Dyniowy chleb na zakwasie, to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się i w Waszych domach.
Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.
Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb:
07:00 - mieszanie zakwasu
17:00 - fermentoliza
17:30 - wyrabianie ciasta
18:00 - składanie
18:30 - składanie
19:00 - składanie
19:30 - składanie
20:00 - odpoczynek na desce
20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce
07:00 - 12:00 - pieczenie
SKŁADNIKI na 1 bochenek
LEVAIN (Zaczyn)
- 15 g zakwasu
- 70 g wody
- 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750
CHLEB
- cały zaczyn
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 150 - 200 g wody *
- 250 g puree z dyni ** (u mnie dynia Nelson)
- 8 g soli
- 1/2 laski cynamonu
LEVAIN (zaczyn)
- 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
CIASTO
- Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
- Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na godzinę.
- Pod koniec fermentolizy posypujemy ciasto solą i wyrabiamy około 2 -3 minuty w mikserze z hakiem lub około 5 minut ręcznie.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny.
- W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy/cztery razy w odstępie 30 minut. Jak składać ciasto na chleb? SKŁADANIE CIASTA – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
- 30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę oprószoną mąką i pozostawiamy tak na godzinę, bez przykrycia. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek.
- Koszyk rozrostowy lub miskę wykładamy lnianą ściereczką lub tak, jak ja jednorazowym włókninowym czepkiem piekarniczym.
- Wnętrze koszyka oprószamy mąką i układamy w nim 4 sznurki, tak, jak na zdjęciu. Najlepiej wykorzystać do tego sznurek wędliniarski bawełniany. Chwilowo miałam w domu tylko lniany, ale zdecydowanie bardziej polecam bawełniany.
- Bochenek przekładamy do koszyka i związujemy sznurki.
- Koszyk przykrywamy lnianą ściereczką lub jednorazowym czepkiem kąpielowym i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 45 - 60 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką, a środek wbijamy laskę cynamonu.
- Przekładamy do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Pamiętajmy cały czas o ochronnych rękawicach!
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
- Po przestudzeniu rozwiązujemy sznurki i mamy dyniowy chleb w kształcie dyni.
* ilość wody zależy od gęstości dyniowego puree
** Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
margot 2020-10-05 05:41:53
Wow, jaki piękny i opis ,że czapki z głów
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-07 22:26:46
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.