Dyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku – doskonały jesienne wypiek. Aromatyczny Aromatyczny bochenek w kształcie i smaku dyni z nutą cynamonu.
Jak zrobić dyniowy chleb na zakwasie?
Chleb dyniowy na zakwasie to wyjątkowe połączenie tradycji piekarskiej i jesiennych smaków. Charakterystyczny kształt dyni uzyskuje się dzięki związaniu bochenka przed pieczeniem sznurkiem, co nadaje mu piękny wygląd. Dodatek cynamonu subtelnie podkreśla aromat dyni, czyniąc ten wypiek doskonałym wyborem na chłodniejsze dni.
Dyniowy chleb na zakwasie z cynamonem – smak jesieni w Twoim domu
Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój. Dyniowy chleb na zakwasie, to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkryj razem ze mną moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się i w Waszych domach.
SKŁADNIKI na 1 bochenek
Zaczyn (levain)
Chleb
WYKONANIE
Zaczyn (levain)
- 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb wymieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn.
- Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Ciasto
- Do dużej miski dodaj wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
- Mieszaj tylko do połączenia składników, przykry miskę folia spożywczą lub ściereczką i odstawiam na godzinę.
- Pod koniec fermentolizy posyp ciasto solą i wyrabiaj około 2 -3 minuty w mikserze z hakiem lub około 5 minut ręcznie.
- Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny.
- W trakcie fermentacji ciasto złóż 3 - 4 razy w odstępie 30 minut.
- Jak składać ciasto na chleb? Zwilżoną wodą dłonią chwyć ciasto z jednej strony, lekko naciągnij i złóż do środka. Obróć miskę z ciastem i powtórz 3 – 4 razy ze wszystkich stron.
- 30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuń ciasto na stolicę oprószoną mąką i pozostaw tak na godzinę, bez przykrycia. Po tym czasie formuj okrągły bochenek.
- Koszyk rozrostowy lub miskę wyłóż lnianą ściereczką lub tak, jak ja jednorazowym włókninowym czepkiem piekarniczym.
- Wnętrze koszyka oprósz mąką i ułóż w nim 4 sznurki, tak, jak na zdjęciu. Najlepiej wykorzystać do tego sznurek wędliniarski bawełniany. Chwilowo miałam w domu tylko lniany, ale zdecydowanie bardziej polecam bawełniany.
- Bochenek przełóż do koszyka i zwiąż sznurki.
- Koszyk przykryj lnianą ściereczką lub jednorazowym czepkiem kąpielowym i wstaw do lodówki na około 10 - 16 godzin.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzej w piekarniku około 45 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przełóż na papier do pieczenia, natnij np. żyletką, a w środek wbij laskę cynamonu.
- Przełóż do mocno rozgrzanego garnka i piecz 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką. Pamiętaj o ochronnych rękawicach, garnek jest bardzo gorący!
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniej temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i piecz kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studź na kratce.
- Po przestudzeniu rozwiąż sznurki.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.
- Ilość wody zależy od gęstości dyniowego puree
- Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb:
- 07:00 - mieszanie zakwasu
- 17:00 - fermentoliza
- 17:30 - wyrabianie ciasta
- 18:00 - składanie
- 18:30 - składanie
- 19:00 - składanie
- 19:30 - składanie
- 20:00 - odpoczynek na desce
- 20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce
- 07:00 - 12:00 - pieczenie
margot 2020-10-05 05:41:53
Wow, jaki piękny i opis ,że czapki z głów
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-07 22:26:46
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.