Dyniowe śniadaniowe bułki na zakwasie
Na grudniowe, ostatnie spotkanie tego roku w Piekarni Amber, Ania wybrała mięciutkie i uniwersalne bułki na zakwasie z dyniowym puree.
Bułeczki na zakwasie z dodatkiem dyni są bardzo smaczne. Dynia sprawia, że ciasto ma piękny złoty kolor i jest delikatne. Bułki pasują nie tylko na śniadanie, możemy je wykorzystać o każdej porze dnia i przy każdej okazji.
Przepis The perfect Loaf - szczegółowe wskazówki i filmik do przepisu znajdziecie na blogu Maurizia – The perfect Loaf.
Dyniowe bułki na zakwasie
Całkowita waga ciasta wynosi 1200 g z których przygotujemy szesnaście 70 g bułek
SKŁADNIKI
597 g maki chlebowej wysokobiałkowej (u mnie pszenna chlebowa typ 750)
119 g puree z dyni
113 g masła
90 g mleka
42 g miodu
179 g wody
12 g soli morskiej
48 g aktywnego dojrzałego zakwasu
do posmarowania bułek: 1 jajko i 1 łyżka pełnego mleka
do posypania: biały sezam
WYKONANIE
8.00 - ZACZYN
48 g mąki
48 g wody
48 g zakwasu
Mieszamy w misce, przykrywamy i trzymamy w temperaturze około 24°C przez 3,5 - 4 godziny.
11.30 - CIASTO
549 g mąki
119 g puree z dyni
113 g masła
90 g mleka
42 g miodu
131 g wody
12 g soli
cały zaczyn
Masło kroimy na kawałki i pozostawiamy na talerzu, aby się ogrzało.
Do miski miksera wlewamy wodę, mleko, dodajemy mąkę, zaczyn, miód, puree z dyni i sól . Mieszamy na wolnych obrotach 2 minuty, aż składniki się połączą. Przełączamy mikser na obroty średnie i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, aż zacznie twardnieć, odchodzić od ścianek misy i zbijać się wokół haka. Pozostawiamy ciasto w misce na 10 minut.
Następnie włączamy mikser na wolne obroty i dodajemy masło po jednym kawałku, czekając z dodawaniem każdego kawałka, aż poprzedni całkowicie się wchłonie. Dodanie całego masła może zająć od 5 do 8 minut. Przykrywamy miskę i odstawiamy do fermentacji.
12.00 - 16.30 FERMENTACJA CIASTA
W czasie fermentacji rozciągamy i składamy ciasto dwa razy w 30 minutowych odstępach. Pierwsze składanie po 30 minutach od rozpoczęcia fermentacji. Przy rozciąganiu moczymy ręce, chwytamy jedną stronę ciasta i rozciągamy w górę i kładziemy na ciasto, na drugą stronę. Obracamy miskę o 180° i wykonujemy kolejne rozciąganie i składanie. Następnie obracamy miskę o 90° i ponownie rozciągamy i składamy. Na koniec obracamy miskę o 180° i jeszcze raz rozciągamy i składamy. Ciasto powinno być starannie złożone w misce. Przykrywamy i odstawiamy, po 30 minutach powtarzamy rozciąganie i składanie.
Po drugim rozciąganiu i składaniu odstawiamy ciasto pod przykryciem na pozostały czas fermentacji.
16.30 DZIELENIE I FORMOWANIE CIASTA
Pod koniec fermentacji ciasto powinno wyrosnąć w pojemniku, ale nie za bardzo. Najpierw smarujemy masłem formę do pieczenia (nawet jeśli jest nieprzywierająca), aby po upieczeniu bułki dobrze wyszły z formy. Możemy użyć formy kwadratowej (u mnie jest to forma 20 x 20 cm) lub okrągłej.
Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 16 kawałków. Z porcji ciasta formujemy kulki, które układamy w natłuszczonej formie. Foremkę z ciastem przykrywamy folią spożywczą, najlepiej całość włożyć do foliowej torby i wstawić do lodówki, do następnego dnia.
Bułki możemy piec tego samego dnia bez zimnej fermentacji. Wówczas pozwalamy im dobrze wyrosnąć w cieple i pieczemy według wskazówek poniżej.
8.00 – 12.00 - następnego dnia - WYRASTANIE BUŁEK
Następnego dnia wyjmujemy formę z bułkami na około 3 - 4 do 5 godzin przed upieczeniem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Powinny wyrosnąć aż do krawędzi foremki.
12.00 PIECZENIE
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.
Mieszamy w kubeczku jajko i około 1 łyżkę mleka.
Po rozgrzaniu piekarnika równomiernie smarujemy bułki jajkiem z mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 220°C przez 10 minut. Po tym czasie obracamy formę o 180° w piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 175°C. Pieczy przez dodatkowe 20 - 25 minut, aż bułki będą złote. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Następnie studzimy bułki na kratce.
Bułki dyniowe na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Anna 2021-12-13 20:50:03
Przepiękne. Naprawdę jesteś mistrzynią.
Dziękuję za grudniowe wypiekanie. Do upieczenia w 2022 !
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-13 23:58:59
Aniu, dziękuję pięknie 🙂 Niech nam się w nowym roku pysznie upiecze!
Odpowiedz
Adam 2021-12-13 21:05:41
Jak z francuskiej piekarni równiutkie, puszyste i smakowicie wypieczone. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnych wypieków w 2022 roku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-13 23:57:24
Dziękuję za wspólny czas, do zobaczenia w nowym roku!
Odpowiedz
KUCHENKA 2021-12-14 02:02:08
Jejku, jak one pięknie wyglądają. A smakują pewnie jeszcze lepiej. Mam jeszcze jedną dużą dynię, z którą muszę się rozprawić, więc może bym spróbowała zrobić te bułeczki. Boję się tylko, że mi nie wyjdą, bo taką znowu mistrzynią pieczenia to ja nie jestem.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:04:04
To był mój pierwszy raz 😉 Dobra mąka, mocny zakwas i trochę cierpliwości - efekt gwarantowany 🙂
Odpowiedz
Biała 2021-12-14 12:20:29
Wyglądają apetycznie biorę przepis
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:02:46
Częstuj się 🙂
Odpowiedz
Klaudia 2021-12-14 13:39:40
Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:02:24
mało pracy, dużo wskazówek i trochę cierpliwości 😉 ...ale warto!
Odpowiedz
Bernadeta 2021-12-14 13:57:21
Wyglądają cudnie, przesmacznie. No i trochę pracy z nimi jest ale efekt powala.,
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:01:06
Dziękuję 🙂 Więcej czasu niż pracy, ale warto!
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-12-14 18:05:41
Piękne! Dzięki za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Do siego roku!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:00:02
Dziękuję 🙂 Do siego roku!
Odpowiedz
Kamila 2021-12-14 19:05:20
Twoje bułeczki cudne, tak ładnie zrumienione, zachwycają mnie.
Dziękuję za kolejny wspólny rok wypiekania!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-14 23:58:34
Dziękuję również 🙂 Do zobaczenia przy piekarniku w nowym roku!
Odpowiedz
Marzena 2021-12-16 00:51:43
Tym razem nie udało mi się dołączyć i bardzo tego żałuję, bo wyglądają cudnie . Muszę je upiec najszybciej jak się da.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.