Kolorowy chleb na zakwasie z dynią i sepią. Domowe pieczywo, dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy
Co to jest sepia?
Sepia to czarny naturalny barwnik pozyskiwany z mątwy. Atrament z mątwy wykorzystywany jest w gastronomii do barwienia potraw. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego "morskiego smaku". Z dodatkiem sepii z mątwy przyrządzimy makaron po wenecku (pasta al nero di seppia), polentę, kopytka (gnocchi), risotto, hiszpański czarny ryż (arroz negro), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp.
Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb. Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu za bardzo "morskiego smaku". Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak w chlebie jest praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor.
Przykładowy grafik przygotowania chleba:
07:00 - mieszanie zakwasu
17:00 - autoliza
17:30 - wyrabianie ciasta
18:00 - składanie
18:30 - składanie
19:00 - składanie
19:30 - składanie
20:00 - odpoczynek na desce
20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce
07:00 - 12:00 - pieczenie
SKŁADNIKI na 2 bochenki
LEVAIN (Zaczyn)
- 25 g zakwasu
- 125 g wody
- 125 g mąki chlebowej pszennej typ 750
CIASTO DYNIOWE
- 1/2 zaczynu
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 150 - 200 g wody - ilość wody zależy od gęstości dyniowego puree
- 250 g puree z dyni
- 8 g soli
- dodatkowo 200 g upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
CIASTO Z SEPIĄ
- 1/2 zaczynu
- 8 g sepii
- 330 g wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 8 g soli
WYKONANIE
- LEVAIN (zaczyn) - 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
- CIASTO DYNIOWE - do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
- Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na godzinę do autolizy.
- Pod koniec autolizy posypujemy ciasto solą i wyrabiamy około 2 -3 minuty w mikserze z hakiem lub około 5 minut ręcznie.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny.
- W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy/cztery razy w odstępie 30 minut.
- Jak składać chleb? Krótki film instruktażowy
- 30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę oprószoną mąką, dzielimy na 2 równe porcje.
- Formujemy w bochenki o okrągłym kształcie i pozostawiamy tak na około godzinę, bez przykrycia.
- CIASTO Z SEPIĄ - sepię mieszamy z 330 g wody, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, oprócz soli.
- Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na godzinę do autolizy.
- Dalej postępujemy tak samo, jak przy cieście dyniowym.
- FORMOWANIE I PIECZENIE - po godzinie odpoczynku na desce wszystkich porcji ciasta zaczynamy formowanie.
- Na jeden bochenek bierzemy jedną porcję ciasta dyniowego i jedną z sepią.
- Delikatnie rozciągamy w dłoniach każdą porcję ciasta na placek i łączymy dwa kolory ciast ze sobą.
- Pomiędzy ciasta i na wierzch rozkładamy kostki upieczonej dyni.
- Połączone ciasta składamy w kopertę, formujemy bochenek i wkładamy do koszyka.
- Wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
- Tak samo postępujemy z kolorowymi ciastami na drugi chleb.
- Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 250°C.
- Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką.
- Przekładamy do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Naturalny czarny barwnik, czyli sepię z mątwy możemy kupić w sklepach internetowych. lub na stoiskach z kuchniami świata
- Zamiast sepii pieczywo możemy zabarwić węglem aktywowanym (zakupionym w aptece, najlepiej w kapsułkach). Węglem zabarwiłam czarne bułki do burgerów.
- Jak przygotować purée z pieczonej dyni? Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.