
Czarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub "mroczne pieczywko" na wieczór z duchami, czyli hallowen.
Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi.
Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili i mamy przekąskę na wieczór z duchami.
SKŁADNIKI
NADZIENIE
8 plastrów sera halloumi (1cm grubości)
pomidory
ogórki kiszone
czerwona cebula
sałata
keczup
majonez
musztarda
BUŁKI 8 sztuk
400g mąki
3/4 łyżeczki soli
1 jajko
4g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach)
1 łyżka sezamu do posypania bułek
ZACZYN DO BUŁEK
20g mąki
1 i 1/2 łyżeczki cukru
20g świeżych drożdży
30g roztopionego i ostudzonego masła
160ml wody
30g mleka w proszku
WYKONANIE
ZACZYN DO BUŁEK
W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
BUŁKI
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem aktywowanym i dosypujemy go do mąki, dokładnie mieszamy. Do tej czynności przydadzą się nam rękawiczki silikonowe.
Do mąki dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
Przed pieczeniem bułki smarujemy wodą i posypujemy sezamem. wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
CZARNE BURGERY
W czasie kiedy bułki się pieką, na niewielkiej ilości oleju obsmażamy plastry sera halloumi.
Sałatę myjemy i osuszamy. Ogórki, pomidory i obraną cebulę kroimy na plastry.
Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i sałatą, kolejnie kładziemy obsmażony plaster sera halluomi. Następnie, na ser układamy plaster pomidora, majonez, odrobinę musztardy i przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem do szaszłyków i serwujemy.
Smacznego!
* Tak na serio, czarne bułki są jadalne, a pomysł na wykorzystanie węgla aktywowanego i więcej o czarnych bułkach na blogu Blueraven.
Tagi
obiadkolacjaprzekąskaserpomidorysałatacebulahalloumikeczupmajonezmusztardaogórekprimaapriliswęgielhalloweenZobacz również
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.