Czarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub "mroczne pieczywko" na wieczór z duchami, czyli hallowen.

Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi.

Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili  i mamy przekąskę na wieczór z duchami.

SKŁADNIKI

NADZIENIE

8 plastrów sera halloumi (1cm grubości)

pomidory

ogórki kiszone

czerwona cebula

sałata

keczup

majonez

musztarda

BUŁKI 8 sztuk

400g mąki

3/4 łyżeczki soli

1 jajko

4g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach)

1 łyżka sezamu do posypania bułek

ZACZYN DO BUŁEK

20g mąki

1 i 1/2 łyżeczki cukru

20g świeżych drożdży

30g roztopionego i ostudzonego masła

160ml wody

30g mleka w proszku

WYKONANIE

ZACZYN DO BUŁEK

W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.

BUŁKI

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem aktywowanym i dosypujemy go do mąki, dokładnie mieszamy. Do tej czynności przydadzą się nam rękawiczki silikonowe.

Do mąki dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.

Przed pieczeniem bułki smarujemy wodą i posypujemy sezamem. wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

CZARNE BURGERY

W czasie kiedy bułki się pieką, na niewielkiej ilości oleju obsmażamy plastry sera halloumi.

Sałatę myjemy i osuszamy.  Ogórki, pomidory i obraną cebulę kroimy na plastry.

Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i sałatą, kolejnie kładziemy obsmażony plaster sera halluomi. Następnie, na ser układamy plaster pomidora, majonez, odrobinę musztardy i przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem do szaszłyków i serwujemy.

Smacznego!

* Tak na serio, czarne bułki są jadalne, a pomysł na wykorzystanie węgla aktywowanego i więcej o czarnych bułkach na blogu Blueraven.

Zobacz również

Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce

wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.