Czarne bułki do burgerów z serem halloumi

Drożdżowe czarne bułki. Czarne burgery z serem halloumi i warzywami. Wegetariańska burgery

Czarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub "mroczne pieczywko" na wieczór z duchami, czyli hallowen.

Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi.

Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili i mamy przekąskę na wieczór z duchami.


SKŁADNIKI

Zaczyn na bułki

  • 20 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 160 ml wody
  • 30 g mleka w proszku

Ciasto na bułki

  • 400 g mąki uniwersalnej typ 500
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach)
  • 1 łyżka sezamu do posypania bułek

Nadzienie

  • 8 plastrów sera halloumi (1cm grubości)
  • pomidory
  • ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • sałata
  • keczup
  • majonez
  • musztarda

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
  2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem aktywowanym i dosypujemy go do mąki, dokładnie mieszamy. Do tej czynności przydadzą się nam rękawiczki silikonowe. Jeżeli mamy węgiel w tabletkach rozgniatamy go na proszek.
  3. Do mąki dodajemy zaczyn, jajko i ostudzone stopione masło i zagniatamy ciasto.
  4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
  6. Przykrywamy bułki ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  8. Przed pieczeniem bułki smarujemy wodą i posypujemy sezamem. wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  9. Jeżeli serwujemy burgery od razu wtedy ciepłe bułki przekrawamy na pół i obkładamy dodatkami. Zimne natomiast przed podaniem odgrzewamy na patelni, w piekarniku lub w tosterze.
  10. Przed składaniem burgerów na niewielkiej ilości oleju obsmażamy plastry sera halloumi.
  11. Sałatę myjemy i osuszamy.
  12. Ogórki, pomidory i obraną cebulę kroimy na plastry.
  13. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i sałatą, kolejnie kładziemy obsmażony plaster sera halluomi.
  14. Na ser układamy plaster pomidora, majonez, odrobinę musztardy i przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem do szaszłyków i serwujemy.

* Tak na serio, czarne bułki są jadalne, a pomysł na wykorzystanie węgla aktywowanego i więcej o czarnych bułkach na blogu Blueraven.

Zobacz również

Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta

kolorowa-wiosenna-focaccia-z-nocnego-ciasta

Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce

wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi

dynia-makaronowa-z-sosem-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-smazonym-serem-halloumi

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.