Czarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub "mroczne pieczywko" na wieczór z duchami, czyli hallowen.
Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi.
Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili i mamy przekąskę na wieczór z duchami.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/czarny-burger-z-halloumi.jpg)
SKŁADNIKI
Zaczyn na bułki
- 20 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 160 ml wody
- 30 g mleka w proszku
Ciasto na bułki
- 400 g mąki uniwersalnej typ 500
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 30 g roztopionego i ostudzonego masła
- 4 g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach)
- 1 łyżka sezamu do posypania bułek
Nadzienie
- 8 plastrów sera halloumi (1cm grubości)
- pomidory
- ogórki kiszone
- czerwona cebula
- sałata
- keczup
- majonez
- musztarda
WYKONANIE
- W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
- Do drugiej miski wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem aktywowanym i dosypujemy go do mąki, dokładnie mieszamy. Do tej czynności przydadzą się nam rękawiczki silikonowe. Jeżeli mamy węgiel w tabletkach rozgniatamy go na proszek.
- Do mąki dodajemy zaczyn, jajko i ostudzone stopione masło i zagniatamy ciasto.
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
- Przykrywamy bułki ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Przed pieczeniem bułki smarujemy wodą i posypujemy sezamem. wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
- Jeżeli serwujemy burgery od razu wtedy ciepłe bułki przekrawamy na pół i obkładamy dodatkami. Zimne natomiast przed podaniem odgrzewamy na patelni, w piekarniku lub w tosterze.
- Przed składaniem burgerów na niewielkiej ilości oleju obsmażamy plastry sera halloumi.
- Sałatę myjemy i osuszamy.
- Ogórki, pomidory i obraną cebulę kroimy na plastry.
- Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i sałatą, kolejnie kładziemy obsmażony plaster sera halluomi.
- Na ser układamy plaster pomidora, majonez, odrobinę musztardy i przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem do szaszłyków i serwujemy.
* Tak na serio, czarne bułki są jadalne, a pomysł na wykorzystanie węgla aktywowanego i więcej o czarnych bułkach na blogu Blueraven.
Tagi
obiadkolacjaprzekąskaserpomidorysałatacebulahalloumikeczupmajonezmusztardaogórekprimaapriliswęgielhalloweenZobacz również
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce
![wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/01/fioletowy-burger.jpg)
Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem
![smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0407-960x1440.webp)
Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem
![dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/Dyniowe-szpecle-595x860.jpg)
Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi
![szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Szaszłyki-szparagi-i-halloumi.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.