Homemade hamburger with beef. Juicy beef burgers in a yeast carrot bun.


Colorful food intrigues and introduces a bit of humor to the daily menu.
Purple hamburger bun?
Why not?
Profanation or provocation?
It's just fun!

Black carrot, also called purple, is said to be one of the oldest varieties of carrot.
In the food industry, black carrot juice concentrate or puree is used as a natural dye for yoghurts, drinks or colorful sweets.
Black carrot can be easy to buy in supermarkets, health food stores or vegetable bazaars.
We can also smile at a friend's mother who has big black carrots (without fertilizers!)... from her own cultivation.

The idea for purple hamburger buns came from pure curiosity and disbelief, how can you make a cake in such a color?
The inspiration was Grzegorz Łapanowski's recipe for a purple pizza published in the Kitchen magazine.
The experiment was successful and stimulated further inspiration for purple treats, especially for children who like colorful and cheerful dishes.

Ingredients

Buns - 9 pieces

500g flour

1 purple carrot - medium size (about 100 g peeled)

3/4 teaspoon salt

1 egg + 1 egg to brush on before baking

1 tbsp black cumin or black sesame seeds

Leaven

20g flour

1 1/2 teaspoons of sugar

30g fresh yeast

30g melted and cooled butter

160ml water

30g milk powder

Beef burgers

1 kg ground beef

2 tsp dijon mustard

1 tbsp teryaki sauce

1 onion

about 100 ml of water (can be sparkling)

salt, pepper

frying oil

Also

9 slices of cheese

pickled cucumbers

1-2 avocados

handful of arugula

red chicory

red onion

ketchup

mayonnaise

mustard

Execution

Leaven

Mix all the ingredients for the leaven in a bowl and leave for 30 minutes.

Rolls

Peel the carrot and grate it on a fine-mesh grater.
Pour the flour into a bowl, add the leaven, egg, grated carrot and knead the dough. Cover with a cloth and leave to rise for about 1 hour.

Use the risen dough, form 8 buns, place them on a baking tray lined with baking paper and slightly flatten them. Cover with a cloth and leave to rise for 45 minutes.

Preheat the oven to 200°C.

Before baking, brush the buns with a beaten egg and sprinkle with black cumin or black sesame seeds. Put into the preheated oven and bake for about 15 minutes.

Beef burger

Mix the meat with finely chopped onion, mustard, teriyaki sauce, water, pepper and a pinch of salt. Knead the mass thoroughly and form round, flat cutlets out of it. You can leave the whole thing aside for an hour to slightly "bite", but it is not necessary. The taste of good beef will always defend itself, even without all these additions!

Heat a little oil in a frying pan and fry the burgers for about 5 minutes on each side.

 Burger

Slice the buns in half, smear the bottom of each  with ketchup and arrange: slices of pickled cucumber, chicory and arugula leaves, a slice of cheese, a hot hamburger, onion rings, a slice of avocado, mayonnaise and mustard. Cover with the top of the bun, fasten with a skewer or... a steak knife!

Enjoy!

also check

Black burgers with halloumi cheese

czarne-burgery-z-serem-halloumi

Colorful challah with spinach and black carrots

kolorowa-chalka-ze-szpinakiem-i-czarna-marchewka

Homemade pumpkin burger buns

domowe-dyniowe-bulki-do-burgerow

Salad with fresh figs, mini mozzarella ... Simple and quick salad

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Comments

I LOVE LIFE 2018-01-30 10:20:53

Burgery zawsze spoko 😉👍❤

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:49:30

To prawda 😉

Response

Amber 2018-01-30 10:35:27

Domowa bułka, domowy burger. Pysznie!

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:20

Domowo i kolorowo 😉

Response

Z Kuchni Do Kuchni 2018-01-30 10:36:44

Genialne! Fioletowy to mój kolor!

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:49

Fiolet rządzi 😉

Response

Mariola 2018-01-30 11:02:23

Genialny pomysł wygląd wspaniały brawo :)

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:53:07

Super, że się podoba 🙂 🙂 🙂

Response

Angelika 2018-01-30 11:45:40

Ale kolorowo, jak domowo to napewno pysznie 🙂

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:54:28

... i ponoć domowe nie tuczy 😉 😉 😉

Response

Anna Bednarczyk 2018-01-30 12:06:05

Dziś będziemy eksperymentować. Ostatnio z mężem mamy wieczorem fazę na hamburgery,więc spróbujemy czegoś nowego. :)

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 17:57:57

Super! Daj znać, jak wyszły i czy smakowały 🙂

Response

Ewelina 2018-01-30 12:43:47

Bułka pięknie się prezentuje, a z zawartością musi być pyszne ;)

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:11:30

Pyszne, pyszne 😉

Response

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa 2018-01-30 15:08:38

Obstawiałam bułki z dodatkiem buraka - kiedyś widziałam w programie kulinarnym jak robili z nim fajną kolorową focaccię. Tą czarną marchewką mnie zaskoczyłaś! Super wyglądają takie bułki :)

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:15:14

Taki mały eksperyment, inspiracją był przepis Grzegorza Łapanowskiego na fioletową pizzę 😉

Response

Julita 2018-01-30 17:15:53

Fioletowe bułki z moją ulubioną marchewką <3 Super pomysł z tym burgerem! :)

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 21:22:39

Czarna marchewka jest super i ponoć zdrowsza od pomarańczowej!

Response

Ja Zwykła Matkaa 2018-01-30 22:25:29

Hamburgery wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze nic nie robiłam z fioletowej marchewki. Muszę spróbować.

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 23:06:34

Zdrowo i kolorowo 😉

Response

Edyta Mój kawałek podłogi 2018-01-30 22:40:07

Bardzo ciekawy pomysł z tą fioletową bułką! Prezentuje się bardzo oryginalnie :)

Response

TajemniceSmaku 2018-01-30 23:10:18

Ponoć fiolet modny w tym sezonie 😉

Response

Ania, Kęsy Codzienności 2018-01-31 16:03:53

Te bułki są genialne! Kradnę przepis. O ile znajdę gdzieś ta marchew, bo u nas jeszcze nie widziałam. Jedynie w deserach dla dzieci i niemowląt 😃 a na takie hamburgery musiałabym się wprosić, bo dla samej siebie nie opłaca mi się robić. A rodzina niestety nie zje 😅

Response

TajemniceSmaku 2018-01-31 16:21:10

Same bułki są smaczne i co ważne na drugi dzień jeszcze miękkie 😉

Response

add comment

Your email address will not be published.