Domowy hamburger z wołowiną. Soczyste burgery wołowe w drożdżowej marchewkowej bułce.
Jak wykorzystać czarną marchew, jako naturalny barwnik do przygotowania fioletowych bułek hamburgerowych?
Kolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę energii i humoru.
Fioletowa bułka do hamburgerów? Czarna marchewka, zwana również fioletową to ponoć jedna z najstarszych odmian marchwi. W przemyśle spożywczym koncentrat soku lub przecier z czarnej marchwi używany jest jako naturalny barwnik do jogurtów, napoi czy kolorowych słodyczy.
SKŁADNIKI
Zaczyn na bułki
- 20 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 30 g roztopionego i ostudzonego masła
- 160 ml wody
- 30 g mleka w proszku
Bułki 8 - 9 sztuk
- 500 g mąki pszennej chlebowej lub uniwersalnej
- 1 fioletowa marchew - średniej wielkości (po obraniu około 100 g)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
- 1 łyżka czarnuszki lub czarnego sezamu
Burgery
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 cebula
- około 100 ml wody (może być gazowana)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo
- 9 plastrów żółtego sera
- ogórki kiszone
- 1- 2 awokado
- garść rukoli
- cykoria czerwona
- czerwona cebula
- keczup
- majonez
- musztarda
WYKONANIE
- Przygotowujemy zaczyn - w misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, startą marchewkę i zagniatamy ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 - 9 bułek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
- Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
- Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teriyaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli.
- Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony.
- Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii i rukoli, plaster sera, gorący hamburger, krążki cebuli, plaster awokado, majonez i musztardę.
- Przykrywamy wierzchem bułki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze?
- Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które lubią kolorowe jedzenie.
- Czarną marchew możemy bez problemu kupić w marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach warzywnych. Możemy również uśmiechnąć się do koleżanki, której mama ma czarne marchewki (bez nawozów!) z własnej uprawy.
I LOVE LIFE 2018-01-30 10:20:53
Burgery zawsze spoko 😉👍❤
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:49:30
To prawda 😉
Odpowiedz
Amber 2018-01-30 10:35:27
Domowa bułka, domowy burger. Pysznie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:20
Domowo i kolorowo 😉
Odpowiedz
Z Kuchni Do Kuchni 2018-01-30 10:36:44
Genialne! Fioletowy to mój kolor!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:50:49
Fiolet rządzi 😉
Odpowiedz
Mariola 2018-01-30 11:02:23
Genialny pomysł wygląd wspaniały brawo :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:53:07
Super, że się podoba 🙂 🙂 🙂
Odpowiedz
Angelika 2018-01-30 11:45:40
Ale kolorowo, jak domowo to napewno pysznie 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:54:28
... i ponoć domowe nie tuczy 😉 😉 😉
Odpowiedz
Anna Bednarczyk 2018-01-30 12:06:05
Dziś będziemy eksperymentować. Ostatnio z mężem mamy wieczorem fazę na hamburgery,więc spróbujemy czegoś nowego. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 17:57:57
Super! Daj znać, jak wyszły i czy smakowały 🙂
Odpowiedz
Ewelina 2018-01-30 12:43:47
Bułka pięknie się prezentuje, a z zawartością musi być pyszne ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 21:11:30
Pyszne, pyszne 😉
Odpowiedz
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa 2018-01-30 15:08:38
Obstawiałam bułki z dodatkiem buraka - kiedyś widziałam w programie kulinarnym jak robili z nim fajną kolorową focaccię. Tą czarną marchewką mnie zaskoczyłaś! Super wyglądają takie bułki :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 21:15:14
Taki mały eksperyment, inspiracją był przepis Grzegorza Łapanowskiego na fioletową pizzę 😉
Odpowiedz
Julita 2018-01-30 17:15:53
Fioletowe bułki z moją ulubioną marchewką <3 Super pomysł z tym burgerem! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 21:22:39
Czarna marchewka jest super i ponoć zdrowsza od pomarańczowej!
Odpowiedz
Ja Zwykła Matkaa 2018-01-30 22:25:29
Hamburgery wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze nic nie robiłam z fioletowej marchewki. Muszę spróbować.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 23:06:34
Zdrowo i kolorowo 😉
Odpowiedz
Edyta Mój kawałek podłogi 2018-01-30 22:40:07
Bardzo ciekawy pomysł z tą fioletową bułką! Prezentuje się bardzo oryginalnie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-30 23:10:18
Ponoć fiolet modny w tym sezonie 😉
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności 2018-01-31 16:03:53
Te bułki są genialne! Kradnę przepis. O ile znajdę gdzieś ta marchew, bo u nas jeszcze nie widziałam. Jedynie w deserach dla dzieci i niemowląt 😃 a na takie hamburgery musiałabym się wprosić, bo dla samej siebie nie opłaca mi się robić. A rodzina niestety nie zje 😅
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-01-31 16:21:10
Same bułki są smaczne i co ważne na drugi dzień jeszcze miękkie 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.