Domowe dyniowe bułki do burgerów

Burgery z pyszną domową bułką dyniową. Domowe dyniowe bułki do burgerów

Jak zrobić dyniowe bułki do burgerów?

Jesień to idealny czas na eksperymenty z dynią w kuchni, a domowe bułki dyniowe to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych burgerów. Dzięki puree z dyni i zaczynowi poolish, bułki nabierają wyjątkowej miękkości, delikatnej słodyczy i pięknego koloru. Doskonale pasują zarówno do burgerów wegetariańskich, jak i mięsnych, dodając każdej wersji unikalnego charakteru.

Dlaczego warto zrobić domowe bułki dyniowe?

Własnoręcznie przygotowane bułki dyniowe nie tylko smakują lepiej niż te kupione w sklepie, ale również pozwalają dostosować przepis do własnych potrzeb. Proces przygotowania wymaga dwóch dni – jednego na pieczemy dynię i mieszamy zaczyn, a drugiego na wyrabiamy ciasta i pieczemy. To czas, który procentuje wyjątkowym smakiem i aromatem, idealnym na każdą okazję.


SKŁADNIKI - 12 sztuk

Zaczyn

  • 100 g mąki chlebowej typ 750
  • 100 g wody
  • 5 g świeżych drożdży

Bułki burgerowe

  • zaczyn
  • 400 g mąki chlebowej typ 750
  • 100 - 150 g mleka (ilość zależy od gęstości dyniowego puree)
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g miodu
  • 20 g stopionego masła
  • 8 g soli
  • 1 łyżka sezamu do posypania bułek
  • 1 jajo + łyżka mleka do smarowania bułek

hamburgery wołowe

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 cebula
  • około 100 ml wody (może być gazowana)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki

  • 12 plastrów żółtego sera
  • 12 jaj sadzonych
  • pomidory
  • ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • sałata
  • keczup
  • majonez

WYKONANIE

Zaczyn

  1. Dzień wcześniej, wieczorem.
  2. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn.
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.

Bułki dyniowe

  1. Na drugi dzień.
  2. Do większej miski wlej mleko, dodaj drożdże, miód i zaczyn.
  3. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodaj dyniowe puree, wsyp mąkę, mieszaj do połączenia składników, przykryj i odstawi na około 30 minut.
  4. Następnie dodaj sól i przestudzone roztopione masło i wyrabiaj tak długo, aż utworzy się miękkie i gładkie ciasto.
  5. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny.
  6. Z wyrośniętego ciasta formuj 12 bułek, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.
  7. Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  9. Przed pieczeniem bułki smaruj rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka lub śmietanki i posyp sezamem.
  10. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 - 20 minut.

Hamburger wołowy

  • Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem oraz odrobiną soli.
  • Masę dokładnie wyrabiaj  i formuj z niej okrągłe, płaskie kotlety.
  • Możesz całość odstawić na godzinę, aby przeszło smakami, ale nie jest to konieczne.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż hamburgery po około 5 minut z każdej strony.

Burger

  1. Bułki przekrój na pół, spód każdej smaruj keczupem i układaj: plastry ogórka kiszonego, krążki cebuli, liście sałaty, gorący hamburger, plaster sera, sadzone jajo, majonez i musztarda.
  2. Przykryj wierzchem bułki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Zaczyn poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami,  dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 612 godzin.
  • Dyniowe purée - dynię przekrój na pół, usuń pestki razem z włóknistym miąższem, pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piecz około 40 minut w temperaturze 200°C do miękkości.  Po ostudzeniu oddziel miąższ od skórki i miksuj na gładkie purée.
  • Puree z dyni - możesz przygotować je z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić. Najlepsza do tego przepisu jest dynia hokkaido, ponieważ ma gęstą konsystencję i naturalną słodycz.
  • Możesz zastąpić puree z dyni puree z batatów, które nada bułkom podobny kolor i lekko słodki smak.

Zobacz również

Dyniowe paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

dyniowe-paszteciki-drozdzowe-z-grzybami-i-serem

Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki

buleczki-na-zakwasie-z-dyniowym-puree-nocne-sniadaniowe-bulki

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

dyniowa-ciabatta-z-pestkami-dyni-drozdzowe-pieczywo

Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem

chaczapuri-adzarskie-gruzinski-placek-z-serem-i-jajkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.