Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - rustykalne drożdżowe pieczywo. Jesienna ciabatta o subtelnym smaku dyni, idealna na każdą okazję, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Jak przygotować dyniową ciabattę z pestkami dyni?

Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowały mnie do małego eksperymentu. Dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki, co nadało wypiekowi wyjątkowy smak i aromat.

Co wyróżnia dyniową ciabattę?

Miąższ ciabatty po upieczeniu nabrał pięknej, jesiennej pomarańczowej barwy. Smak dyni jest subtelny i nie dominuje w wypieku, co sprawia, że chleb doskonale komponuje się zarówno z dodatkami na słodko, jak i wytrawnie. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem, a rano rozpocząć proces pieczenia.

dyniowa ciabatta wino cono sur włoskie pieczywo

SKŁADNIKI

  • 5 g świeżych drożdży
  • 100 - 150 ml wody
  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g musu - purée z pieczonej dyni (nelson, piżmowa, hokkaido, muscat)
  • 8 g soli
  • 25 g pestek dyni
  • mąka do podsypania

WYKONANIE

  1. Do miski wlej 100 ml wody, dodaj drożdże, zamieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. 
  2. Dodaj mąkę, oliwę, dyniowe purée, sól i zacznij wyrabiać.
  3. Możesz ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem.
  4. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodaj wodę. 
  5. Na koniec dodaj pestki dyni i już ręcznie wyrabiaj, aż ciasto połączy się z pestkami.
  6. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około od 8 - 12 godzin.
  7. Ciasto możesz przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc.
  8. Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wyłóż na stolnicę obficie podsypaną mąką.
  9. Nie wyrabiamy ciasta, obchodź się z nim bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
  10. Ciasto posyp mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża podziel ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.  
  11. Każdą porcję lekko formuj skrobkami, podsuwając mąkę ze stolnicy pod spód ciasta.
  12. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  13. Następnie, najlepiej za pomocą  dwóch skrobek przełóż ciabatty „do góry nogami”  na papier do pieczenia podsypany mąką.
  14. Ułóż bułki w odstępach, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut.
  15. W tym czasie nagrzej piekarnik z blachą w środku do 245°C.
  16. Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice "do góry nogami". 
  17. Na spodzie piekarnika ustaw żaroodporną miseczkę z wodą.
  18. Ciabatty zsuń (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i piecz przez około 20 – 25 minut.
  19. Po upieczeniu studź na kratce. 

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ciabatta to chleb pochodzący z Włoch, którego nazwa wywodzi się od słowa oznaczającego "kapcie". Zyskała tę nazwę ze względu na swój charakterystyczny, płaski kształt, który przypomina właśnie kapcie.
  • Dzięki swojej chrupiącej skórce i miękkiej strukturze wnętrza, ciabatta jest uwielbiana w wielu kuchniach i często używana jako dodatek do dań lub jako baza do kanapek.
  • Dodaj prażone pestki dyni do ciasta lub jako posypkę na wierzchu ciabatty przed pieczeniem. To nie tylko wzbogaci smak, ale również doda chrupkości.
  • Eksperymentuj z innymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki, czy zioła, które świetnie komponują się z dynią i dodają głębi smaku.
  • Purée z dyni – dynię przekrój na pół, usuń pestki razem z włóknistym miąższem, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddziel miąższ od skórki i zmiksuj na gładkie purée.

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem

chutney-dyniowy-z-karmelizowanym-cukrem

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

fuczki-smazone-placki-z-kiszonej-kapusty

Komentarze

Marzena 2021-10-20 08:40:41

Wygląda obłędnie🙂 I do tego winko zacne.

Odpowiedz

TOlinka 2021-10-20 22:07:21

O uwielbiam taką ciabatę, smak dyni świetnie tu pasuje! Wino do kompletu, super!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.