Jesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina - pomysł na pyszną kolację
Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowała mnie do małego eksperymentu. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki.

Miąższ ciabatty po upieczeniu nabrał pięknej, jesiennej pomarańczowej barwy. Smak i aromat dyni jest bardzo subtelny i nie dominuje w wypieku. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i rano rozpocząć proces pieczenia.
SKŁADNIKI
5 g świeżych drożdży
100 - 150 ml wody
500 g mąki chlebowej typ 750
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g musu - purée z pieczonej dyni* (nelson, piżmowa, hokkaido, muscat)
8 g soli
25 g pestek dyni
mąka do podsypywania
WYKONANIE
Do miski wlewamy 100 ml wody, wkruszamy drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę, oliwę, dyniowe purée , sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy wodę.
Na koniec dodajemy pestki dyni i już ręcznie wyrabiamy, aż ciasto połączy się z pestkami. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około od 8 - 12 godzin. Ciasto możemy przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc.
Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wykładamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo ostrożnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
Ciasto posypujemy mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji. Każdą porcję lekko formujemy skrobkami, podsuwając mąkę ze stolnicy pod spód ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie, najlepiej za pomocą dwóch skrobek przekładamy ciabatty „do góry nogami” na papier do pieczenia podsypany mąką. Układamy bułki w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 245°C. Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice "do góry nogami". Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą. Ciabatty zsuwamy (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Świeże ciabatty smakują wybornie podane z oliwą z oliwek i z kieliszkiem dobrego wina. Do dyniowej ciabatty podałam chilijskie białe, wytrawne wino powstałe z gron szczepu Riesling - Cono Sur Bicicleta.

Przy okazji polecam wszystkim marzycielom KONKURS **, w którym do wygrania fantastyczne nagrody:
- 1 x Voucher o wartości 7000 zł brutto na dofinansowanie zakupu roweru elektrycznego
- 10 x Voucher o wartości 300 zł brutto do na akcesoria rowerowe
- 30 x zestawów wina Cono Sur Bicicleta
Podążaj swoją drogą, podążaj za swoimi marzeniami, żyj odważnie i z pasją! Wejdź na stronę konkursową www.konkursconosur.pl i podziel się zdjęciem lub opisem swojego marzenia – tego, które udało Ci się zrealizować lub tego, które wciąż czeka w swojej kolejce. Marzenia mają ogromną siłę! To one nadają życiu smak, skłaniają nas do próbowania nowego, rozwijania swoich pasji i stawiania odważnych kroków.

Wejdź na stronę konkursową i graj o atrakcyjne nagrody!
* Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
**Konkurs trwa do 31.10.2021 - szczegółowy regulamin konkursu na stronie organizatora
Wpis powstał we współpracy z TIM
Tagi
kolacjaprzekąskadrożdżowe wypiekibiałe winokolorowe jedzenieciabattadynia nelsondyniowe ciastopieczywo domoweZobacz również
Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Marzena 2021-10-20 08:40:41
Wygląda obłędnie🙂 I do tego winko zacne.
Odpowiedz
TOlinka 2021-10-20 22:07:21
O uwielbiam taką ciabatę, smak dyni świetnie tu pasuje! Wino do kompletu, super!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.