Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - rustykalne drożdżowe pieczywo. Jesienna ciabatta o subtelnym smaku dyni, idealna na każdą okazję, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Jak przygotować dyniową ciabattę z pestkami dyni?
Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowały mnie do małego eksperymentu. Dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki, co nadało wypiekowi wyjątkowy smak i aromat.
Co wyróżnia dyniową ciabattę?
Miąższ ciabatty po upieczeniu nabrał pięknej, jesiennej pomarańczowej barwy. Smak dyni jest subtelny i nie dominuje w wypieku, co sprawia, że chleb doskonale komponuje się zarówno z dodatkami na słodko, jak i wytrawnie. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem, a rano rozpocząć proces pieczenia.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Do miski wlej 100 ml wody, dodaj drożdże, zamieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodaj mąkę, oliwę, dyniowe purée, sól i zacznij wyrabiać.
- Możesz ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem.
- Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodaj wodę.
- Na koniec dodaj pestki dyni i już ręcznie wyrabiaj, aż ciasto połączy się z pestkami.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około od 8 - 12 godzin.
- Ciasto możesz przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc.
- Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wyłóż na stolnicę obficie podsypaną mąką.
- Nie wyrabiamy ciasta, obchodź się z nim bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
- Ciasto posyp mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża podziel ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.
- Każdą porcję lekko formuj skrobkami, podsuwając mąkę ze stolnicy pod spód ciasta.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Następnie, najlepiej za pomocą dwóch skrobek przełóż ciabatty „do góry nogami” na papier do pieczenia podsypany mąką.
- Ułóż bułki w odstępach, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik z blachą w środku do 245°C.
- Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice "do góry nogami".
- Na spodzie piekarnika ustaw żaroodporną miseczkę z wodą.
- Ciabatty zsuń (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i piecz przez około 20 – 25 minut.
- Po upieczeniu studź na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Ciabatta to chleb pochodzący z Włoch, którego nazwa wywodzi się od słowa oznaczającego "kapcie". Zyskała tę nazwę ze względu na swój charakterystyczny, płaski kształt, który przypomina właśnie kapcie.
- Dzięki swojej chrupiącej skórce i miękkiej strukturze wnętrza, ciabatta jest uwielbiana w wielu kuchniach i często używana jako dodatek do dań lub jako baza do kanapek.
- Dodaj prażone pestki dyni do ciasta lub jako posypkę na wierzchu ciabatty przed pieczeniem. To nie tylko wzbogaci smak, ale również doda chrupkości.
- Eksperymentuj z innymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki, czy zioła, które świetnie komponują się z dynią i dodają głębi smaku.
- Purée z dyni – dynię przekrój na pół, usuń pestki razem z włóknistym miąższem, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddziel miąższ od skórki i zmiksuj na gładkie purée.
Marzena 2021-10-20 08:40:41
Wygląda obłędnie🙂 I do tego winko zacne.
Odpowiedz
TOlinka 2021-10-20 22:07:21
O uwielbiam taką ciabatę, smak dyni świetnie tu pasuje! Wino do kompletu, super!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.