Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - rustykalne drożdżowe pieczywo. Jesienna ciabatta o subtelnym smaku dyni, idealna na każdą okazję, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Jak przygotować dyniową ciabattę z pestkami dyni?

Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowały mnie do małego eksperymentu. Dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki, co nadało wypiekowi wyjątkowy smak i aromat.

Co wyróżnia dyniową ciabattę?

Miąższ ciabatty po upieczeniu nabrał pięknej, jesiennej pomarańczowej barwy. Smak dyni jest subtelny i nie dominuje w wypieku, co sprawia, że chleb doskonale komponuje się zarówno z dodatkami na słodko, jak i wytrawnie. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem, a rano rozpocząć proces pieczenia.

dyniowa ciabatta wino cono sur włoskie pieczywo

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Do miski wlej 100 ml wody, dodaj drożdże, zamieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. 
  2. Dodaj mąkę, oliwę, dyniowe purée, sól i zacznij wyrabiać.
  3. Możesz ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem.
  4. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodaj wodę. 
  5. Na koniec dodaj pestki dyni i już ręcznie wyrabiaj, aż ciasto połączy się z pestkami.
  6. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około od 8 - 12 godzin.
  7. Ciasto możesz przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc.
  8. Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wyłóż na stolnicę obficie podsypaną mąką.
  9. Nie wyrabiamy ciasta, obchodź się z nim bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
  10. Ciasto posyp mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża podziel ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.  
  11. Każdą porcję lekko formuj skrobkami, podsuwając mąkę ze stolnicy pod spód ciasta.
  12. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  13. Następnie, najlepiej za pomocą  dwóch skrobek przełóż ciabatty „do góry nogami”  na papier do pieczenia podsypany mąką.
  14. Ułóż bułki w odstępach, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut.
  15. W tym czasie nagrzej piekarnik z blachą w środku do 245°C.
  16. Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice "do góry nogami". 
  17. Na spodzie piekarnika ustaw żaroodporną miseczkę z wodą.
  18. Ciabatty zsuń (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i piecz przez około 2025 minut.
  19. Po upieczeniu studź na kratce. 

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Ciabatta to chleb pochodzący z Włoch, którego nazwa wywodzi się od słowa oznaczającego "kapcie". Zyskała tę nazwę ze względu na swój charakterystyczny, płaski kształt, który przypomina właśnie kapcie.
  • Dzięki swojej chrupiącej skórce i miękkiej strukturze wnętrza, ciabatta jest uwielbiana w wielu kuchniach i często używana jako dodatek do dań lub jako baza do kanapek.
  • Dodaj prażone pestki dyni do ciasta lub jako posypkę na wierzchu ciabatty przed pieczeniem. To nie tylko wzbogaci smak, ale również doda chrupkości.
  • Eksperymentuj z innymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki, czy zioła, które świetnie komponują się z dynią i dodają głębi smaku.
  • Purée z dyni – dynię przekrój na pół, usuń pestki razem z włóknistym miąższem, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piecz w temperaturze 180°C przez około 3040 minut lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddziel miąższ od skórki i zmiksuj na gładkie purée.

Kategorie

Na SłonoPieczywo

Zobacz również

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Domowe dyniowe bułki do burgerów

domowe-dyniowe-bulki-do-burgerow

Domowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni

dyniowe-bajgle-z-miodem-i-pestkami-dyni

Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynią i rozmarynem

pizza-bianca-z-ricotta-mozzarella-dynia-i-rozmarynem

Komentarze

Marzena 2021-10-20 08:40:41

Wygląda obłędnie🙂 I do tego winko zacne.

Odpowiedz

TOlinka 2021-10-20 22:07:21

O uwielbiam taką ciabatę, smak dyni świetnie tu pasuje! Wino do kompletu, super!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.