Bianka pizza z mozzarellą, dynią, bez sosu pomidorowego. Nocne ne ciasto na pizzę
Czy do pizzy zawsze potrzebne są pomidory? Nie, bo bez pomidorowego sosu pizza również smakuje wyśmienicie. Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynia, cebula, czosnkiem i rozmarynem.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/Pizza-bianca-dynia-2-595x858.jpg)
Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/pizza-bianca-dynia-1-595x858.jpg)
SKŁADNIKI na 3 średniej wielkości pizze
CIASTO
- 500 g mąki do pizzy typ "00"
- 15 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 300 ml wody
DODATKI
- 250 g sera ricotta
- 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty)
- 1 ząbek czosnku
- 1 - 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 400 g dyni
- 1 czerwona cebula
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pestek z dyni
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/Pizza-bianca-3-595x858.jpg)
CIASTO
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).
- Wyrobione ciasto przykrywamy (szczelną pokrywką lub folia spożywczą, aby nie wysychało z wierzchu) i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na trzy części.
- Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek.
- Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C).
- Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta.
- Obsypujemy posiekanymi igiełkami rozmarynu (tyle, ile lubimy) oraz serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach.
- Dynię obieramy i tniemy na bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
- Obraną cebulę kroimy w cienkie plastry i każdy rozdzielamy na krążki.
- Plastry/paski dyni układamy na pizzy, następnie, na wierzch rozkładamy krążki cebuli.
- Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i posypujemy pestkami dyni.
- Pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
Zobacz również
Serowy placek z dynią, porem i fetą
![serowy-placek-z-dynia-porem-i-feta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/serowy-placek-z-dynią-porem-i-feta.jpg)
Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha
![cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz17.jpg)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję
![zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0380-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.