Bianka pizza z mozzarellą, dynią, bez sosu pomidorowego. Nocne ne ciasto na pizzę. Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynią i rozmarynem
Czy do pizzy zawsze potrzebne są pomidory? Nie, bo bez pomidorowego sosu pizza również smakuje wyśmienicie. Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynia, cebula, czosnkiem i rozmarynem.
Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
SKŁADNIKI na 3 średniej wielkości pizze
CIASTO
DODATKI
- 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty)
CIASTO
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).
- Wyrobione ciasto przykrywamy (szczelną pokrywką lub folia spożywczą, aby nie wysychało z wierzchu) i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na trzy części.
- Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek.
- Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C).
- Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta.
- Obsypujemy posiekanymi igiełkami rozmarynu (tyle, ile lubimy) oraz serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach.
- Dynię obieramy i tniemy na bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
- Obraną cebulę kroimy w cienkie plastry i każdy rozdzielamy na krążki.
- Plastry/paski dyni układamy na pizzy, następnie, na wierzch rozkładamy krążki cebuli.
- Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i posypujemy pestkami dyni.
- Pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.