Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynią i rozmarynem

Bianka pizza z mozzarellą, dynią, bez sosu pomidorowego. Nocne ne ciasto na pizzę

Czy do pizzy zawsze potrzebne są pomidory? Nie, bo bez pomidorowego sosu pizza również smakuje wyśmienicie. Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynia, cebula, czosnkiem i rozmarynem.


Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.


SKŁADNIKI na 3 średniej wielkości pizze

CIASTO

  • 500 g mąki do pizzy typ "00"
  • 15 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml wody

DODATKI

  • 250 g sera ricotta
  • 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 - 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 400 g dyni
  • 1 czerwona cebula
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek z dyni

>WYKONANIE

CIASTO

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  2. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem). 
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy (szczelną pokrywką lub folia spożywczą, aby nie wysychało z wierzchu) i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
  4. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na trzy części.
  5. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.  
  6. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek. 
  7. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
  8. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C).
  9. Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta.
  10. Obsypujemy posiekanymi  igiełkami rozmarynu (tyle, ile lubimy) oraz serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach.  
  11. Dynię obieramy i tniemy na bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
  12. Obraną cebulę kroimy w cienkie plastry i każdy rozdzielamy na krążki.  
  13. Plastry/paski dyni układamy na pizzy, następnie, na wierzch rozkładamy krążki cebuli.
  14. Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i posypujemy pestkami dyni.
  15. Pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.

Zobacz również

Serowy placek z dynią, porem i fetą

serowy-placek-z-dynia-porem-i-feta

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

dyniowa-ciabatta-z-pestkami-dyni-drozdzowe-pieczywo

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

pieczona-dynia-z-szalwia-pieczarkami-z-feta-i-pomidorami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.