Ziołowe pieczywo z pomidorowym sosem marinara. Czosnkowe drożdżowe bułeczki węzełki - supełki

Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów. Polecam pomidory pelati, mają bogaty smak, są obrane ze skórki i w całości zanurzone w passacie.


Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza, że są to po prostu obrane pomidory.

Węzełki (supełki) to nic innego, jak małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek ;-)

SKŁADNIKI

WĘZEŁKI

  • 400 g mąki  - u mnie typ 00, jak do pizzy
  • 15 g świeżych drożdży
  • 280 ml mlek 3,2 % tłuszczu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 30 ml oliwy z oliwek

ZIOŁOWE MASŁO

  • 100 g masła
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki suszonych przypraw - mieszanka: pieprz, czosnek, bazylia, koperek, natka pietruszki , imbir

SOS MARINARA

  • 400 g pomidorów pelati w puszce
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka chili w proszku do smaku
  • sól, pieprz

WYKONANIE

BUŁKI - WĘZEŁKI

  1. Masło ziołowe - roztapiamy masło, dodajemy przyprawy, starty czosnek i posiekana natkę pietruszki, mieszamy.
  2. Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier puder, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. 
  3. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
  4. Dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie lub w mikserze z hakiem.
  5. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk).
  6. Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  7. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
  8. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 20 części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek , następnie zawiązujemy go w węzełek, a końcówki zawijamy do środka.
  9. Węzełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
  10. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  11. Węzełki tuż przed pieczeniem smarujemy połową porcji ziołowego masła.
  12. Pieczemy około 25 minut, aż będą złociste.
  13. Jeszcze gorące smarujemy pozostałym ziołowym masłem.
  14. Podajemy na ciepło lub zimno z pomidorowym sosem marinara.

SOS MARINARA

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwile jeszcze smażymy.
  2. Podlewamy winem i po około 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
  3. Następnie wylewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy je najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Smażymy na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  5. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
  6. Sos możemy serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Zobacz również

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Bajgle z sezamem Jerozolimskie śniadanie

bajgle-z-sezamem-jerozolimskie-sniadanie

Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem

chalka-z-zielona-herbata-matcha-i-makiem

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Komentarze

TOlinka 2020-05-21 14:34:53

Wyglądają przepysznie :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-23 18:43:40

Dziękuję 🙂 Węzełki są bardzo pyszne, szczególnie podane z sosem marinara 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.