Ziołowe pieczywo z pomidorowym sosem marinara. Czosnkowe drożdżowe bułeczki węzełki - supełki
Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów. Polecam pomidory pelati, mają bogaty smak, są obrane ze skórki i w całości zanurzone w passacie.
Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza, że są to po prostu obrane pomidory.
Węzełki (supełki) to nic innego, jak małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek ;-)
SKŁADNIKI
WĘZEŁKI
ZIOŁOWE MASŁO
SOS MARINARA
WYKONANIE
BUŁKI - WĘZEŁKI
- Masło ziołowe - roztapiamy masło, dodajemy przyprawy, starty czosnek i posiekana natkę pietruszki, mieszamy.
- Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier puder, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
- Dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie lub w mikserze z hakiem.
- Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk).
- Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 20 części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek , następnie zawiązujemy go w węzełek, a końcówki zawijamy do środka.
- Węzełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Węzełki tuż przed pieczeniem smarujemy połową porcji ziołowego masła.
- Pieczemy około 25 minut, aż będą złociste.
- Jeszcze gorące smarujemy pozostałym ziołowym masłem.
- Podajemy na ciepło lub zimno z pomidorowym sosem marinara.
SOS MARINARA
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwile jeszcze smażymy.
- Podlewamy winem i po około 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
- Następnie wylewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy je najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
- Smażymy na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
- Sos możemy serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.
TOlinka 2020-05-21 14:34:53
Wyglądają przepysznie :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-05-23 18:43:40
Dziękuję 🙂 Węzełki są bardzo pyszne, szczególnie podane z sosem marinara 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.