Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Ziołowe pieczywo z pomidorowym sosem marinara. Czosnkowe drożdżowe bułeczki węzełki - supełki

Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów. Polecam pomidory pelati, mają bogaty smak, są obrane ze skórki i w całości zanurzone w passacie.


Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza, że są to po prostu obrane pomidory.

Węzełki (supełki) to nic innego, jak małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek ;-)

SKŁADNIKI

WĘZEŁKI

ZIOŁOWE MASŁO

SOS MARINARA

WYKONANIE

BUŁKI - WĘZEŁKI

  1. Masło ziołowe - roztapiamy masło, dodajemy przyprawy, starty czosnek i posiekana natkę pietruszki, mieszamy.
  2. Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier puder, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. 
  3. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
  4. Dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie lub w mikserze z hakiem.
  5. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk).
  6. Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  7. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
  8. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 20 części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek , następnie zawiązujemy go w węzełek, a końcówki zawijamy do środka.
  9. Węzełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
  10. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  11. Węzełki tuż przed pieczeniem smarujemy połową porcji ziołowego masła.
  12. Pieczemy około 25 minut, aż będą złociste.
  13. Jeszcze gorące smarujemy pozostałym ziołowym masłem.
  14. Podajemy na ciepło lub zimno z pomidorowym sosem marinara.

SOS MARINARA

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwile jeszcze smażymy.
  2. Podlewamy winem i po około 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
  3. Następnie wylewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy je najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Smażymy na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  5. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
  6. Sos możemy serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Zobacz również

Dyniowe paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

dyniowe-paszteciki-drozdzowe-z-grzybami-i-serem

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Komentarze

TOlinka 2020-05-21 14:34:53

Wyglądają przepysznie :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-23 18:43:40

Dziękuję 🙂 Węzełki są bardzo pyszne, szczególnie podane z sosem marinara 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.