Pizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem. Mini pizza z dodatkiem awokado i przepiórczych jaj
Najlepsza pizza, jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa w lodówce przez około 12 - 24 godziny. Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Oczywiście możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce i przygotować szybszą wersję pizzy z tego przepisu. Wówczas po wyrobieniu ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie.
Jakie dodatki do pizzy? Takie jakie najbardziej lubicie, albo takie, jakie macie w domu. Jeśli zabraknie Wam pomysłów, zajrzycie na Przepisy.pl znajdziecie tam mnóstwo inspiracji, z czym można jeszcze przygotować pizzę.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500 g mąki do pizzy typ "00"
- 15 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 300 ml wody
DODATKI
- 2 awokado
- 200 g sosu pomidorowego gęstego
- 2 kule sera mozzarella lub 15 małych kulek
- 15 sztuk przepiórczych jaj
- kilka gałązek tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Po godzinie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem.
- Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
- Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki.
- Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 15 części.
- Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy.
- Placki z ciasta układamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę, u mnie to 250°C.
- Jeżeli używacie kamień do pizzy, włóżcie go do zimnego piekarnika i nagrzewajcie dłużej, około 30 minut od nagrzania piekarnika.
- Gęsty sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cześć listków tymianku. Aby uzyskać gęsty sos pomidorowy musimy zaopatrzyć się w większą ilość sosu pomidorowego lub passaty i zredukować w rondelku. Doprawiamy wówczas dopiero po uzyskaniu oczekiwanej gęstości.
- Awokado obieramy i kroimy w plasterki, mozzarellę rwiemy na kawałki.
- Sos pomidorowy rozsmarowujemy po plackach, łyżką formujemy na środku dołek.
- Obkładamy dookoła pokrojonym awokado i kawałkami mozzarelli, na środek wbijamy przepiórcze jajo.
- Każdy placek posypujemy pozostałymi listkami tymianku, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
- Jeżeli używamy kamienia do pizzy to czas pieczenia jest krótszy, u mnie jest to 8 minut.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.