Focaccia z długo fermentowanego ciasta drożdżowego. Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta
Focaccia to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy.
Jak zrobić kolorową wiosenną focaccię z długiego fermentowanego, nocnego ciasta drożdżowego?
Kolorowa wiosenna focaccia z długo fermentowanego ciasta drożdżowego. Focaccia z nocnego ciasta - ciasta, które ma bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest to, że możemy je przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki następnego dnia o dogodnej nam porze.
Jak w łatwy sposób przekształcić prostą focaccię w kolorowe i smaczne wiosenne danie?
Focaccia bez dodatków to pyszny dodatek do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy ciasto obłożyć rożnymi świeżymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, zioła i proste pieczywo zmienia swój charakter. Z piekarnika zamiast zwykłego pieczywa wyciągamy wiosenne kolorowe danie.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki typ 00
- 200 g wody
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatki - pomidorki, szparagi, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam...
WYKONANIE
- Do miski wlewamy wodę, mieszamy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na 10 minut.
- Dodajemy przesianą mąkę, oliwę i sól.
- Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę smarujemy oliwą, z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki*.
- Na drugi dzień wyjmujemy miskę z ciastem z lodówki i odstawiamy na koło 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek dłońmi posmarowanymi obficie oliwą.
- Palcami robimy dołki na całej powierzchni ciasta, rozkładamy pomidorki koktajlowe, krążki cebuli, zioła i ewentualnie inne ulubione dodatki.
- Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C.
- Focaccię tuż przed pieczeniem skrapiamy oliwą i pieczemy około 20 minut.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje. Ma ono bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest to, że możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki następnego dnia o dogodnej nam porze.
- Polecam również zabawić się dodatkami i "wymalować" na cieście wiosnę.
- Jeżeli nie mamy czasu pomijamy "nocowanie" ciasta w lodówce i wyrobione ciasto odstawiamy od razu do wyrośnięcia.
Patrycja Reszko 2020-05-04 23:09:09
Ale pyszności u Ciebie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-05-05 00:33:59
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Beata M. 2020-05-31 16:02:02
Przepięknie wygląda :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-05-31 16:39:45
Dziękuję pięknie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.