Raclette - baked cheese with toppings

The raclette recipe was invented by Swiss shepherds in the 19th century in the canton of Valais. Back then, the dish was not called "raclette" but "fromage rôti" or baked cheese. The method of preparing the dish was based on heating half of the cheese disk directly on the fire and scraping the melted part onto a plate.

raclette z brokułami pomidorkami i kiełbasa

Today's home raclette is an electric appliance that comes in a variety of versions. We put a raclette grill in the middle of the table, each of the revelers fills their pans with cheese, vegetables, fruit or cold cuts. Dinner with raclette is an idea for a nice social gathering and great fun.


There are not only differing opinions on the choice of raclette cheese, but also on the choice of toppings. In the end, everything is allowed, the condition - it's supposed to taste good! Fortunately, everyone can decide for themselves how to compose their pan. My suggestion is two types of cheeses, broccoli, tomatoes, mushrooms and sausage. I chose Polish raw maturing sausage (Balcerzak) is deliciously seasoned, so there is no need to season the whole dish anymore. Another advantage of this sausage is that it does not require refrigeration, so we can prepare the raclette even in the garden without worrying that the sausage may spoil.


Ingredients out of 10 - 12 servings

250 g of cheddar cheese

150 grams of mozzarella cheese

500 g broccoli, only florets

250 g of small colored tomatoes

some mushrooms

100 g Polish raw maturing sausages Balcerzak


Execution

Divide the broccoli into florets and throw them over boiling water with a pinch of salt and sugar for 5 minutes. After this time, fish out the broccoli, pour it with very cold water and drain it. Slice the sausage and mushrooms, wash and dry the tomatoes.

We heat up the raclette device. Put in the order of small pans: a slice of cheddar cheese, a piece of mushroom, a few broccoli florets, and tomatoes. Arrange the pieces of mozzarella and put the slices of sausage on top. We put the pans under the raclette grill and wait for the cheese to melt and the sausage to brown.

Gently slide the finished dish from the pan onto the plate and off we eat right away. We can add pieces of baguette previously sprinkled with olive oil and smeared with garlic, grilled on the top raclette plate. They match the dish also various types of pickles or silage. We can also provide ketchup or different sauce... Anything we like is allowed, there's no limit here!

also check

Homemade sushi - how to make sushi at home

domowe-sushi

Gravlax in Buraczki - Marinated Raw Salmon

gravlax-w-buraczkach-marynowany-surowy-losos

Tacos with ground beef, avocado, and pickled onion

tacos-z-mielona-wolowina-awokado-i-piklowana-cebula

Cookies with fresh figs, mini mozzarella, and ham

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Comments

Poli Kala Blog 2020-01-28 19:19:08

Uwielbiam takie proste, ale zachwycające przepisy. Raclette spróbowałam pierwszy raz we Francji i tak się tym objadłam, że długo nie mogłam potem spać ;) Ale było warto! Tę propozycję zdecydowanie zapisuję do zrobienia, dziękuję, za przypomnienie o raclette. Pozdrawiam!

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 00:30:28

Raclette to wspaniały pomysł na wspólne biesiadowanie! Jak mamy ser to reszta w domu zawsze się znajdzie 😉 Pozdrawiam 🙂

Response

Marzena 2020-01-30 15:05:45

Z taką kiełbaską chetnie bym zjadła raclette. Wygląda przepysznie ☺️

Response

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:49:45

Tak, kiełbasa "podkręciła" smak dania 🙂

Response

Życie ze smakiem 2020-01-30 16:26:19

Wygląda bardzo smakowicie.

Response

Kamila Północka 2020-01-29 10:48:21

Ciekawa forma podania jedzenia! Uwielbiam takie nowości :)

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 12:22:25

Nie taka to nowość, ale fakt, u nas mało znane.

Response

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-01-29 14:08:03

Rewelacyjny pomysł na szybką i smaczną kolację na ciepło. Prosto, smacznie z pomysłem - takie przepisy najbardziej lubię

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:07:23

Prosto, smacznie i z serem możemy "topić" wszystko co lubimy 😉

Response

Klimaty Agness 2020-01-29 15:55:35

Bardzo lubię takie potrawy, które sami sobie komponujemy siedząc przy stole :D Pyszne jedzonko, miłe rozmowy i można siedzieć bez końca i ucztować :))
Pozdrawiam ciepło,Agness:)

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:05:33

"Pyszne jedzonko, miłe rozmowy i można siedzieć bez końca i ucztować" - wszystko się zgadza, nic dodać, nic ująć! 😉

Response

Iwona Banach 2020-01-29 17:14:53

Nigdy jeszcze nie jadłam czegoś takiego, urządzenia nie znam, ale czasami robię podobne eksperymenty na zwykłej patelni, oczywiście efekt nie jest taki sam, ale też może być. Urządzenie bym kupiła, ale... zastanawiam się czy będę go używać, bo jeżeli nie, to szkoda pieniędzy i miejsca w kuchni.

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:04:14

Fakt, za często nie używam, ale raclette uratował już niejedną imprezę!

Response

Ania 2020-01-29 17:45:56

Nie jadłam takiego cudeńka ale widzę że by mi smakowało i muszę je przygotować :)

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:01:16

Polecam, smacznie i ...towarzysko!

Response

TOlinka 2020-01-29 18:54:19

Aż nabrałam ochoty na tą kiełbaskę... Dobry pomysł na przekąskę w gronie rodzinnym, gdy za zimno na grillowanie!

Response

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:00:46

Taki domowy grill w wersji z serem 😉

Response

Anna 2020-01-29 22:32:57

Raclette z kiełbasą nigdy nie komponowałam...Raczej surowe delikatne mięso, ośmiornica, warzywa i dobry ser. Ale w ogóle to dobra zabawa przy stole. Często we dwoje do niej zasiadamy.

Response

AniaM. 2020-01-29 22:40:03

Najbardziej podoba mi się możliwość komponowania samemu zestawów. Po drugie coś do jedzonka z dodatkiem serów, które uwielbiam. Jestem stanowczo na tak! Smaczne, proste...to co lubię.

Response

Paulina 2020-01-30 08:49:23

To chyba mi skradło serducho mój mąż chyba dałby się pokroić za takie jedzonko

Response

TajemniceSmaku 2020-02-02 15:06:36

🙂

Response

Justyna Borucka 2020-01-30 10:50:15

Wspaniale wygląda, aż je się oczami :) piękna kompozycja, kolorystyka i dobór smaków :) jestem zachwycona, nigdy nie jadłam, a po Twoim poście mam wielką ochotę.

Response

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:59:46

Polecam raz jeszcze 😉 smacznego 🙂

Response

Felicja 2020-01-30 14:41:12

Uwielbiam podgrzewany ser z dodatkami, a mozliwość skomponowania własnej wersji do zjedzenia jest najlepsza. O takim grillu tylko słyszałam, nie korzystałam. Jednak w domu i bez niego można sobie poradzić, wystarczy dobra patelnia :D

Response

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:58:42

Tak, wystarczy patelnia, a najlepiej taka, którą można włożyć do piekarnika pod grill

Response

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-01-30 18:54:36

Człowiek to najpierw je oczami...
Piękne, proste i wspaniale podane danie.
Przecież to może być hit małego i dużego przyjęcia :)

Response

TajemniceSmaku 2020-01-31 12:25:53

Tak i nie ma przy tym dużo pracy!

Response

Ewelina 2020-01-30 22:50:10

Ciekawa firma i podnie. Nie znałam tego dania. U Ciebie jest zawsze uczta kulinarna

Response

TajemniceSmaku 2020-01-31 12:24:40

"Uczta" - podoba mi się 😉

Response

Biała 2020-01-31 12:05:53

Używam rakleta dość często na biesiadę w małym gronie zwłaszcza zimą ale brokuła nie próbowałam. Wygląda na to że czas na biesiadę.

Response

TajemniceSmaku 2020-01-31 12:20:20

Brokuły z serem i kiełbasa są bardzo smaczne 🙂

Response

add comment

Your email address will not be published.