Najsłynniejsza kanapka z Kampanii czyli Panuozzo. Pieczywo z ciasta na pizzę, długie, płaskie i pysznie nadziane
W Piekarni Amber ostatnie wakacyjne spotkanie. Na sierpniowe wyzwanie z serii piekarnicze podróże Ania wyprała tym razem razem Neapol. Upieczemy Panuozzo czyli najsłynniejszą kanapkę z Kampanii.
Jak przygotować panuozzo - kanapkę z ciasta na pizzę i jakie są tradycyjne i alternatywne nadzienia?
Panuozzo to kanapka z ciasta na pizzę, którą po upieczeniu przekrawamy na pół i nadziewamy pikantnymi dodatkami. W Neapolu obowiązkowym nadzieniem jest smażona kiełbasa (salsiccia - surowa włoska kiełbasa), wędzony ser scamorza i friarielli, czyli smażone z czosnkiem i chili młode liście brokułów. U nas trudno o te dodatki, więc panuozzo możemy nadziać tym, czym lubimy.
Jak można serwować panuozzo?
Panouozzo zwykle podaje się na gorąco, prosto z pieca. Swoje chlebki upiekłam rano i zaserwowałam na drugie śniadanie, na zimno. Nadziałam je serkiem kanapkowym, sałatą, bazylią, cebulą, awokado, kiełbasą, pomidorami, przyprawiłam solą i pieprzem i skropiłam oliwą.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki Manitoba (lub mąka do pizzy)
- 100 gramów mąki typ 00 (mąka do pizzy)
- 3 g suchych drożdży
- 10 g cukru
- 180 g wody w temperaturze pokojowej
- 10 g soli
- semolina lub inna mąka do podsypania
WYKONANIE
- Mąkę, drożdże i cukier wsypujemy do miski i mieszamy.
- Dodajemy połowę wody i wyrabiamy, następnie dodajemy sól i resztę wody.
- Zagniatamy ciasto i zostawiamy na około 10 minut.
- Następnie umieszczamy je w naoliwionej misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
- Wstawiamy do lodówki na noc.
- Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na posypany mąka blat, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
- Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części, a następnie składamy każdą część. Aby to zrobić, spłaszczamy ciasto i składamy ze wszystkich stron od krawędzi do środka.
- Formujemy podłużne chlebki i ściskamy palcami aby zlepić ciasto na łączeniu.
- Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny, łączeniem do dołu.
- Kawałki ciasta posypujemy semoliną, a następnie delikatnie spłaszczamy i dociskamy rękoma, aby uformować podłużne płaskie placki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 250°C stopni i pieczemy około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.
- Studzimy na kratce, przecinamy na pół i wkładamy do środka to co chcemy i lubimy.
Panuozzo na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Anna 2022-08-29 20:24:50
Pyyyszna kanapka u Ciebie. Można wysłać ją do Neapolu. Dziękuję za sierpniową wyprawę do Kampanii.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-08-29 22:47:15
Już pakuję i zamawiam kuriera 😉 ... do Neapolu? dziękuję 🙂
Odpowiedz
Gucio 2022-08-29 21:02:37
Smakowicie wyglądają Twoje bułeczki i zgadzam się, że można je przekładać ulubionymi dodatkami. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-08-29 22:47:58
Do kolejnego wspólnego pieczenia 🙂
Odpowiedz
Beata 2022-08-29 22:57:16
Świetnie wypieczone! Jak zawsze 😊
Odpowiedz
Kamila 2022-08-30 07:36:49
Idealny wypiek, może konkurować z oryginałem! Dziękuję za wspólne sierpniowe chwile!
Odpowiedz
Kasia 2022-08-30 13:06:35
jakie piękne!
Odpowiedz
Dorota 2022-08-30 17:29:54
Ależ pyszne kanapeczki, cudnie wypieczone. Pozdrawiam i do następnego wypiekana.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.