Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

Najsłynniejsza kanapka z Kampanii czyli Panuozzo. Pieczywo z ciasta na pizzę, długie, płaskie i pysznie nadziane

W Piekarni Amber ostatnie wakacyjne spotkanie. Na sierpniowe wyzwanie z serii piekarnicze podróże Ania wyprała tym razem razem Neapol. Upieczemy Panuozzo czyli najsłynniejszą kanapkę z Kampanii.

Jak przygotować panuozzo - kanapkę z ciasta na pizzę i jakie są tradycyjne i alternatywne nadzienia?

Panuozzo to kanapka z ciasta na pizzę, którą po upieczeniu przekrawamy na pół i nadziewamy pikantnymi dodatkami. W Neapolu obowiązkowym nadzieniem jest smażona kiełbasa (salsiccia - surowa włoska kiełbasa), wędzony ser scamorza i friarielli, czyli smażone z czosnkiem i chili młode liście brokułów. U nas trudno o te dodatki, więc panuozzo możemy nadziać tym, czym lubimy.

Jak można serwować panuozzo?

Panouozzo zwykle podaje się na gorąco, prosto z pieca. Swoje chlebki upiekłam rano i zaserwowałam na drugie śniadanie, na zimno. Nadziałam je serkiem kanapkowym, sałatą, bazylią, cebulą, awokado, kiełbasą, pomidorami, przyprawiłam solą i pieprzem i skropiłam oliwą.

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki Manitoba (lub mąka do pizzy)
  • 100 gramów mąki typ 00 (mąka do pizzy)
  • 3 g suchych drożdży
  • 10 g cukru
  • 180 g wody w temperaturze pokojowej
  • 10 g soli
  • semolina lub inna mąka do podsypania

WYKONANIE

  1. Mąkę, drożdże i cukier wsypujemy do miski i mieszamy.
  2. Dodajemy połowę wody i wyrabiamy, następnie dodajemy sól i resztę wody.
  3. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na około 10 minut.
  4. Następnie umieszczamy je w naoliwionej misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
  5. Wstawiamy do lodówki na noc.
  6. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na posypany mąka blat, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  7. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części, a następnie składamy każdą część. Aby to zrobić, spłaszczamy ciasto i składamy ze wszystkich stron od krawędzi do środka.
  8. Formujemy podłużne chlebki i ściskamy palcami aby zlepić ciasto na łączeniu.
  9. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny, łączeniem do dołu.
  10. Kawałki ciasta posypujemy semoliną, a następnie delikatnie spłaszczamy i dociskamy rękoma, aby uformować podłużne płaskie placki.
  11. Rozgrzewamy piekarnik do 250°C stopni i pieczemy około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.
  12. Studzimy na kratce, przecinamy na pół i wkładamy do środka to co chcemy i lubimy.
Panuozzo Najsłynniejsza kanapka z Kampanii

Panuozzo na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

Zobacz również

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

ksiazka-bula-i-przyjaciele-ina-janine-johansen

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Komentarze

Anna 2022-08-29 20:24:50

Pyyyszna kanapka u Ciebie. Można wysłać ją do Neapolu. Dziękuję za sierpniową wyprawę do Kampanii.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-08-29 22:47:15

Już pakuję i zamawiam kuriera 😉 ... do Neapolu? dziękuję 🙂

Odpowiedz

Gucio 2022-08-29 21:02:37

Smakowicie wyglądają Twoje bułeczki i zgadzam się, że można je przekładać ulubionymi dodatkami. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-08-29 22:47:58

Do kolejnego wspólnego pieczenia 🙂

Odpowiedz

Beata 2022-08-29 22:57:16

Świetnie wypieczone! Jak zawsze 😊

Odpowiedz

Kamila 2022-08-30 07:36:49

Idealny wypiek, może konkurować z oryginałem! Dziękuję za wspólne sierpniowe chwile!

Odpowiedz

Kasia 2022-08-30 13:06:35

jakie piękne!

Odpowiedz

Dorota 2022-08-30 17:29:54

Ależ pyszne kanapeczki, cudnie wypieczone. Pozdrawiam i do następnego wypiekana.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.